Πολλαπλό και πολυδαίδαλο χαρακτήρισε το έργο των Εθελοντών Γιατρών Κύπρου η επίτιμη πρόεδρός του Δρ. Ελένη Θεοχάρους, η οποία θα ηγηθεί αποστολής στην Ζιμπάμπουε που αναχωρεί την Πέμπτη για να επιθεωρήσουν τα υφιστάμενα εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά προγράμματα εκεί.
Ορφανοτροφεία, σχολεία και αγροκτήματα είναι κάποια από τα προγράμματα των Εθελοντών Γιατρών Κύπρου στην Ζιμπάμπουε, ενώ προωθούν ένα νέο πρόγραμμα, το «Ένα κουπάκι ρυζόγαλο την ημέρα σε κάθε παιδί», το οποίο, όπως ανέφερε η κ. Θεοχάρους στο ΚΥΠΕ θεωρεί ως «το πιο σημαντικό». Ανέφερε δε, ότι το έργο των Εθελοντών Γιατρών Κύπρου στη Ζιμπάμπουε είναι υποψήφιο για το βραβείο «Βασιλιάς Μποντουέν» το οποίο δίνει το Βέλγιο κάθε χρόνο σε έργα υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη.
Eρωτηθείσα από το ΚΥΠΕ πώς αξιολογεί το έργο που έχει επιτελεστεί στη Ζιμπάμπουε τα τελευταία 30 χρόνια, η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι «είναι πολλαπλό και πολυδαίδαλο». Αναφέρθηκε στο πως εξελίχθηκε το έργο αυτό τα τελευταία 30 χρόνια. Σημείωσε ότι η ίδια ξεκίνησε να εργάζεται ως χειρουργός στο τοπικό πρεσβυτεριανό νοσοκομείο «κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες», και ότι στη συνέχεια, «αρχίσαμε το πρόγραμμα των υιοθεσιών» με το οποίο δίνουν χρήματα κάθε μήνα κυπριακές οικογένειες σε κάθε παιδί. «Με αυτά τα λεφτά κάθε μήνα είναι αρκετά για να έχουν ένα ελάχιστο διαθέσιμο τροφής, τα τετράδιά τους, τα μολύβια τους», ρουχισμό, μεταξύ άλλων.
Στη συνέχεια, σημείωσε, έχτισαν τρία ορφανοτροφεία, αναφέροντας ότι στη Ζιμπάμπουε υπήρχε μεγάλος αριθμός ορφανών, λόγω του πολύ υψηλού ποσοστού AIDS ανάμεσα στο γενικό πληθυσμό και τους θανάτους από αυτό.
Ανάφερε επίσης ότι εντόπισαν την ανάγκη για σχολεία αφού τα παιδιά διδάσκονταν κάτω από τα δέντρα μέσα στο ύπαιθρο, εκτεθειμένα στη βροχή. «Κτίσαμε τρία σχολεία. Κάναμε ευθύς εξαρχής ένα τεράστιο αγρόκτημα, περίπου 4 τετραγωνικά μίλια και φυτέψαμε 2000 ρίζες ελιές, τις οποίες πήραμε από την Κύπρο και πολλά άλλα δέντρα της τοπικής χλωρίδας όπως μήλα, μάνγκο, γκουάβα, ακτινίδια, καθώς και λαχανικά, οπότε έμαθαν να κατευθύνονται προς την γεωργία, και να καταλαβαίνουν τη σημασία να έχουν τα φρούτα», είπε η κ. Θεοχάρους. Ανέφερε ακόμη ότι ευδοκίμησαν οι πορτοκαλιές, καθώς επίσης και λαχανικά όπως οι μπάμιες μελιτζάνες, κολοκύθια, ντομάτες, και αγγουράκια.
