Ο λόγος για το Bitcoin που πρόσφατα πλησίασε το όριο των 110.000 δολαρίων. Ο Μπο Χάινς, σύμβουλος κρυπτονομισμάτων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, βλέπει την τιμή του Bitcoin να φτάνει τα 700.000 δολάρια, μακροπρόθεσμα. Και αυτό δεν είναι μια απλή φαντασίωση.
«Θέλουμε να συσσωρεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα Bitcoin», δήλωσε πρόσφατα ο Μπο Χάινς στο Καπιτώλιο. Το υπόβαθρο είναι το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ από τον Μάρτιο, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός «Στρατηγικού Αποθέματος Bitcoin» – ενός ψηφιακού Φορτ Νοξ. Αυτό το θησαυροφυλάκιο θα χρηματοδοτηθεί κυρίως μέσω κατασχεμένων Bitcoin από ποινικές διαδικασίες και όχι εις βάρος των φορολογουμένων.
Το επόμενο μεγάλο βήμα
Ο Χάινς προβλέπει ότι ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να φτάσει τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια. Προς το παρόν, η αξία αυτή είναι περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αν έχει δίκιο ο Χάινς, αυτό θα αποτελούσε ένα τεράστιο δεκαπλάσιο κέρδος για τους επενδυτές. «Ήρθε η ώρα να περάσουμε από το όραμα στην εφαρμογή», λέει ο σύμβουλος του Τραμπ για τα κρυπτονομίσματα .
Ακόμη και η «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε σύντομα να υποστηριχθεί από την κυβέρνηση. Ο Χάινς επιβεβαίωσε ότι διερευνάται εάν η κυβέρνηση θα μπορούσε να επενδύσει άμεσα σε έργα εξόρυξης, χρησιμοποιώντας δημόσιους ενεργειακούς πόρους. Μια κρατική πρωτοβουλία εξόρυξης θα ήταν μια πραγματική επανάσταση – και θα ανακάτευε τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων.
Η «σχέση» με τον χρυσό
Σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από αστάθεια στην αγορά λόγω και της δασμολογικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και των γεωπολιτικών συγκρούσεων, οι επενδυτές στράφηκαν στον χρυσό ως ααφαλές καταφύγιο. Αποτέλεσμα; Η τιμή του χρυσού έφτασε σε ιστορικά υψηλά το 2025, μια χρονιά κατά την οποία αυξήθηκε κατά 27% σε περίπου 3.346 δολάρια ανά ουγκιά. Αλλά ταυτόχρονα, το Bitcoin έχει επίσης συζητηθεί ως ασφαλές καταφύγιο ή ως μέσο αποθήκευσης αξίας, λόγω της έλλειψης συσχέτισής του με τις αγορές
Για παράδειγμα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού εκτιμά ότι στα χέρια επενδυτών και κρατικών τραπεζών βρίσκεται χρυσός αξίας 6,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτός ο υπολογισμός δεν λαμβάνει βέβαια υπόψη, ωστόσο, όλο τον χρυσό με τη μορφή κοσμημάτων, κάτι που θα αύξανε την παγκόσμια αξία του πολύτιμου μετάλλου σε πάνω από 20 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά, με κεφαλαιοποίηση 2,5 τρισεκατομμύρια, το Bitcoin ήδη αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του φυσικού χρυσού που κατέχουν επενδυτές και κρατικές τράπεζες.
Το Bitcoin αντιπροσωπεύει σήμερα το 66% όλων των κρυπτονομισμάτων και διαπραγματεύεται περίπου στα 108.000 δολάρια, αφού έχει ανατιμηθεί κατά 1.100% σε 5 χρόνια. Από την αρχή του χρόνου έχει αυξηθεί κατά 16%. Η αλήθεια είναι ότι η επιτυχία αυτού του εικονικού νομίσματος μεταξύ των επενδυτών είναι αναμφισβήτητη: το ETF Bitcoin της Black Rock καταγράφει τις καλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ
Είναι το Bitcoin ασφαλές καταφύγιο;
Η Βικτόρια Τόρε, επικεφαλής ψηφιακών προσφορών στην Self Bank, δεν συμμερίζεται πάντως την άποψη ότι το Bitcoin θεωρείται ασφαλές καταφύγιο. «Έχουμε έναν κανόνα να μην επενδύουμε σε τίποτα που δεν καταλαβαίνουμε», λέει.
