Η πρόταση του ευρωπαϊκού χρηματιστηριακού κολοσσού θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή μετοχών, αποτιμώντας την ΕΧΑΕ στα 6,90 ευρώ ανά μετοχή, που οδηγεί σε μια αποτίμηση ύψους 399 εκατ. ευρώ για το 100% του μετοχικού του κεφαλαίου.
Η υποβολή της προσφοράς υπόκειται στην ολοκλήρωση ελέγχων δέουσας επιμέλειας (due diligence).
Στελέχη του Euronext βρέθηκαν, χθες το απόγευμα, στην Αθήνα και συναντήθηκαν με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ ενήμερος ήταν ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις —που πραγματοποιήθηκαν υπό πλήρη μυστικότητα τις τελευταίες ημέρες— ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα, με τη διοίκηση του Euronext να προετοιμάζει τη δημόσια πρόταση εξαγοράς για το σύνολο του ομίλου ATHEX, που φέτος συμπληρώνει 149 χρόνια λειτουργίας.
Η εξαγορά εκλαμβάνεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, εντάσσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στο οικοσύστημα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, υπό την «ομπρέλα» του Euronext, γεγονός που μπορεί να αναβαθμίσει τη θέση του στην επενδυτική διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία, ορίζεται σταθερός συντελεστής μετατροπής 21,029 μετοχών ATHEX για κάθε νέα μετοχή του Euronext. Με βάση την τιμή της μετοχής της Euronext στα 145,10 ευρώ στις 30 Ιουνίου 2025, η συνολική αποτίμηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ανέρχεται στα 399 εκατομμύρια ευρώ. Εφόσον προχωρήσει η συνένωση, οι Έλληνες συμμετέχοντες στις χρηματοοικονομικές αγορές θα ενταχθούν σε ένα δίκτυο που περιλαμβάνει περισσότερες από 1.800 εισηγμένες εταιρείες, με συνολική κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 6 τρισ. ευρώ.
Το σκεπτικό της κίνησης
Το Euronext σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στη στρατηγική του για ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διεθνές επίπεδο.
Η συνδυασμένη οντότητα θα λειτουργεί με ενιαία τεχνολογική πλατφόρμα διαπραγμάτευσης και μετασυναλλακτικών υπηρεσιών, ενώ θα δραστηριοποιείται σε διασυνοριακό πλαίσιο εκκαθάρισης.
Το ενδιαφέρον του Euronext για τον όμιλο ATHEX αντανακλά την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στις δυνατότητες που προσφέρει η περαιτέρω ενσωμάτωση των ελληνικών κεφαλαιαγορών στη ζώνη του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή του.
Η εταιρεία επισημαίνει ως λόγους πίσω από αυτήν την απόφαση το επιτυχημένο ιστορικό της στην ενσωμάτωση χρηματιστηριακών υποδομών και θεωρεί ότι βρίσκεται σε θέση να ενισχύσει την ανάπτυξη και την ελκυστικότητα των ελληνικών αγορών σε διεθνές επίπεδο.
Ωστόσο, το Euronext διευκρινίζει ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα πως οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία ή συναλλαγή, ούτε ότι θα υποβληθεί τελική προσφορά.
Η υποβολή οποιασδήποτε πρότασης θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από τη διενέργεια δέουσας επιμέλειας.
Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι θα τηρήσει τη χρηματοοικονομική πειθαρχία και τα επενδυτικά κριτήρια που έχει θέσει στο στρατηγικό της σχέδιο, ενώ δεσμεύεται να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη στον κατάλληλο χρόνο.
Η δήλωση της ΕΧΑΕ
Με μια λιτή χθεσινή ανακοίνωση, το δ.σ. της ΕΧΑΕ υποστήριξε ότι έλαβε μια αυτόκλητη, μη δεσμευτική και υπό όρους πρόταση εξαγοράς με ανταλλαγή μετοχών από τη Euronext. Το δ.σ., σε συνεργασία με τους συμβούλους του, αξιολογεί την πρόταση από στρατηγική και οικονομική σκοπιά, τονίζεται στην ανακοίνωση και προσθέτει: «Επί του παρόντος, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει προβεί σε συζητήσεις με τη Euronext και θα ανταποκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα».
Το ενδιαφέρον του Euronext, σημειώνει η ανακοίνωση, «αντικατοπτρίζει την ισχυρή εμπιστοσύνη του στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην αναπτυξιακή προοπτική από την περαιτέρω ενσωμάτωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σημειώνεται ότι, σε αυτό το στάδιο, δεν είναι βέβαιο ότι η διαδικασία θα οδηγήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία ή συναλλαγή ούτε έχει υποβληθεί σχετική προσφορά. Το Euronext επιβεβαιώνει ότι θα τηρήσει την πολιτική του όσον αφορά θέματα οικονομικής πειθαρχίας και επενδυτικών κριτηρίων, σύμφωνα με το στρατηγικό του σχέδιο. Το Euronext θα ανακοινώσει τυχόν σημαντικές πληροφορίες σε εύθετο χρόνο.
Αντιδράσεις στελεχών
Αναστάτωση, όπως αναμενόταν, επικρατεί από χθες το απόγευμα στη χρηματιστηριακή κοινότητα. Μεγάλος αριθμός στελεχών, με τα οποία συνομίλησε η «Ν», υπογραμμίζει ότι η πρόταση εξαγοράς του 100% του Χ.Α. αλλάζει το σύνολο του καταστατικού χάρτη της Κεφαλαιαγοράς, όπως τονίζει ο κ. Γιάννης Πολυχρονίου, πρόεδρος του ΣΕΠΕΥ, και προσθέτει: «Αλλάζουν τα πάντα στην Κεφαλαιαγορά. Θα έχουμε μία τελείως διαφορετική αγορά από αυτή που ξέραμε μέχρι σήμερα, με άλλα κόστη και άλλο επενδυτικό κοινό».
Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Σπύρος Κυρίτσης, αναφέρει στη «Ν»: «Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να δούμε την εξέλιξη των γεγονότων». Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, δημιουργούνται ευκαιρίες συνενώσεων και συγχώνευσης για τις 25 χρηματιστηριακές, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικές απέναντι στη μεγάλη πλατφόρμα της Euronext.
Με νέο DNA
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ν», οι κυριότερες αλλαγές που φέρνει η πώληση του Χρηματιστηρίου είναι:
- ΑΧΕΠΕΥ: Τι θα συμβεί με τον διεθνή ανταγωνισμό για τις 25 εγχώριες χρηματιστηριακές; Πόσο θα αντέξουν και εάν προτιμητέα λύση είναι οι συγχωνεύσεις.
- Εισηγμένες: Τα κόστη των εισηγμένων στην πλατφόρμα της Euronext αυξάνονται κατακόρυφα. Πιθανότατα αρκετές εταιρείες να αποφασίσουν την έξοδό τους, ενώ όσες μείνουν θα απολαύσουν τη διεθνοποίησή τους σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου.
- ΑΕΔΑΚ: Θα πρέπει να αλλάξει η οργάνωσή τους και να συγχωνευθούν για να αντιμετωπίσουν τα κόστη συμμετοχής στην πλατφόρμα της Euronext.
- Εποπτεία: Ποιος θα είναι ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς; Θα γίνεται ο έλεγχος της εποπτείας πλέον από τη γαλλική επιτροπή κεφαλαιαγοράς που ελέγχει το Euronext;
Ιστορική αναδρομή
Η ιστορία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου 1876, όταν επί κυβέρνησης του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου δόθηκε η κυβερνητική έγκριση για τη σύστασή του. Το Χρηματιστήριο Αθηνών παίζει μεγάλο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας στο τελευταίο μισό του 20ού αιώνα.
Γεγονότα τα οποία επηρέασαν το Χρηματιστήριο είναι η ένταξη της Ελλάδας στη Νομισματική και Οικονομική Ενοποίηση (ΟΝΕ) και το χρηματιστηριακό κραχ του 1999, το οποίο σημάδεψε τις ζωές πολλών ελληνικών οικογενειών.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτελείται από την εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών (ΕΧΑΕ) και τις θυγατρικές της ΕΧΑΕ εταιρείες Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων A.E. (ATHEXCSD) και Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών A.E. (ATHEXClear).
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Χρηματιστήριο μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών Α.Ε. το 1995. Ακολούθησε το 1997 η αγορά από ιδιώτες του 39,67% και εν συνεχεία του 12% των μετοχών της εταιρείας το 1998, με το μερίδιο του ελληνικού Δημοσίου να φτάνει στο 47,7% των μετοχών το 1999. Τον Απρίλιο του 2001 καταργείται η αίθουσα συνεδριάσεων (trading floor) του ΧΑΑ στην οδό Σοφοκλέους 10.
Τέλος, να σημειωθεί ότι σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαπραγματεύονται 141 εισηγμένες και η χρηματιστηριακή τους αξία ανέρχεται στα 127,809 δισ. ευρώ.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Ανέστης Ντόκας • [email protected]