25.8 C
Nicosia
Σάββατο 5 Ιουλίου 2025 | 1:36

Ραουνά: Στην κυπριακή Προεδρία θα αναδειχθεί τι σημαίνει κράτος υπό κατοχή

Στην διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2026 «θα αναδείξουμε τι σημαίνει να είσαι ένα κράτος μέλος της ΕΕ το οποίο βρίσκεται υπό κατοχή, το οποίο είναι διαιρεμένο και το οποίο προβλέπει στην ενοποιητική ισχύ της ΕΕ για την επανένωση του», τόνισε η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Μαριλένα Ραουνά, προσθέτοντας ότι «αναλαμβάνουμε την προεδρία της ΕΕ και ως το τελευταίο κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται υπό κατοχή και αυτό έχει τη δική του σημασία».

«Είμαστε το κράτος μέλος της ΕΕ στο νοτιοανατολικότερο άκρο, στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, αυτής της γεωστρατηγικά σημαντικής και περίπλοκης περιοχής, όπου εκτυλίσσονται αυτές οι σημαντικές εξελίξεις στο τελευταίο διάστημα», είπε η κ. Ραουνά, σε χαιρετισμό την Παρασκευή στην παρουσίαση, που έγινε στη Λευκωσία, του Γραφείου Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων με θέμα «Αρμοδιότητες του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και ο ρόλος του σε σχέση με την Προεδρία της Κύπρου το 2026».

Εξάλλου, σε ομιλία της στην εκδήλωση, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου είπε ότι η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ αποτελεί για την Κύπρο “ένα γεγονός εθνικής σημασίας, που υπερβαίνει τα στενά όρια μιας ευρωπαϊκής υποχρέωσης” και πρόσθεσε πως στην διάρκεια της Προεδρίας της Κύπρου, το Γραφείο της θα έχει ενισχυμένο ρόλο στο συντονισμό και την προεδρία των ομάδων εργασίας.

Επίσης, η κ. Ραουνά, σε εκτός κειμένου αναφορές, είπε ότι στην διάρκεια της κυπριακής προεδρίας «θα έχουμε να προεδρεύσουμε γύρω στις 190 ομάδες εργασίας του Συμβουλίου της ΕΕ», ενώ «θα έχουμε να διαπραγματευτούμε», εκ μέρους και των 27 κρατών μελών, γύρω στους 330 νομοθετικούς φακέλους στην διάρκεια του εξαμήνου, εκ των οποίων περίπου 50% θα είναι νέες νομοθετικές προτάσεις.

Ανέφερε επίσης ότι θα φιλοξενηθούν στην Κύπρο 258 συναντήσεις εκ των οποίων 19 είναι άτυπα Υπουργικά Συμβούλια, 1 άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη συνέχεια μια σειρά από άλλες υψηλές συναντήσεις με αξιωματούχους στις διάφορες θεματικές.

«Με αυτούς τους αριθμούς αντιλαμβανόμαστε την τεράστια πρόκληση που είναι για το οποιοδήποτε κράτος μέλος η ανάληψη της προεδρίας» και μια τεράστια ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία «έχει κάποια χαρακτηριστικά», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι στην διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας, «πέραν από του ότι θα αναδείξουμε το ρόλο της Κύπρου ως κράτος μέλος», θα αναδείξουμε όλες τις επαρχίες μας και πρόσθεσε πως αυτές οι 258 συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν «σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου για να αναδείξουμε τον τόπο μας».

Στον χαιρετισμό της, η κ. Ραουνά είπε ακόμη ότι «η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί για κάθε κράτος μέλος, και ιδιαίτερα για την Κύπρο, μια εθνική αποστολή και σε αυτήν δεν περισσεύει κανείς».

Ανέφερε ότι μέσα από συλλογική προσπάθεια «μπορούμε να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο και να αναδείξουμε την Κύπρο ως έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό εταίρο στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Επιπλέον, η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα είπε ότι στη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας θα μας απασχολήσoυν σημαντικές δράσεις που εντάσσονται στους στρατηγικούς άξονες που καθοδηγούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις, προσθέτοντας ότι «το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων έχει να διαδραματίσει  σημαντικό ρόλο τόσο στο πλαίσιο της άσκησης της Προεδρίας, όσο και στην ορθή εφαρμογή και ερμηνεία των ευρωπαϊκών κανόνων σε έναν καίριο τομέα πολιτικής: την πολιτική ανταγωνισμού και, ειδικότερα, τις κρατικές ενισχύσεις».

«Ένα η ΕΕ δεν ενισχύσει την οικονομία της, δεν καταστεί πιο ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες οικονομίες, τότε δεν μπορούμε να μιλούμε και για μια πολιτικά ισχυρή ΕΕ», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι μια από αυτές τις δράσεις είναι τo νέο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις το οποίο υποστηρίζει τη συμφωνία για καθαρή βιομηχανία (CISAF) και πρόσθεσε ότι «η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης αποτελεί αδιαμφισβήτητα προτεραιότητα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

«Στο πλαίσιο αυτό οι κρατικές ενισχύσεις συνιστούν βασικό εργαλείο για την υλοποίηση της Πράσινης Βιομηχανικής Συμφωνίας, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα στοχευμένης στήριξης σε κρίσιμους τομείς όπως η καθαρή ενέργεια, η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας και η ανάπτυξη της καθαρής τεχνολογίας», υπογράμμισε.

Παράλληλα, η κ. Ραουνά είπε ότι μια ακόμη σημαντική δράση που θα τεθεί στο προσκήνιο είναι η αναθεώρηση του Γενικού Κανονισμού Απαλλαγής κατά Κατηγορία (GBER).

