Για διπλωματική δυστοκία έκανε λόγο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γερπετρίτης, μιλώντας για την εκδίωξη της ευρωπαϊκής αποστολής από τη Λιβύη.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργάνωσε το χθεσινό ταξίδι στις δύο πλευρές της Λιβύης, ολοκληρώθηκε κανονικά στη δυτική Λιβύη με τον Πρωθυπουργό Μπεϊμπά, στη συνέχεια υπήρξε η μετάβαση στην ανατολική Λιβύη. Υπήρξε μια οργανωτική δυστοκία που οδήγησε και σε αδυναμία τήρησης των διπλωματικών πρωτοκόλλων», ανέφερε αρχικά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Απαντώντας για το αν ενόχλησε τον Χαφτάρ που η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε πρώτα την Τρίπολη, σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι αυτό το ζήτημα, έχει να κάνει με το οργανωτικό πρωτόκολλο. Αυτήν τη στιγμή είναι πολύ πρώιμο να μιλήσουμε για λάθη, δεν θα το έκανα ποτέ. Δεν είναι κάτι που οργανώθηκε από την Ελλάδα, αλλά είναι μια απόπειρα που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του στη Λιβύη κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «απλοϊκότητα» με την οποία αυτά αντιλαμβάνονται τα γεωπολιτικά θέματα, χαρακτηρίζοντάς την πάρα πολύ ανησυχητική. «Μου δημιουργεί και εμένα πολύ μεγάλη ένταση όταν υπάρχει μια επίσκεψη που διοργανώνεται από την ΕΕ που κατέληξε όπως κατέληξε, και αυτό να χρεώνεται στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε ότι είτε υπάρχει βαθύτατη άγνοια των φαινομένων, είτε υπάρχει ένας αντιπολιτευτικός οίστρος, ο οποίος ωφέλιμος για τη χώρα δεν είναι», είπε.
«Η Ελλάδα οφείλει να συζητά με τη Λιβύη, διότι είναι ο άμεσος γείτονάς της. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι στη Λιβύη επικρατεί σήμερα μια κατάσταση, η οποία δεν είναι εξαιρετικά ευοίωνη. Τούτο διότι έχουμε στην πραγματικότητα δυο εξουσίες που ασκούνται. Έχουμε τη χώρα να περιβάλλεται από πολέμους, αρκεί κάποιος να δει τι συμβαίνει στην υποσαχάρια Αφρική. Είναι μια χώρα η Λιβύη με τεράστια χερσαία και θαλάσσια σύνορα – περίπου 5.000 χιλιόμετρα τα χερσαία, που σημαίνει σε ευθεία γραμμή από εδώ μέχρι το Νέο Δελχί. Η θαλάσσια ακτογραμμή της είναι περίπου 1.800 χιλιόμετρα, δηλαδή σαν να λέμε από την Αθήνα μέχρι το Βερολίνο, άρα καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια τεράστια δυσκολία φύλαξης», κατέληξε.