Η ναυτική/ναυτιλιακή μας κληρονομιά θα αποκατασταθεί όταν δούμε ξανά υπό κυπριακή σημαία πλοία να πλέουν ελεύθερα στην Αμμόχωστο και την Κερύνεια, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, εκφράζοντας τη στήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Η Πρόεδρος της Βουλής παρέστη και μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης, στην 36η Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ΚΝΕ), στη Λεμεσό, στην παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, του τέως ΠτΔ, Νίκου Αναστασιάδη, του Υπουργού Δικαιοσύνης Μάριου Χαρτσιώτη, της Υφυπουργού Ναυτιλίας, Μαρίνας Χατζημανώλη, βουλευτών, Πρέσβεων ξένων χωρών και της ναυτιλιακής κοινότητας του τόπου.
Στην ομιλία της, η κ. Δημητρίου είπε πως ο ναυτιλιακός τομέας αποτελεί αναμφίβολα στρατηγικό οικονομικό πυλώνα της χώρας μας και «πηγή εθνικής υπερηφάνειας», προσθέτοντας ότι «η Κύπρος συνεχίζει τις αποφασιστικές της προσπάθειες να χρησιμεύσει ως αξιόπιστος και σταθερός εταίρος, παρά τις παγκόσμιες αντιξοότητες, ιδίως τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές εντάσεις στη γειτονική μας Μέση Ανατολή».
Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, συνέχισε, σκοπεύουμε να συμβάλουμε θετικά, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και να διατηρήσουμε την Κύπρο ως ελκυστικό και καινοτόμο κόμβο για ναυτιλιακές υπηρεσίες, ενώ υπενθύμισε ότι η Κύπρος διαθέτει τον 3ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στην ΕΕ και τον 11ο παγκόσμια, απασχολώντας περισσότερους από 9.000 εξειδικευμένους επαγγελματίες στην ξηρά και πάνω από 55.000 ναυτικούς στη θάλασσα.
Λέγοντας ότι το ναυτιλιακό περιβάλλον εξελίσσεται με πρωτοφανή ταχύτητα, μέσα από γεωοικονομικές και γεωπολιτικές εντάσεις, που προκαλούν συχνά διαταραχές και δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν, σημείωσε πως «η Κύπρος παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εφαρμογή και συμμόρφωση με κυρώσεις και περιορισμούς και παρά τις πολυπλοκότητες, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πραγματικότητες με υπευθυνότητα και σαφήνεια».
Ως εκ τούτου, τόνισε, η διατήρηση και η περαιτέρω ενίσχυση των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων θα πρέπει να αποτελούν την κορυφαία μας προτεραιότητα.
Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, επίσης, στις προκλήσεις της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας και υπέδειξε ότι «η Κύπρος έχει δεσμευτεί γι αυτήν την πράσινη μετάβαση, προσφέροντας στοχευμένα κίνητρα για την έγκαιρη υιοθέτηση τεχνολογιών χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα».
Είπε, ακόμη, ότι το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι εξίσου ευέλικτο ώστε να προσαρμόζεται στις αναδυόμενες τάσεις και καινοτομίες, παραμένοντας παράλληλα ευθυγραμμισμένο με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις μας, ενώ υπενθύμισε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων «έχει ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση», θεσπίζοντας, το 2024, τουλάχιστον 22 νομοθετικά κείμενα που σχετίζονται με τη ναυτιλία.
«Επί του παρόντος, το Κοινοβούλιο εξετάζει αναθεωρήσεις του νομικού πλαισίου που αφορά την ψυχαγωγική ναυσιπλοΐα και τις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής, μαζί με τους σχετικούς δευτερογενείς κανονισμούς», είπε και πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό των προτύπων ασφαλείας, στην περαιτέρω τόνωση ενός ήδη δυναμικού τομέα θαλάσσιου τουρισμού και στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τα κυπριακά λιμάνια και τις παράκτιες κοινότητες.
Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι η επικείμενη στελέχωση και έναρξη λειτουργίας Ναυτοδικείου, θα ενισχύσει σημαντικά τη νομική υποδομή της Κυπριακής ναυτιλίας, προσφέροντας εξειδικευμένη και αποτελεσματική επίλυση των θαλάσσιων διαφορών.
Είπε, ακόμη, ότι η ναυτιλία παραμένει, πάνω απ’ όλα, μια βιομηχανία με επίκεντρο τον άνθρωπο, πως «δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη ναυτική εκπαίδευση και την ευημερία των ναυτικών», και ότι το ΚΝΕ έχει επιδείξει εντυπωσιακό έργο στη γεφύρωση του κλάδου, με όλα τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, εκπροσωπώντας αποτελεσματικά την Κύπρο σε διεθνή φόρα και συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικές δράσεις.
Κάνοντας λόγο για εποικοδομητική συνεργασία με το Επιμελητήριο, η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα «να ακούσουμε και να δράσουμε ώστε να υποστηρίξουμε τη συνεχή επιτυχία του κλάδου».
Πρόσθεσε δε ότι, «σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό και αβεβαιότητα, η Κύπρος είναι έτοιμη να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες» και πως στόχος είναι η ευθυγράμμιση με τους τρεις πυλώνες προόδου του μέλλοντος της ναυτιλίας, τη βιωσιμότητα, την ψηφιοποίηση και την ανθεκτικότητα.
Διαμήνυσε, την ίδια ώρα, ότι πρέπει όλοι να συνεχίσουμε τις συλλογικές μας προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και πως «μόνο τότε θα δούμε ξανά πλοία με κυπριακή σημαία να πλέουν ελεύθερα από τα λιμάνια μας στην Αμμόχωστο και την Κερύνεια, αποκαθιστώντας αυτό που εδώ και καιρό έχει στερηθεί η ναυτική μας κληρονομιά».
Για το σκοπό αυτό, συνέχισε, στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΠτΔ και του ΓΓ του ΟΗΕ και «ελπίζουμε σε μια θετική εξέλιξη στην επερχόμενη συνάντηση στη Γενεύη».
Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θέμης Παπαδόπουλος, ο οποίος παρέδωσε σκυτάλη στον Ανδρέα Νεοφύτου, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ναυτιλία μέσα στο 2024, στις προοπτικές για την Κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία και στο έργο του ΚΝΕ τον τελευταίο χρόνο.
Όπως είπε, «η ναυτιλία στην Κύπρο έχει αποδείξει, για άλλη μια φορά, τη δύναμη και την αντοχή της και παραμένει ένας από τους παλαιότερους και πιο ζωτικούς πυλώνες της σύγχρονης οικονομίας μας με ισχυρές προοπτικές για συνεχή ανάπτυξη».
Πέρα από την οικονομική της συμβολή, συνέχισε, ο κλάδος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της κοινωνίας και στην υποστήριξη άλλων τομέων, καθώς είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά του 98% των βασικών αγαθών και πρώτων υλών στη χώρα μας.
Σημείωσε επίσης ότι, από τις αρχές του 2025, οι εταιρείες-μέλη του Επιμελητηρίου κατέχουν και διαχειρίζονται συλλογικά έναν στόλο που υπερβαίνει τα 2.800 ποντοπόρα πλοία, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 108 εκατομμύρια ακαθάριστους τόνους, ενώ ο ευρύτερος ναυτιλιακός τομέας συνεχίζει να συνεισφέρει περίπου το 7% στο ΑΕΠ της Κύπρου.
Ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι το ΚΝΕ θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία του με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, «διασφαλίζοντας ότι οι συλλογικές μας προσπάθειες παραμένουν ευθυγραμμισμένες, τόσο στο όραμα όσο και στη δράση».
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, το ΚΝΕ τίμησε τον τέως Γενικό Διευθυντή του Θωμά Καζάκο, ο οποίος από την 1η Απριλίου ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, με έδρα το Λονδίνο.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τιμητική πλακέτα στον Θέμη Παπαδόπουλο για τις δυο τετραετίες που διατέλεσε Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (2015-2019 και 2021-2025).