Ως «πολιτική δολιότητας καμουφλαρισμένη σε φιλία» περιγράφει η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ την απαίτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ακύρωση της απόφασης Casus Belli της τουρκικής εθνοσυνέλευσης του 1995, υποστηρίζοντας ότι τα μηνύματα φιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού προς την Τουρκία είναι ένα παραμύθι.
«Το όνειρο των 12 μιλίων δεν βγαίνει ποτέ από το μυαλό του…», γράφει η Μιλλιέτ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα αναφέρει ότι «ο ατελείωτος πόθος των 12 μιλίων της Ελλάδας, ή μάλλον το όνειρό της, αναβίωσε και πάλι», υποστηρίζοντας ότι «όλα αυτά είναι μια κατάσταση που προκύπτει από τον ‘αέρα’ που τους δίνουν η ΕΕ και η σκιά των ΗΠΑ… Δεν υπάρχει κανένας που να μην γνωρίζει ότι πρόκειται για μια νοσηρή κατάσταση που πηγάζει από την ιστορία…»
Η Μιλλιέτ υποστηρίζει πως «καθώς η Τουρκία κάνει επίμονα εκκλήσεις για φιλία και ειρήνη, η Ελλάδα, έστω και αν κατά καιρούς προσποιείται ότι προσεγγίζει αυτές τις εκκλήσεις, δεν εγκαταλείπει ούτε στα κρυφά αλλά ούτε στα φανερά τις πολεμοκάπηλες προκλήσεις και προβοκάτσιες… Ο Μητσοτάκης αντί να βγάλει το καπέλο του και να κάτσει να αναρωτηθεί γιατί η Τουρκία πήρε μια τέτοια απόφαση, το παρακάνει με κάθε ευκαιρία…»
«Η ατμόσφαιρα που προσπαθεί να δημιουργήσει με τα μηνύματα φιλίας που στέλνει όταν έρχεται στην Τουρκία ή σε διμερείς συναντήσεις καθώς και με τις δηλώσεις του πως ‘από εδώ και πέρα θα λύνουμε τα μεταξύ μας προβλήματα συζητώντας’, είναι απολύτως ένα παραμύθι. Είναι μια πολιτική δολιότητας καμουφλαρισμένη σε φιλία. Το όνειρο των 12 μιλίων δεν βγαίνει ποτέ από το μυαλό του. Όμως αντιλαμβάνεται και βλέπει και την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα του casus bell’».
Σύμφωνα με την Μιλλιέτ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός «γνωρίζει επίσης ότι η δύναμή του δεν φτάνει γι’ αυτό και δεν τολμά… Γνωρίζει πολύ καλά κι ο ίδιος ότι η στρατιωτική του δύναμη δεν μπορεί να συγκριθεί με της Τουρκίας. Διότι αυτή η δουλειά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με τρία, πέντε αεροπλάνα που πηγαίνει και ζητιανεύει από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Ως εκ τούτου, υπολογίζει στο να κάνει την Τουρκία να χάψει τις ασυναρτησίες του, χρησιμοποιώντας την ΕΕ και χαριτολογίες».
«Είναι προφανές ότι βρίσκεται και σε μια αυταπάτη και αντίφαση ότι αν η Τουρκία άρει την αιτία πολέμου, εγώ θα επεκτείνω αμέσως τα χωρικά μου ύδατα στα 12 μίλια και θα στρογγυλοκαθίσω στο Αιγαίο… Ενώ η μεγαλύτερη αντίφαση είναι οι απειλές που κάνει, τις κάνει χρησιμοποιώντας την ΕΕ… Όταν τίθεται θέμα περί αμυντικής συνεργασίας, δεν είναι η Τουρκία αυτή που χρειάζεται αμυντική συνεργασία, αλλά οι ίδιες οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν εξαπατηθεί από τις ΗΠΑ και βρίσκονται αντιμέτωπες με τη Ρωσία… Θέλουν να δουν την Τουρκία στο πλευρό τους, όχι απέναντί τους… Και αυτό, φυσικά, σημαίνει απογοήτευση και απελπισία για την Ελλάδα…», υποστηρίζει η εφημερίδα.
Ωστόσο η Μιλλιέτ υποστηρίζει ότι «η Τουρκική Δημοκρατία είναι μια χώρα που οι κώδικες της βασίζονται στην ειρήνη. Όπως και αυτοί, δεν είχε ποτέ κάποιο σχέδιο ή κάποια σκέψη για να εισβάλει σε άλλες χώρες, να αποκτήσει εδάφη ή να επεκταθεί. Το μόνο της μέλημα είναι τα εδάφη της πατρίδας της, τα αναφαίρετα δικαιώματά της στη θάλασσα και στον αέρα, δηλαδή, η επιβίωση της χώρας της».
Αναφέρει επίσης ότι «οι κινήσεις της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία και τα εγχώρια και εθνικά όπλα που αναπτύσσει δεν έχουν σκοπό να επιτεθούν ή να απειλήσουν κανέναν, αλλά να ενισχύσουν την αμυντική αποτρεπτική της δύναμη».
Με άλλα λόγια, προσθέτει, «πρόκειται για μια κατάσταση που λέει ‘μην τολμήσεις να τα βάλεις μαζί μου, ούτε καν να σου περάσει σαν σκέψη, μην αποπαρθείτε από μια τρέλα και δοκιμάσετε τη δύναμη και την υπομονή μου’».
Πηγή: ΚΥΠΕ