Εορτάστηκε χθες παντού στον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Σελήνης, η οποία ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2021.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Παγκόσμια Ημέρα της Σελήνης σηματοδοτεί την επέτειο της πρώτης προσελήνωσης ανθρώπων στη Σελήνη, στο πλαίσιο της σεληνιακής αποστολής Apollo 11 το 1969.
Για χιλιάδες χρόνια, αναφέρει ο ΟΗΕ, οι ανθρώπινοι πολιτισμοί κοιτούσαν τον ουρανό αναλογιζόμενοι την προέλευση και τα μυστήρια της Σελήνης – του μοναδικού φυσικού μας δορυφόρου. Οι επίγειες παρατηρήσεις που κατέστησαν δυνατές χάρη στην εφεύρεση των πρώτων τηλεσκοπίων άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην κατανόησή μας για τον ουράνιο σύντροφό μας.
Με τη αρχή των διαστημικών δραστηριοτήτων, η Σελήνη έγινε ο τελικός προορισμός αμέτρητων αποστολών, συμπεριλαμβανομένων των επανδρωμένων πτήσεων που έφεραν τα πρώτα ανθρώπινα ίχνη σε ένα άλλο μέρος του σύμπαντος.
Καθώς οι προσπάθειες εξερεύνησης της Σελήνης συνεχίζουν να διαμορφώνονται με φιλόδοξα σχέδια, αυτός ο παγκόσμιος εορτασμός χρησιμεύει όχι μόνο ως υπενθύμιση της επιτυχίας του παρελθόντος, αλλά και ως προσδοκία για τις μελλοντικές προσπάθειες, σημειώνει ο ΟΗΕ.
Από την αρχή κιόλας της Διαστημικής Εποχής, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν ότι το διάστημα πρόσθεσε μια νέα διάσταση στην ύπαρξη της ανθρωπότητας. Η οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών τονίζει ότι προσπαθεί συνεχώς να αξιοποιεί τα μοναδικά οφέλη του διαστήματος για τη βελτίωση ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Αναγνωρίζοντας το κοινό συμφέρον της ανθρωπότητας για το διάστημα και επιδιώκοντας να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με το πώς το διάστημα μπορεί να βοηθήσει τους λαούς της Γης, η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε το πρώτο της ψήφισμα σχετικά με το διάστημα, το ψήφισμα 1348 (XIII) με τίτλο «Ειρηνική Χρήση του Διαστήματος».
Στις 10 Οκτωβρίου 1967, τέθηκε σε ισχύ η “Μάγκνα Κάρτα του Διαστήματος», γνωστή και ως Συνθήκη για τις Αρχές που Διέπουν τις Δραστηριότητες των Κρατών στην Εξερεύνηση και Χρήση του Διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και Άλλων Ουράνιων Σωμάτων.
Σήμερα, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τις Υποθέσεις του Διαστήματος (UNOOSA) είναι το γραφείο του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνο για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος.
Το UNOOSA χρησιμεύει ως γραμματεία της μόνης επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης που ασχολείται αποκλειστικά με τη διεθνή συνεργασία στις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος: της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις Ειρηνικές Χρήσεις του Διαστήματος (COPUOS).
Το UNOOSA είναι επίσης υπεύθυνο για την εφαρμογή των αρμοδιοτήτων του Γενικού Γραμματέα βάσει του διεθνούς διαστημικού δικαίου και τη διατήρηση του Μητρώου Αντικειμένων των Ηνωμένων Εθνών που Εκτοξεύονται στο Διάστημα, αναφέρει ο ΟΗΕ.