Για «συστηματική πολιτική» της Τουρκίας που στρέφεται κατά των υποστηρικτών της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης, έκανε λόγο ο Τουρκοκύπριος οικονομολόγος Μερτκάν Χαμίτ, μετά την απαγόρευση εισόδου που του επιβλήθηκε στην Άγκυρα.
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χαμίτ τόνισε ότι η στοχοποίησή του δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. «Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για μια διαδικασία αποκλειστικά για εμένα. Πρόκειται για μια πολιτική που στρέφεται κατά των διαφωνούντων», ανέφερε χαρακτηριστικά, συνδέοντας την περιπέτειά του με μια ευρύτερη στρατηγική της Άγκυρας.
Η καταγγελία του κ. Χαμίτ έρχεται στον απόηχο μιας προσωπικής περιπέτειας, την οποία περιέγραψε νωρίτερα σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατά την άφιξή του στο Αεροδρόμιο Εσένμπογκα της Άγκυρας, οι τουρκικές αρχές τον ενημέρωσαν ότι του είχε επιβληθεί απαγόρευση εισόδου (με κωδικούς G82 και N82) και τον απέλασαν πίσω στα κατεχόμενα.
Όπως ανέφερε, αναγκάστηκε να περάσει τη νύχτα σε έναν «χώρο αναμονής» της υπηρεσίας μετανάστευσης, σε ένα δωμάτιο με κουκέτες μαζί με πολίτες από το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν. Το πρωί, επιβιβάστηκε αναγκαστικά στην πτήση επιστροφής, με την κάρτα επιβίβασής του να φέρει την ένδειξη “INAD” (Μη αποδεκτός επιβάτης). «Ίσως το να είσαι Κύπριος είναι αρκετό», σχολίασε με νόημα.
Η οδύσσειά του είχε ξεκινήσει νωρίτερα από το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου. Εκεί, όπως είπε, πλήρωσε 500 τουρκικές λίρες για έναν κρύο καφέ, διαπιστώνοντας την ιδιότυπη συναλλαγματική ισοτιμία που εφαρμόζεται, με 1 ευρώ να υπολογίζεται αυθαίρετα στις 50 τουρκικές λίρες. «Δηλαδή, στην πραγματικότητα κοστίζει 10 ευρώ, αλλά η ‘δημοκρατία του Ερτζάν’ δεν έχει υιοθετήσει μόνο το ευρώ, έχει εφαρμόσει και επιπλέον υποτίμηση στην τουρκική λίρα», σχολίασε ειρωνικά.
Ολοκληρώνοντας την περιγραφή της εμπειρίας του, ο Μερτκάν Χαμίτ έστειλε το δικό του μήνυμα: «Ακόμα και αν περάσουν συρματόπλεγμα στη μέση του νησιού, ακόμα και αν επιβάλλουν ανούσιες ποινές για να περάσουν τις επιθυμίες τους, η πραγματικότητα επί του πεδίου δεν θα αλλάξει. Στο κάτω-κάτω, η Κύπρος είναι ένα νησί και σε αυτό το νησί υπάρχουν άλλα 2 αεροδρόμια, όπου ο καφές είναι πολλαπλάσια φθηνότερος».
Σημειώνεται ότι ο κ. Χαμίτ είναι γνωστός για το επιστημονικό έργο του στο πεδίο της οικονομίας και έχει συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς για μελέτες που αφορούν την τουρκοκυπριακή οικονομία. Ο κ. Χαμίτ είναι ενεργός χρήστης των μέσων μαζικής δικτύωσης, με τα σχόλια του που επικεντρώνονται στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι συχνά να αναπαράγονται από τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης.