Το παράδειγμα των 13 Ηρώων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και των Πυροσβεστών της ΕΜΑΚ μας επιτάσσει να φανούμε αντάξιοι της αποστολής μας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο των 13 που χάθηκαν πριν από 14 χρόνια στη Ναυτική Βάση “Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης” στο Μαρί.
Όπως είπε, η ασφάλεια όσων υπηρετούν την πατρίδα μας και τον λαό μας, ιεραρχείται ως ύψιστη προτεραιότητα και «η θυσία των 13 ηρώων στο Μαρί μας ελέγχει και μας ορίζει το μέγεθος της ευθύνης της αποστολής μας».
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι με «αισθήματα συγκίνησης βρισκόμαστε και σήμερα εδώ, όπως κάθε χρόνο, για να τιμήσουμε τη μνήμη των 13 αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, που έχασαν τη ζωή τους σε μια από τις τραγικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, μετά το 1974».
«Δεκατρείς συνάνθρωποί μας έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους από τη φονική έκρηξη που κατέστρεψε το ενεργειακό κέντρο της χώρας, που προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά και οδήγησε τη χώρα μας σε μια πρωτοφανή πολιτειακή κρίση», είπε
Από τότε, κάθε ξημέρωμα της 11ης Ιουλίου, το χρέος της ευθύνης μάς οδηγεί εδώ, για να πράξουμε το αυτονόητο: Να αποτείνουμε με περηφάνια, με συγκίνηση και με δέος τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ήρωες – μάρτυρες εκείνης της αποφράδας ημέρας, που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας με κάθε τρόπο και μέσο να διαχειριστούν και να συγκρατήσουν την αστραπιαία εξέλιξη των γεγονότων, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Οι άνθρωποι αυτοί, «προσπάθησαν να σώσουν όσο το δυνατό περισσότερους, να αποτρέψουν ή έστω να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες, να διαφυλάξουν ζωές και περιουσίες, πειθαρχώντας στο ιερό κάλεσμα του καθήκοντος. Μπροστά στην επερχόμενη απειλή στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν εγκατέλειψαν τις θέσεις τους», σημείωσε.
Ο Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, ο Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους, ο ΕΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, οι ναύτες Μίλτος Χριστοφόρου, Χριστάκης Χριστοφόρου και Αντώνης Χαραλάμπους, ο Αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμή και οι πυροσβέστες Βασίλης Κρόκος, Σπύρος Τταντής, Παναγιώτης Θεοφίλου και Αδάμος Αδάμου μένουν πλέον στην Ιστορία και αποτελούν παράδειγμα, σύμβολο και ιδανικό, είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «τα ονόματά τους έχουν χαραχθεί στις στήλες των ηρώων του έθνους μας και μένουν άσβεστα».
«Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υποκλίνομαι εκ μέρους του κυπριακού λαού στη θυσία των 13 αυτών ηρώων και απευθύνω στους συγγενείς τους, σε όλους εσάς, κοιτάζοντας σας στα μάτια, τη δημόσια συγγνώμη και τις απολογίες του κράτους», είπε, προσθέτοντας ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι το πολύνεκρο εκείνο ατύχημα, η μεγάλη αυτή τραγωδία, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Προκλήθηκε από μια αλληλουχία γεγονότων, λαθών και παραλείψεων, τα οποία προδιέγραφαν τα όσα θα ακολουθούσαν».
Η μέρα δεν προσφέρεται για βαρύγδουπα λόγια, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «οφείλουμε όμως να επαναλάβουμε την υπόσχεση για τη μη επανάληψη τέτοιων λαθών και παραλήψεων, την επίδειξη της μέγιστης υπευθυνότητας σε κάθε απόφαση και επιλογή, όχι μόνο εθνικής αλλά και κοινωνικής σημασίας».
«Έχουμε υποχρέωση να λαμβάνουμε αποφάσεις με αίσθηση ευθύνης απέναντι και στον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας. Η διαφύλαξη και η προστασία της ακεραιότητας, της αξιοπρέπειας, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών κάθε Κύπριου πολίτη, είναι απαράβατη υποχρέωση κάθε κράτους. Και για εμάς αυτή η υποχρέωση είναι αδιαπραγμάτευτη», σημείωσε.
Τέλος ανέφερε ότι η ημικατεχόμενή μας πατρίδα, «έχει ανάγκη από πολίτες που υπηρετούν με εντιμότητα και υπευθυνότητα την αποστολή που τους ανατέθηκε, από πολίτες που αγωνίζονται με κάθε τρόπο για το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας και της πατρίδας, από ανθρώπους που δεν αψηφούν κινδύνους και προκλήσεις και μένουν σταθεροί στον προσανατολισμό και τον στόχο τους».
Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, τον Μητροπολίτη Τριμιθούντος εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου, της Πρόεδρου της Βουλής, του Πρέσβη της Ελλάδας και συγγενείς πεσόντων.
Στεφάνια κατέθεσαν επίσης οι Προέδροι του ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, και ΕΔΕΚ και εκπρόσωποι κομμάτων καθώς και ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο αρχηγός του ΓΕΕΦ, ο Αρχιπύραρχος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκος Λογγίνος.
Από την έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων με πολεμοφόδια στη Ναυτική Βάση ‘Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης’ έχασαν τη ζωή τους ο Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, ο Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους, ο ΕΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, οι ναύτες Μίλτος Χριστοφόρου, Χριστάκης Χριστοφόρου και Ανδρέας Χαραλάμπους, ο Αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμή και οι πυροσβέστες Βασίλης Κρόκος, Σπύρος Τταντής, Παναγιώτης Θεοφίλου και Αδάμος Αδάμου.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ανακήρυξε σε ήρωες του 13 ανθρώπους που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, ενώ η δικαιοσύνη επέβαλε ποινές σε όσους κρίθηκε ότι είχαν ευθύνες για την τραγωδία.
Οι τρεις φονικές εκρήξεις, με πιο ισχυρή αυτήν γύρω στις πέντε και μισή το πρωί, στα εμπορευματοκιβώτια που φυλάγονταν στη ναυτική βάση, συγκλόνισε το παγκύπριο.
Η ναυτική βάση ισοπεδώθηκε, ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός καταστράφηκε με σημαντική επιβάρυνση στην οικονομία ενώ οι κοινότητες που γειτνιάζουν υπέστησαν σοβαρές ζημιές.