Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου τόνισε ότι με βάση το επενδυτικό clawback με κινητοποιήθηκαν επενδύσεις €1,6 δισ. στον χώρο του φαρμάκου ενώ με τις μονάδες που έχουν αναπτυχθεί ή βρίσκονται υπό ανάπτυξη στην περιοχή της Τρίπολης θα την μετεξελίξουν σε πρωτεύουσα του ελληνικού φαρμάκου. Ενώ ανακοίνωσε επίσης έναν νέο γύρο επενδύσεων στο φάρμακο την επόμενη τριετία με επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και για την εφαρμογή «φίλτρου» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση που θα επιτρέψει ετήσια εξοικονόμηση €300 εκατ. από φάρμακα που δεν χρησιμοποιούνται.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΕΦ & εκτελεστικό μέλος της Medicines for Europe Θεόδωρος Τρύφων, απαντώντας στον υπουργό είπε ότι η φαρμακοβιομηχανία ήταν μέσα στους 3 κλάδους σε προστιθέμενη αξία από την αξιοποίηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμα επενδυτικό κενό το οποίο σε συνδυασμό με την εξάρτηση της χώρας από τις υπηρεσίες και το δημογραφικό χάσμα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε νέο μνημόνιο, αν δεν αντιμετωπιστεί.

Με αφορμή τις επενδύσεις στην Τρίπολη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, DEMO, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Δημήτρης Δέμος αποκάλυψε ότι 4 στα 11 κρίσιμα φάρμακα της Ευρώπης που είναι στον κατάλογο των Critical medicine στο άμεσο μέλλον θα καλύπτονται 100% από την παραγωγής των εργοστασίων της Τρίπολης. Όπως είπε με τις επενδύσεις στην περιοχή θα ανοίξουν 8.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας γι’ αυτό η ΠΕΦ προσανατολίζεται να φτιάξει εκεί Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) για εργαζόμενους στο φάρμακο. Αναφερόμενος στο σχέδιο Τράμπ ή να ρίξει τι τιμές στα φάρμακα ή να τους βάλει δασμούς, είπε ότι ο κίνδυνος είναι διττός καθώς οι ΗΠΑ εισάγουν το 90% των φαρμάκων τους από Ινδία. Αν μπουν δασμοί η Ινδία θα στραφεί στην Ευρώπη και θα δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή.

Τέλος, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, μέλος ΔΣ, Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε την αναγκαιότητα δημιουργίας ελληνικής βιοτράπεζας, για τον σχεδιασμό πολιτικής υγείας.

Πηγή: Ναυτεμπορική, Ανθή Αγγελοπούλου  [email protected]