Την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών και της αποδοτικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος, υπογράμμισε η βουλευτής και Πρέσβης του Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών (WPL), Αννίτα Δημητρίου, η οποία τόνισε επίσης την ανάγκη αντιμετώπισης της αυξανόμενης τάσης πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και του ποσοστού των νέων, που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.
Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης, η κ. Δημητρίου ανέφερε πως πρέπει να υλοποιηθούν στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του διαχωρισμού των φύλων και των στερεοτύπων, με βάση το φύλο στην εκπαίδευση, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών αποφοίτων και εργαζομένων στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, καθώς και στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.
Επισημαίνοντας ότι στην οικονομία της γνώσης, η εκπαίδευση αποτελεί την κινητήρια δύναμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία, η κ. Δημητρίου εξήρε τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Κύπρος στην υλοποίηση του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης.
«Στον στόχο αυτό», ανέφερε, «περιλαμβάνεται η διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης, σε ισότιμη βάση και χωρίς αποκλεισμούς, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά».
Εξάλλου, πρόσθεσε πως η πανδημία COVID-19 και το κλείσιμο των σχολείων ανέδειξαν τις υπάρχουσες ελλείψεις στην εξ αποστάσεως μάθηση και την ψηφιακή εκπαίδευση.
«Η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα των προσπαθειών μας για βιώσιμη ανάκαμψη», επεσήμανε η κ. Δημητρίου.
Εξέφρασε δε τη δέσμευσή της για επιτάχυνση της προόδου, μέσω της θέσπισης και παρακολούθησης σχετικής νομοθεσίας που να αντιμετωπίζει τις κύριες προκλήσεις, καθώς και μέσω της αυξημένης λογοδοσίας εκ μέρους της Κυβέρνησης στην υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου.