Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «α) “Κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας σχετικά με τον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB Project)” και β) “Κύρωση του Καταστατικού (Ίδρυσης) του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF)”». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Επιφύλαξη δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
«Θετικό ορόσημο», για τη διεθνή ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και για την γενικότερη γεωπολιτική της δυναμική της χώρας, χαρακτήρισε τις δύο συμφωνίες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
«Σε στρατηγικό επίπεδο, η επερχόμενη λειτουργία του IGB, που είναι ένας αγωγός διπλής ροής, θα αποτελέσει την αρχή της υλοποίησης μιας στρατηγικής προτεραιότητας της διεθνούς ενεργειακής μας πολιτικής, αυτής των κάθετων αγωγών φυσικού αερίου, μέσα από την οποία θα τροφοδοτούνται αγορές των Βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης με φυσικό αέριο, μέσω εναλλακτικών οδεύσεων και υποδομών που θα έχουν αφετηρία τους τη Βόρεια Ελλάδα. Άρα, μετατρέπεται η Βόρεια Ελλάδα πραγματικά σε ένα σπουδαίο, στρατηγικής σημασίας, ενεργειακό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου» είπε ο κ. Σκρέκας και επισήμανε ότι «ο IGB δεν θα μεταφέρει μόνο φυσικό αέριο από την Κασπία, από τη στιγμή που θα συνδέεται με τον ΤΑΡ, αλλά και μέσα από τον πλωτό τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης».
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος χαρακτήρισε «μείζονος σπουδαιότητας» το forum της Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο. «Οι κύριοι στόχοι του EMGF περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υποστήριξη της δημιουργίας μιας περιφερειακής αγοράς αερίου, προς όφελος των χωρών μελών, μέσω της ασφάλειας προσφοράς και ζήτησης και της βελτιστοποιημένης ανάπτυξης πόρων και του κόστους των υποδομών, της ανταγωνιστικής τιμολόγησης και των βελτιωμένων εμπορικών σχέσεων», είπε ο Κώστας Σκρέκας και υπογράμμισε ότι η συμφωνία προβλέπει πως πρωταρχικοί σκοποί-στόχοι του φόρουμ είναι η βιώσιμη αποτελεσματική και περιβαλλοντικά ενσυνείδητη ανάπτυξη της χρήσης και αποθήκευσης φυσικού αερίου.
«Η Ελλάδα επιτέλους επενδύει στο μέλλον της. Η δομή της ελληνικής οικονομίας γίνεται περισσότερο ανταγωνιστική και περισσότερο δυνατή και η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει από την πανδημία, με νέα οικονομική δομή, η οποία θα αποτελέσει τη βάση μιας σταθερής οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Φίλιππος Φόρτωμας και τόνισε ότι «σε αυτό το πνεύμα κινούνται οι δύο εθνικά επωφελείς συμφωνίες». Ο κ. Φόρτωμας, αναφερόμενος στη συμφωνία για τον αγωγό σύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδος – Βουλγαρίας, επισήμανε ότι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος επιτρέπει να παίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη και των Βαλκανίων αλλά και της ανατολικής Μεσογείου. «Η κατασκευή και λειτουργία αυτού του έργου θα αναβαθμίσει μείζονα την Ελλάδα η οποία θα καταστεί πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά από διαφοροποιημένες πηγές, κατά κύριο λόγο, από τον TAP. Επιπλέον αξιοποιεί και τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης δεδομένου ότι οι ποσότητες οι οποίες εισάγονται μέσω αυτού, προβλέπεται να μεταφέρονται προς βορρά μέσω του IGB. Σημειωτέον δε ότι αυτός αποτελεί το πρώτο τμήμα κάθετου διαδρόμου» είπε ο εισηγητής της ΝΔ ενώ αναφερόμενος στο forum είπε ότι θα λειτουργήσει ως γέφυρα που θα συνδέσει τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης με τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιοχής αγοράς φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
«Η ανάπτυξη συνεργασιών αποτέλεσε κεντρικό άξονα της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τα τεσσεράμισι χρόνια 2015-2019 και στην εξωτερική πολιτική και στο πεδίο της ενέργειας», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. «Η δική μας πρωτοβουλία στόχευε, ώστε τα έργα αυτά να έχουν ένα ισχυρό ρόλο του δημοσίου, γιατί θεωρούμε ότι στις υποδομές του αερίου το δημόσιο πρέπει να έχει τον έλεγχο. Δυστυχώς, οι εξελίξεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αρνητικές. Ξεπουλάει την ιδιοκτησία στα δίκτυα αερίου και μάλιστα μέσα σε αυτά ιδιωτικοποιείται και η μονάδα υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι πρόβλημα. Σοβαρό πρόβλημα γιατί είναι μια πύλη της χώρας και συνδέεται με τον IGB, συνδέεται με τον TAP, θα συνδέεται με το ενεργειακό σύστημα της χώρας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Φάμελλος είπε ότι ο IGB είναι ένα έργο που έχει μεγάλη σημασία για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και δίνει ρόλο στην Ελλάδα, καθώς θα αποτελεί και είσοδο φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Ο κ. Φάμελλος αναφερόμενος στο forum, επισήμανε τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τσίπρα. «Αυτό που είχαμε ως πολιτική επιλογή, είναι να διευρύνουμε το πεδίο συνεργασίας και νομίζω, ότι όλοι συμφωνείτε, ότι η συμμετοχή της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής, είναι πολύ σημαντικά και καλά κάνει και το καταστατικό αυτό παραμένει ανοιχτό για συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
“O ενεργειακός χάρτης της περιοχής μας επανασχεδιάζεται και οι εξελίξεις τρέχουν, απαιτώντας να αναπροσαρμόζουμε, διαρκώς, τις προτεραιότητές μας και να επωφελούμαστε από τις ευκαιρίες, οι οποίες παρουσιάζονται”, είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης που υπογράμμισε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις παγκόσμιες μελέτες που προβλέπουν ότι το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει το ρόλο του «καυσίμου-γέφυρα» προς το νέο τοπίο της ενέργειας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης για δύο δεκαετίες ακόμα. «Ο IGB είναι μια κρίσιμη ψηφίδα στο ενεργειακό παζλ, που φιλοδοξεί, να καταστήσει τη Βόρεια Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και είναι έργο κοινού ενδιαφέροντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Αρβανιτίδης που προειδοποίησε, πάντως, ότι σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στον IGB που «μπορεί να κοστίσουν αρκετά» στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στο forum για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Αρβανιτίδης είπε ότι θα πρέπει να υποβληθεί πρόταση ώστε αυτό να μετατραπεί σε ενεργειακό forum από forum του φυσικού αερίου, προκειμένου να περιλαμβάνει την ανάπτυξη ευρύτερα ενεργειακών υποδομών για τη στενότερη ενεργειακή συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
«Η σύμβαση για τον IGB και η κύρωση του καταστατικού, αποτελούν κομμάτι του παζλ που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου. Η μεγάλη εικόνα δεν είναι άλλη, από τους σφοδρότατους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε πως «από τη μια μεριά είναι οι ΗΠΑ με τους συμμάχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των διαδρομών της ενέργειας». Η Ελλάδα, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, «σ΄ αυτούς τους οξύτατους ανταγωνισμούς στην περιοχή, έχει ήδη διαλέξει στρατόπεδο. Και όχι μόνο έχει διαλέξει στρατόπεδο, αλλά αποτελεί και το σημαιοφόρο των Αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών».
«Αποικιοκρατική», χαρακτήρισε τη συμφωνία για τον αγωγό ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, «μολονότι η Ελλάδα βρίσκεται σ’ ένα σημαντικό σταυροδρόμι εμπορικών και ενεργειακών δρόμων». Αναφερόμενος στο forum, επισήμανε ότι «δεν έχει προβλεφθεί καμία αμυντική συμφωνία ή και συνδρομή μεταξύ των κρατών μελών του φόρουμ σε περίπτωση που μία τρίτη χώρα προβεί σε επιθετική ενέργεια κατά των ενεργειακών συμφερόντων ενός από τα κράτη μέλη. Εκτός αυτού, προβληματίζει η μη συμμετοχή του Λιβάνου, μιας χώρας με ελληνορθόδοξη κοινότητα που μαστίζεται από αντιπαλότητες και κινδυνεύει πολύ σοβαρά από την Τουρκία».
«Μέσα από αυτά τα νομοσχέδια, η κυβέρνηση προωθεί μελλοθάνατες τεχνολογίες, προωθεί τους δεινόσαυρους των τεχνολογιών, που μας συναγωνίζονται ποιος θα εξαφανιστεί πρώτος. Είναι σαν να προχωράτε σε προώθηση επενδύσεων για την παραγωγή εργοστασίων που θα παράγουν fax. Μόνο που αυτές οι επενδύσεις δεν θα μας κατέστρεφαν ως είδος», είπε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης. «Πείτε μου ένα απτό παράδειγμα που οι αγωγοί ωφέλησαν τη χώρα. Πιστεύει κανείς ότι στην κυβέρνησή σας θα κόψουν την παροχή αερίου στους αγωγούς με αυτές τις συμβάσεις που σας δένουν πισθάγκωνα; Πιστεύει κανείς ότι θα χρησιμοποιήσετε για οποιοδήποτε μέτρο πίεσης; Οι μόνοι που μπορούν να ωφεληθούν είναι οι πολυεθνικές και οι τοπικοί ατζέντηδές τους», δήλωσε ο κ. Αρσένης.