27.8 C
Nicosia
Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025 | 2:42

Πυρετώδεις οι εργασίες για τη Γ’ Φάση του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας

Κλειστό θα παραμείνει για ενάμιση περίπου μήνα, τμήμα της λεωφόρου Ελευθερίας στη Δρομολαξιά στα πλαίσια κατασκευής της Γ’ Φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας «Κατασκευαστικό Συμβόλαιο Γ2: Υπόλοιπο Δρομολαξιάς – Μενεού».

Σε ανακοίνωση του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λάρνακας, αναφέρεται ότι «το τμήμα της λεωφόρου Ελευθερίας θα παραμείνει κλειστό από την Παρασκευή 18 Ιουλίου μέχρι και την Παρασκευή 29 Αυγούστου. Για την διακίνηση των οχημάτων θα υπάρχει οδική σήμανση».

Οι διερχόμενοι οδηγοί προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις προειδοποιητικές πινακίδες και τα μέτρα κυκλοφοριακής διαχείρισης που έχουν συμφωνηθεί με τις Αρμόδιες Αρχές.

Σημειώνεται ότι «το τμήμα της λεωφόρου Ελευθερίας (μπροστά από περίπτερο Point) το οποίο είναι ήδη κλειστό, θα δοθεί στην κυκλοφορία πριν την έναρξη της συγκεκριμένης φάσης».

Ο ΕΟΑ Λάρνακας διευκρινίζει πως πριν το κλείσιμο των δρόμων εξασφαλίζεται η ενυπόγραφη έγκριση της τροχαίας, των αρμόδιων Δημοτικών/Κοινοτικών αρχών και του Μηχανικού, αφού τα μέτρα κυκλοφοριακής διαχείρισης καθορίζονται/ υποδεικνύονται από την Αστυνομία σε συνεννόηση με τις Τοπικές Αρχές και εφαρμόζονται από τον ΕΟΑ Λάρνακας στα πλαίσια υλοποίησης των σχετικών έργων.

Το έργο

Η Γ’ Φάση του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας αφορά στην κατασκευή δικτύων συλλογής αστικών λυμάτων και αντλιοστασίων στους οικισμούς Δρομολαξιά-Μενεού, Κίτι και Περβόλια και τη μεταφορά αυτών στον υφιστάμενο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων (ΣΕΛ) της Λάρνακας.

Το Έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δίκτυα βαρύτητας μήκους περίπου 155,5 km, δίκτυο κεντρικών καταθλιπτικών αγωγών (αγωγών πίεσης) μήκους περίπου 10,5 km και οκτώ (8) κεντρικά αντλιοστάσια μεταφοράς λυμάτων.

Η λειτουργία του Έργου αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες των 29.000 κατοίκων (εκτίμηση για 2020) της περιοχής, ενώ έγινε και πρόβλεψη 40ετίας, για 40.000 κατοίκους μέχρι το 2060 (η εκτίμηση έγινε περί τα τέλη του 2020 αξιοποιώντας τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2011).

Με την υλοποίηση του Έργου θα καλυφθούν οι απαιτήσεις συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Επεξεργασία των Αστικών Λυμάτων 91/271/ΕΟΚ για τους οικισμούς Κίτι, Περβόλια, Δρομολαξιά-Μενεού, οι οποίοι εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Εφαρμογής της εν λόγω Οδηγίας.

Οφέλη

Πρόκειται για ένα Έργο μεγάλης εμβέλειας και στρατηγικής σημασίας, η υλοποίηση του οποίου θα συμβάλει στην επίτευξη των εθνικών στόχων και υποχρεώσεων της Κύπρου έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 91/271/ΕΟΚ. Επιπλέον, το Έργο θα συμβάλει στην υλοποίηση του Στόχου Αρ. 6 «Καθαρό Νερό & Αποχέτευση για όλους» της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ που έχει συνυπογράψει και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στα αναμενόμενα αποτελέσματα/οφέλη του Έργου συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, η προστασία του περιβάλλοντος και των υπόγειων υδάτινων πόρων καθώς και η προστασία της δημόσιας υγείας μέσω της μείωσης της απόρριψης ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων. Το Έργο θα επιφέρει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην περιοχή, καθώς η διαχείριση των λυμάτων θα γίνεται με ορθολογικό και βιώσιμο τρόπο και δεν θα υφίσταται ο κίνδυνος ρύπανσης του υπεδάφους και των υπόγειων υδάτων από τη χρήση των σηπτικών/απορροφητικών δεξαμενών. Παράλληλα, η δημιουργία κεντρικού αποχετευτικού συστήματος θα συμβάλει και στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από πιθανή ρύπανση από αστικά λύματα.

Επιπρόσθετα, το Έργο αναμένεται να προωθήσει την αξιοποίηση μη συμβατικών πόρων νερού στη γεωργία, όπως είναι τα επεξεργασμένα αστικά λύματα (ανακτημένο νερό) καθότι το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο που θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο του Έργου, θα ενωθεί με τον υφιστάμενο ΣΕΛ της Λάρνακας, του οποίου το παραγόμενο ανακτημένο νερό χρησιμοποιείται/διατίθεται από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, για σκοπούς γεωργικής άρδευσης αντικαθιστώντας έτσι ίσες ποσότητες φυσικού επιφανειακού νερού. Ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου, η αξιοποίηση μη συμβατικών πόρων νερού, όπως είναι το ανακτημένο νερό, για γεωργικές και άλλες χρήσεις, αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας, μιας και η χώρα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και της λειψυδρίας. Η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων για γεωργική άρδευση μπορεί επίσης να συμβάλει στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας με την αξιοποίηση των θρεπτικών ουσιών από το ανακτημένο νερό και τη χρήση τους στις καλλιέργειες, μειώνοντας παράλληλα την ανάγκη για συμπληρωματικές χρήσεις ανόργανων λιπασμάτων.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, το Έργο αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ωφελούμενων από το Έργο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δείτε χάρτες της περιοχής για την Γ’ Φάση:

hg

gfn

hg

gnfx

Αναλυτικά οι Α’ και Β’ Φάσεις κατασκευής αποχετευτικού συστήματος

Να υπενθυμίσουμε ότι η Α΄ Φάση του αποχετευτικού συστήματος Λάρνακας ολοκληρώθηκε κατά την περίοδο 1992-2000 και αποτελείται από 110km αγωγούς λυμάτων διαμέτρου 160-800cm, 17 αντλιοστάσια λυμάτων και Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), το οποίο βρίσκεται νότια του αεροδρομίου Λάρνακας. Επίσης περιλαμβάνει 9km αγωγών όμβριων υδάτων και 7 αντλιοστάσια. Το κόστος του έργου της Α΄ Φάσης ανήλθε στα €51 εκατομμύρια.

γν

Η Β΄ Φάση του αποχετευτικού συστήματος Λάρνακας καλύπτει με αγωγούς λυμάτων την υπόλοιπη πόλη της Λάρνακας, μέρος του Δήμου Αραδίππου και τις τουριστικές περιοχές της Δεκέλειας καθώς και με αγωγούς όμβριων υδάτων της πόλης της Λάρνακας.

Το έργο της Β΄ Φάσης ολοκληρώθηκε το 2020 και περιλαμβάνει  200km αγωγών λυμάτων, 50km αγωγών όμβριων υδάτων, 10km αγωγών πίεσης  λυμάτων, 2km  αγωγών πίεσης όμβριων υδάτων, 9 νέα αντλιοστάσια λυμάτων και 4 νέα αντλιοστάσια όμβριων υδάτων, όπως επίσης και την Επέκταση και Αναβάθμιση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Λυμάτων, η οποία ολοκληρώθηκε το 2016.

γη

Η ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης του αποχετευτικού συστήματος λυμάτων εξυπηρετεί ολόκληρο το Δήμο Λάρνακας, την τουριστική περιοχή Πύλας, Ορόκλινης και Λειβαδιών μέχρι τον υπεραστικό δρόμο Λάρνακας Δεκέλειας, καθώς και μέρος του Δήμου Αραδίππου.

Το έργο της Β΄ Φάσης περιλαμβάνει την κατασκευή αποχετευτικού συστήματος λυμάτων και όμβριων υδάτων. Συγκεκριμένα, αφορά 200km αγωγών λυμάτων, 50km αγωγών όμβριων υδάτων, 10km αγωγών πίεσης λυμάτων, 2km  αγωγών πίεσης όμβριων υδάτων, 9 νέα αντλιοστάσια λυμάτων και 4 νέα αντλιοστάσια όμβριων υδάτων.  Επίσης το έργο της  Β΄ Φάσης περιλαμβάνει την αναβάθμιση και επέκταση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ)  από δυναμικότητας 8,500κ.μ. ημερησίως σε δυναμικότητα 18.000κ.μ. ημερησίως (για τις ανάγκες μέχρι το 2027) και 22.000κ.μ. (για τις ανάγκες μέχρι το έτος 2047). Το κατασκευαστικό Συμβόλαιο της αναβάθμισης της ΕΕΛ ολοκληρώθηκε το έτος 2016.

Το 2017, δόθηκε σε λειτουργία το πιο μεγάλο μέρος του αποχετευτικού συστήματος της Λάρνακας. Συγκεκριμένα εξυπηρετήθηκε η περιοχή της Δροσιάς (Ενορία Αγίου Νικολάου), η οποία αφορά τα κατασκευαστικά συμβόλαια  C11, C13 & C16. Ενώ το 2018 ήταν καθοριστικό καθώς ολοκληρώθηκε η κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος της περιοχής του Νέου Νοσοκομείου Λάρνακας (κατασκευαστικό Συμβόλαιο C14) και της περιοχής του Κρασά, που εμπίπτει στα δημοτικά όρια Αραδίππου (κατασκευαστικό Συμβόλαιο C18). Παράλληλα, δόθηκε σε λειτουργία και ένα μέρος της περιοχής Χρυσοπολίτισας (κατασκευαστικό Συμβόλαιο C12) καθώς μεγάλο μέρος αυτού λόγω ύπαρξης αρχαιοτήτων δεν είναι εφικτό στο παρόν στάδιο να κατασκευαστεί το κεντρικό δίκτυο λυμάτων. Για το λόγο αυτό έχει επαναπροκυρυχτεί έτσι ώστε να γίνει μια εκτενέστερη μελέτη.

Τέλος του έτους 2019  δόθηκε σε λειτουργία και το κατασκευαστικό συμβόλαιο C15, το οποίο καλύπτει μέρος της Βιομηχανικής περιοχής Λάρνακας καθώς και μέρος της Ορόκλινης. Το  κατασκευαστικό συμβόλαιο C21  επαναπροκυρήχτηκε ως C21A, με τις κατασκευαστικές εργασίες του να είχαν ξεκινήσει τον Μάρτιο 2020.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Αποτελεί ένα από τα χρηματοδοτικά μέσα της Πολιτικής Συνοχής στην Κύπρο, μαζί με το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Σκοπός του ΕΤΠΑ είναι η διόρθωση των ανισορροπιών μεταξύ χωρών και περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Disclaimer

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΠυρετώδεις οι εργασίες για τη Γ’ Φάση του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας