Γιατί οφείλουμε να στηρίξουμε μέχρι τέλους το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης
Παρά το ότι οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας προσπαθούν από κοινού να υπερπηδήσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην υλοποίηση του μεγαλεπήβολου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ (GSI), άρχισαν πάλι να δημιουργούνται σκιές εκ των έσω.
Οι ισχυρισμοί περί “εκβιασμού του ΑΔΜΗΕ προς την Κύπρο” είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις, που κλονίζουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης της Κύπρου για ένα έργο με τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για το νησί.
Ο ΑΔΜΗΕ ως ο φορέας υλοποίησης του έργου, που μέχρι στιγμής έχει επενδύσει πάνω από 250 εκατ. ευρώ, έχει ζητήσει ως όφειλε, την ανάκτηση εξόδων που έχει κάνει για το έργο (μελέτες, κατασκευή μέρος του καλωδίου, κλπ).
Το αίτημα του ΑΔΜΗΕ προς τις Ρυθμιστικές Αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας είναι πλήρως αιτιολογημένο και προβλέπεται στη διακρατική συμφωνία των δύο χωρών που υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο, για την προώθηση της κατασκευής του έργου.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ελλάδας (PAAEY) έχει ήδη αποφασίσει όπως η ανάκτηση των εγκριθέντων εξόδων του ΑΔΜΗΕ που αναλογούν στους καταναλωτές της Ελλάδας, αρχίσει να ισχύει άμεσα.
Ο ΑΔΜΗΕ, έχει ζητήσει το ίδιο και από τη Ρυθμιστική Αρχή της Κύπρου (ΡΑΕΚ), η οποία ακόμη να λάβει σχετική απόφαση, παρά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη ότι οι αποφάσεις που έλαβε η Κυπριακή Κυβέρνηση, η οποίες αφορούν το ποσό των 25 εκατ. ευρώ για μια πενταετία, χωρίς να επιβαρύνεται ο Κύπριος καταναλωτής, θα ισχύσουν.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν ζητά τίποτα παραπάνω, από την τήρηση της διακρατικής συμφωνίας, προκειμένου να προχωρήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Επίσης, η καταβολή από την Κύπρο και την Ελλάδα των μέχρι τώρα εξόδων του ΑΔΜΗΕ, θα του δώσουν την ευχέρεια για ευκολότερη εξασφάλιση δανεισμού, ενώ ταυτόχρονα θα μπορέσει να προσελκύσει και άλλους μετόχους.
Ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό έχει εκφραστεί ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από οργανισμούς και επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας, οι οποίοι όμως, όταν αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι διασφαλισμένο το έσοδο, οπισθοχωρούν.
Αν, λοιπόν, η ΡΑΕΚ και γενικότερα η Κύπρος αρνηθεί αυτή τη στιγμή να συνδράμει στο κόστος που της αναλογεί, τότε ένα σημαντικό έργο ενεργειακής υποδομής θα κινδυνεύσει να πεταχθεί στον κάλαθο των αχρήστων, με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για την Κύπρο και τους καταναλωτές της.
Ως εκ τούτου, Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνουν στοχοπροσηλωμένες στην ανάγκη διαχείρισης του γεωπολιτικού προβλήματος με την Τουρκία, συνεχίζοντας να στηρίζουν οικονομικά το έργο.
Μόνο, έτσι, θα μπορέσουν οι δύο κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις διπλωματικές πρωτοβουλίες τους για αποτροπή των αντιδράσεων της Τουρκίας και υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Επιπλέον, η ομαλή και με βάση τα συμφωνηθέντα οικονομική στήριξη του έργου από την Κύπρο και την Ελλάδα θα ενθαρρύνει και τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρηματοδοτεί το έργο με το ποσό των €658 εκατ. ευρώ, για άσκηση μεγαλύτερων πιέσεων προς την Τουρκία.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, που θα βγάλει την Κύπρο από την ηλεκτρική απομόνωση, θα τη συνδέσει με το ηλεκτρικό δίκτυο της ΕΕ και θα μειώσει αισθητά το κόστος του ηλεκτρισμού στην Κύπρο, μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί. Όμως, για να προχωρήσει ο όλος σχεδιασμός, οι εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να στηρίξουν οικονομικά το έργο, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις για την κατασκευή του.
Μόνο, έτσι, θα μπορέσει να συνεχιστεί η προσπάθεια για να ξεπεραστούν οι όποιες παράλογες και αστήρικτες αιτιάσεις της Τουρκίας για πόντιση του καλωδίου.
Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται ενώπιον μιας μεγάλης και σοβαρής πρόκλησης: Είτε θα στηρίξουν μέχρι τέλους ένα έργο τεράστιας εθνικής και οικονομικής σημασίας, είτε θα το εγκαταλείψουν για προσχηματικούς λόγους, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες και για τις δύο χώρες.
Η μπάλα βρίσκεται στα πόδια τους. Η κλεψύδρα, ήδη, άρχισε να αδειάζει…