Tη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση οι συντεχνίες ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ για την εξαγγελία νομοσχεδίου για δημοτική αστυνομία από την Ένωση Δήμων, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με το συνδικαλιστικό κίνημα.
Το νομοσχέδιο εξαγγέλθηκε την Πέμπτη σε δημοσιογραφική διάσκεψη από την Ένωση Δήμων, όπως αναφέρουν. “Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και η ΟΗΟ-ΣΕΚ εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι παρουσιάζεται ένα τόσης μεγάλης σημασίας Νομοσχέδιο στο οποίο δεν συμμετείχαν με κανένα τρόπο και σε οποιοδήποτε στάδιο στη συζήτηση και διαδικασία που προηγήθηκε της ετοιμασίας του”, αναφέρουν οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις.
“Ως συνδικαλιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) και οι οποίες από την πρώτη στιγμή διαδραμάτισαν σημαντικό και υποβοηθητικό ρόλο για τη μεταρρύθμιση της Τ.A., μας προβληματίζει η απουσία διαλόγου για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, που συγκρούεται με την εδραιωμένη πρακτική της έγκαιρης διαβούλευσης και διαλόγου που θεσμοθετήσαμε ως κοινωνικοί εταίροι για τα ζητήματα της Τ.Α. όλα αυτά τα χρόνια”, σημειώνουν.
Οι δύο οργανώσεις αναφέρουν ότι η σύσταση δημοτικής αστυνομίας επηρεάζει ζητήματα που αφορούν υφιστάμενους εργαζόμενους στις υπηρεσίες Τροχονομίας των Δήμων αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με όρους απασχόλησης και συνθήκες εργασίας των νεοεισερχόμενων εργαζόμενων, ζητήματα τα οποία η Ένωση Δήμων “όφειλε και είχε υποχρέωση να συζητήσει μαζί μας πριν τη διαμόρφωση προτεινόμενου Νομοσχέδιου”, αναφέρουν.
Επιπλέον, θέτουν ζήτημα διαφύλαξης της οικονομικής ευρωστίας των 20 Δήμων. Όπως σημειώνουν, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της προτεινόμενης δομής δημοτικής αστυνομίας, θα πρέπει να αξιολογηθεί μέσα από τον νομικά καθορισμένο περιορισμό του μισθολογίου, ότι το συνολικό κόστος προσωπικού περιορίζεται μέχρι και το 40% των συνολικών δαπανών. “Αναγνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα αριθμού Δήμων, απαιτείται να συσχετιστεί και διασφαλιστεί η οικονομική στήριξη από το Κράτος για την οποιαδήποτε αρμοδιότητα αστυνόμευσης μεταφερθεί προς τους Δήμους”, υπογραμμίζουν.
Θα πρέπει ακόμα να συζητηθούν και επιλυθούν ζητήματα όπως η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ δημοτικής αστυνομίας και της Αστυνομίας Κύπρου ενώ χρήζει αξιολόγησης η χρήση κατασταλτικού εξοπλισμού ή και σύλληψη προσώπων από δημοτικούς αστυνομικούς, ζητήματα που απαιτούν διαρκή διάλογο, ορθολογιστική αξιολόγηση του προσωπικού και συνεχή εκπαίδευση, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις προστασίας και σεβασμού των πολιτών, επισημαίνουν οι συντεχνίες.
“Αναμένουμε ότι άμεσα η Ένωση Δήμων θα μπει σε ένα δομημένο διάλογο μαζί μας για συζήτηση όλων των ζητημάτων κατά τρόπο που να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες”, αναφέρουν καταληκτικά.