Ξεκίνησε η δίκη του 72χρονου που πυροβόλησε τον Σλοβάκο Πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο πριν από ένα χρόνο. Ο κατηγορούμενος, που είναι ποιητής, είπε ότι τον πυροβόλησε για να υπερασπιστεί τον «ελεύθερο πολιτισμό».
Ο Γιουράι Τσίντουλα πυροβόλησε τον Φίκο τέσσερις φορές από κοντινή απόσταση μετά από κυβερνητική συνεδρίαση στη σλοβακική πόλη Χάντλοβα στις 15 Μαΐου 2024, τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Συνελήφθη επί τόπου.
Ο Τσίντουλα – ο οποίος έχει δηλώσει ότι σκόπευε να τραυματίσει αλλά όχι να σκοτώσει τον Πρωθυπουργό – δικάζεται με κατηγορίες τρομοκρατίας και αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης εάν καταδικαστεί.
Η Αστυνομία οδήγησε τον Τσίντουλα στο ειδικό ποινικό δικαστήριο σήμερα. Με το πρόσωπό του ακάλυπτο, ο Τσίντουλα φώναξε «Ζήτω ο ελεύθερος πολιτισμός!» και «Ζήτω η δημοκρατία!» καθώς έμπαινε στο δικαστήριο, προσθέτοντας ότι πυροβόλησε τον Φίκο «επειδή κατέπνιγε τον πολιτισμό».
Φαινόταν χαλαρός, καθώς η Αστυνομία του έλυνε τις χειροπέδες, χαμογελώντας περιστασιακά καθώς ξεκινούσε η δίκη, παρατήρησε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.