Ένα από τα κύρια μειονεκτήματα του Bitcoin είναι η δυσκολία στον προσδιορισμό της αξίας του: «Δεν είναι δυνατόν να το αναλύσουμε με τον ίδιο τρόπο όπως άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές. Κατά την ανάλυση μιας εταιρείας, λαμβάνονται υπόψη παράμετροι όπως οι πωλήσεις, τα κέρδη, τα επίπεδα χρέους κ.λπ. και με βάση αυτές, παρέχεται μια αντικειμενική αποτίμηση της εταιρείας και λαμβάνεται υπόψη το εάν διαπραγματεύεται πάνω ή κάτω από την αγοραία αξία». Αυτό δεν είναι δυνατό με το Bitcoin: « Τα κρυπτονομίσματα δεν δημιουργούν πωλήσεις, κέρδη ή ταμειακές ροές, επομένως πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί μια αντικειμενική αποτίμηση του περιουσιακού στοιχείου, ούτε καν κατά προσέγγιση. Δεν υπάρχει τρόπος να μετρηθεί εάν το περιουσιακό στοιχείο έχει τιμή πολύ υψηλότερη από την πραγματική του αξία και, ως εκ τούτου, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη φούσκα της χρηματιστηριακής αγοράς », υποστηρίζει η Βικτόρια Τόρε.
Παράλληλες έννοιες
Υπάρχει, πάντως στα χαρτιά, μια εννοιολογική παραλληλία μεταξύ Bitcoin και χρυσού. Το πρωτόκολλο Bitcoin ορίζει ότι μόνο 21 εκατομμύρια Bitcoin θα υπάρξουν. Αυτήν τη στιγμή, έχουν δημιουργηθεί ή εξορυχθεί 19 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι το τελευταίο θα εξορυχθεί γύρω στο έτος 2140. «Ο χρυσός έχει επιτύχει την αξία του ακριβώς επειδή θεωρείται σπάνιο αγαθό και το Bitcoin γεννήθηκε με την προϋπόθεση ότι είναι εγγενώς σπάνιο», εξηγούν οι ειδικοί.
Η «εξόρυξη» νέων Bitcoin δεν απαιτεί αξίνες και φτυάρια, αλλά μάλλον υπολογιστική ισχύ. «Τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού αυτού του κρυπτονομίσματος είναι ακριβώς αυτά που του επιτρέπουν να λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο», αντιτάσσουν οι υπέρμαχοι του κρυπτονομίσματος. Εκτιμούν μάλιστα ότι το Bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τα 120.000-140.000 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους -κάτι που θα συνεπαγόταν κεφαλαιοποίηση αγοράς έως και 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Προϋπόθεση πάντως είναι η συνεχής υποστήριξη του προέδρου Τραμπ, που τάσσεται υπέρ των κρυπτονομισμάτων .
Ο ειδικός στα κρυπτονομίσματα Αλμπέρτο Γκογιάνες λέει ότι «απώτερος στόχος του Τραμπ είναι να δημιουργήσει ένα στρατηγικό αποθεματικό Bitcoin. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει 200.000 Bitcoin που έχει κατασχέσει από hacking και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά ο απώτερος στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα στρατηγικό αποθεματικό Bitcoin», όπως ακριβώς έχουν και ένα αποθεματικό χρυσού για απρόβλεπτα.
«Αν δούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, αυτό που μπορούμε να περιμένουμε είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών του κόσμου θα πατήσει το γκάζι όσον αφορά τη στρατηγική τους τοποθέτηση σε αυτό το νέο είδος περιουσιακού στοιχείου. Και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτήν την ανατίμηση», τονίζει ο Αλμπέρτο Γκογιάνες και προσθέτει : «Ολο και περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές βλέπουν το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα γενικότερα ως ευκαιρία για να διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις τους και να ενισχύσουν τα εταιρικά τους ταμεία».
Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος • [email protected]