Το ευρώ έχει ενισχυθεί περίπου 14% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2025, σημειώνοντας το ισχυρότερο ετήσιο ράλι από το 2017 και πλησιάζοντας πλέον το ψυχολογικό όριο του 1,20 δολαρίου.
Πρόκειται για την μακροβιότερη ανοδική πορεία του εδώ και δύο δεκαετίες.
Η ενίσχυση του ευρώ στηρίζεται σε δύο παράγοντες:
- Αποδυνάμωση του δολαρίου λόγω πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ, με αφορμή τον «πόλεμο δασμών» του Τραμπ και τις πιέσεις στη Fed.
- Δημοσιονομική στροφή στην Ευρωζώνη, κυρίως από τη Γερμανία, με ταμεία υποδομών και αμυντικών δαπανών ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ.
Τα καλά
Η άνοδος του ευρώ έχει συγκρατήσει τον πληθωρισμό ακριβώς στο 2%, τον στόχο της ΕΚΤ. Σε μια εποχή ενεργειακής αβεβαιότητας και πιθανής ανόδου των τιμών του πετρελαίου, ένα ισχυρό νόμισμα σημαίνει:
- Φθηνότερες εισαγωγές πρώτων υλών και ενέργειας (σε δολάρια).
- Ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, κάτι που επιδιώκει εδώ και χρόνια η ΕΚΤ.
- Στροφή κεφαλαίων από παγκόσμιους επενδυτές στην ευρωζώνη, καθώς το δολάριο φθείρεται πολιτικά και νομισματικά.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, η άνοδος δείχνει προς το παρόν «ανθεκτική» και βασίζεται σε παγκόσμια αναπροσαρμογή χαρτοφυλακίων υπέρ του ευρώ.
Και οι κίνδυνοι
Η ΕΚΤ αρχίζει να ανησυχεί ότι η τάση θα συνεχιστεί πέρα από το σημείο ισορροπίας. Ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος προειδοποίησε ότι επίπεδα άνω του 1,20 δολ. θα είναι «προβληματικά», καθώς:
- Η ζήτηση για εξαγωγές εκτός ευρωζώνης μειώνεται, λόγω αυξημένου κόστους σε δολάρια.
- Η ισχυροποίηση του ευρώ εντείνει τις αποπληθωριστικές πιέσεις.
- Η περαιτέρω ενίσχυση θα μπορούσε να δικαιολογήσει νέες μειώσεις επιτοκίων, πέραν των ήδη οκτώ φετινών. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Μάρτινς Καζάκς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων στο 1,75%, αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία του ευρώ.
Καθώς το ευρώ πλησιάζει επίπεδα που μπορούν να «ρίξουν» ξανά τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο, η ΕΚΤ βρίσκεται σε ένα πολύπλοκο σταυροδρόμι: Θα συνεχίσει να στηρίζει τη σταθερότητα τιμών; Ή θα χρειαστεί να αντιδράσει δυναμικά στην υπονόμευση της εξαγωγικής ανταγωνιστικότητας;
Ορισμένα μέλη, όπως ο διοικητής της Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ, υποβαθμίζουν τις ανησυχίες, σημειώνοντας ότι η ισοτιμία είναι εντός ιστορικών ορίων. Άλλοι, ωστόσο, προειδοποιούν για τον ρυθμό της ανόδου, όχι μόνο για το επίπεδο.
Το βλέμμα στο φθινόπωρο
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ισοτιμία μπορεί να φτάσει έως το 1,2350 ή και το 1,2550 αν η κρίση εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ βαθύνει ή αν υπάρξουν νέα πλήγματα στη Fed. Πολλά θα κριθούν από:
- Τις αποφάσεις του Τραμπ για τη Fed και τον Πάουελ.
- Τα στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
- Την ικανότητα της Ευρωζώνης να διατηρήσει δημοσιονομική συνοχή.
Το ισχυρό ευρώ με άλλα λόγια είναι ένα δίκοπο μαχαίρι: από τη μία, ενισχύει τον νομισματικό ρόλο της Ευρώπης και προστατεύει από εισαγόμενο πληθωρισμό. Από την άλλη, πιέζει τις εξαγωγές, ρίχνει την ανταγωνιστικότητα και εγκυμονεί τον κίνδυνο νέας νομισματικής χαλάρωσης σε μια εποχή που η ΕΚΤ ήθελε να κρατήσει «πυρομαχικά».
Ευλογία ή κατάρα; Η απάντηση, τελικά, εξαρτάται από το πόσο ψηλά – και πόσο γρήγορα – θα φτάσει το ενιαίο νόμισμα.
Πηγή: Ναυτεμπορική