«Η αναθεώρηση αυτή στοχεύει στη μείωση του διοικητικού φόρτου τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα κράτη μέλη, διευκολύνοντας την παροχή της αναγκαίας στήριξης στη βιομηχανία, ενώ παράλληλα διαφυλάσσει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό «αναμένεται να επικαιροποιηθούν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να ενισχυθούν τα κίνητρα στη βιομηχανία για επενδύσεις στην αναβάθμιση δεξιοτήτων, την επανειδίκευση, τις ποιοτικές θέσεις εργασίας και την πρόσληψη εργαζομένων, στηρίζοντας έτσι μια δίκαιη μετάβαση».

Αναφορικά με το θέμα της στέγασης, η κ. Ραουνά είπε ότι αυτό «συνιστά μια από τις επείγουσες κοινωνικές προκλήσεις που επηρεάζει εκατομμύρια οικογένειες και νέους ανθρώπους στην ΕΕ» και αναφέρθηκε στη σημασία της αναθεώρησης των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Πρόσθεσε ότι η αναθεώρηση θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να ανταποκριθούν «με μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην πρόκληση αυτή συμβάλλοντας και στην παροχή κινήτρων για περαιτέρω επενδύσεις στην οικονομικά προσιτή στέγαση».

Σε συνάρτηση, συνέχισε, με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Οικονομικά Προσιτή Στέγαση, «στο τρίο Προεδρίας μας με την Πολωνία και τη Δανία έχουμε θέσει ψηλά στις προτεραιότητές μας την προώθηση πολιτικών που στηρίζουν την οικονομικά προσιτή στέγαση».

Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα συνεχίσουμε το έργο αυτό, δίνοντας έμφαση στις προτεραιότητες που αγγίζουν άμεσα την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών.

«Μέσα σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον, το Γραφείο του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο», ανέφερε και πρόσθεσε πως κατά το εξάμηνο της κυπριακής Προεδρίας, το Γραφείο θα προεδρεύσει σε θέματα κρατικών ενισχύσεων, στην Ομάδα Εργασίας Ανταγωνισμού με αντικείμενο το ρυθμιστικό πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων.

Αναφερόμενη στους τρεις βασικούς στρατηγικούς άξονες που καθοδηγούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις, η κ. Ραουνά είπε ότι ο πρώτος είναι η ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων στο πλαίσιο της Πράσινης Βιομηχανικής Συμφωνίας, για επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προώθηση της απανθρακοποίησης της βιομηχανίας και στην ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών.

Πρόσθεσε ότι δεύτερος άξονες είναι η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού, με έμφαση στην περαιτέρω απλοποίηση των κρατικών ενισχύσεων και με προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των πιο στρεβλωτικών ενισχύσεων και τρίτος «η αναθεώρηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της στέγασης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η στήριξη μέτρων για τη στέγαση, ιδίως για οικονομικά προσιτή, ενεργειακά αποδοτική και κοινωνική κατοικία».

Γεγονός εθνικής σημασίας η Προεδρία της ΕΕ λέει η Στέλλα Μιχαηλίδου

Εξάλλου, σε ομιλία της στην εκδήλωση, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου είπε ότι η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ αποτελεί για την Κύπρο “ένα γεγονός εθνικής σημασίας, που υπερβαίνει τα στενά όρια μιας ευρωπαϊκής υποχρέωσης”.

«Είναι μια κορυφαία ευκαιρία να αναδείξουμε τη θεσμική μας επάρκεια, τη διοικητική μας ωριμότητα και τη δυνατότητα συμβολής μας στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης έχοντας ένα πρωταγωνιστικό ρόλο», υπογράμμισε.

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ακόμη ότι κατά την διάρκεια της Προεδρίας της Κύπρου, το Γραφείο της «θα έχει ενισχυμένο ρόλο στο συντονισμό και την προεδρία των Ομάδων εργασίας Ανταγωνισμού για κρατικές ενισχύσεις εκπροσωπώντας, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και ολόκληρο το Συμβούλιο στη αλληλεπίδραση του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ανέφερε ότι μια συγκροτημένη και συνεκτική εθνική πολιτική στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων είναι «εξαιρετικά σημαντική και για τα ίδια τα κράτη μέλη και υπό αυτό το πρίσμα αποτελούν κρίσιμο πεδίο πολιτικής για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».   «Είναι σε αυτή την πολιτική που επιθυμούμε να προσθέσουμε το λιθαράκι μας και είναι σε αυτή την εθνική προσπάθεια που επιθυμούμε να συμβάλουμε με την συμμετοχή μας στη Προεδρία της Κύπρου το 2026», υπογράμμισε.

Η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων είπε ακόμη ότι η Προεδρία αποτελεί ένα κορυφαίο θεσμικό σταθμό, κατά τον οποίο η Κύπρος αναλαμβάνει να διαχειριστεί την ευρωπαϊκή ατζέντα, να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων μεταξύ κρατών μελών και να συμβάλει στη διαμόρφωση του Ενωσιακού δικαίου και πολιτικών και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό , το Γραφείο της έχει ενεργό και εξειδικευμένο ρόλο .

«Η συνεργασία με τις αρμόδιες  αρχές, θα εντατικοποιηθεί ενόψει Προεδρίας, με στόχο τη στήριξη των εμπλεκόμενων φορέων στη διαμόρφωση κοινών θέσεων και την άμεση ανταπόκριση σε νομοθετικές η πολιτικές πρωτοβουλίες», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΡαουνά: Στην κυπριακή Προεδρία θα αναδειχθεί τι σημαίνει κράτος υπό κατοχή