«Στήσαμε έναν οικοσύστημα καλό, αγοράσαμε κατσίκες και τους μάθαμε να φτιάχνουν τυρί», είπε ακόμη, προσθέτοντας ότι πήραν μαζί τους μία γυναίκα που ήξερε να κάνει τυρί με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως έκαναν παλιά το χαλούμι στην Κύπρο χωρίς ψυγεία, χωρίς ηλεκτρισμό, στη φωτιά. «Τότε, το 1998 με είχαν κατηγορήσει ότι θα μας έκλεβαν το χαλούμι. Βάφτισα το χαλούμι Tantale cheese, από το όνομα στης περιοχής», σημείωσε η κ. Θεοχάρους.
Ερωτηθείσα για το νεότερο αγρόκτημα που έστησαν οι Εθελοντές Γιατροί Κύπρου στην Χαράρε, το «Αγρόκτημα Χαρά(ρε)» είπε ότι ξεκίνησε πριν τρία-τέσσερα χρόνια, όταν τους κάλεσε ο οικείος Μητροπολίτης, ο οποίος είναι Κύπριος για να βοηθήσουν γιατί βρέθηκε στην κατοχή του ένα μεγάλο αγρόκτημα. Η Δρ Θεοχάρους είπε ότι περίφραξαν, έκαναν διάτρηση για νερό, φύτεψαν πάρα πολλά δέντρα μάνγκο, και έκαναν ένα σύστημα ύδρευσης, εξοπλισμό για το οποίο έδωσε μια εταιρεία από την Κύπρο, η Elysee.
Αναφερόμενη σε ένα νέο πρόγραμμα που έχουν σκοπό να ξεκινήσουν, το «Ένα κουπάκι ρυζόγαλο την ημέρα σε κάθε παιδί», είπε ότι για την ίδια «είναι το πιο σημαντικό». Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, το ρυζόγαλο «είναι η τέλεια τροφή. Έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες, τρυπτοφάνη, δηλαδή τρώγοντας ένα κουπάκι είσαι καλυμμένος από κάθε άποψη θερμιδική και λοιπά».
Ερωτηθείσα σχετικά με τον ορίζοντα υλοποίησης του προγράμματος αυτού, και αν θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι εξαρτάται από τον κυπριακό λαό, «αν μας βοηθήσει» και ότι εξαρτάται επίσης από τη FAO (Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας). Είπε επίσης ότι θα διοργανώσει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία σε συνεργασία με πρώην ευρωβουλευτές που γνωρίζει, για βοήθεια από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε και στην αδυναμία των παιδιών που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφεία και πέρασαν στο πανεπιστήμιο, να σπουδάσουν, λόγω οικονομικών. Είπε ότι εξασφάλισαν τρείς υποτροφίες από την Κυπριακή Δημοκρατία για σπουδές σε τοπικά πανεπιστήμια και αποφοίτησαν ήδη τρία άτομα, και τώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει άλλες τρεις.
«Είναι μία σταγόνα στον ωκεανό βέβαια οι 3, ή 6 ή 10 ή 12, αλλά αν δεν ξεκινήσεις από κάπου δεν φτάνεις πουθενά», είπε.
Η κ. Θεοχάρους σημείωσε ότι τα ίδια έργα έχουν κάνει και στην Μποτσουάνα, στη Ναμίμπια, στο Μαλάουι, στη Ρουάντα, και στην Κένυα, αλλά ότι η Ζιμπάμπουε «ήταν πάντα το σημείο αναφοράς μας». Ανέφερε ότι το πρόγραμμα Ζιμπάμπουε είναι υποψήφιο για το βραβείο «Βασιλιάς Μποντουέν» το οποίο δίνει το Βέλγιο σε έργα υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη κάθε χρόνο. «Το να εμβολιάζεται ο τοπικός πληθυσμός, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, να έχουν τα παιδιά σχολεία, να έχουν σίτιση, να σπουδάζουν, είναι ένα πραγματικό οικοσύστημα, μια κυψέλη ανάπτυξης, που νομίζω ότι είναι καταπληκτική», είπε.
«Αντί η ΕΕ και να δίνει να χρήματα σε διεφθαρμένες κυβερνήσεις που δεν φτάνουν ποτέ σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, είναι καλύτερα να γίνονται μικρά έργα αυτής της κλίμακας σε τοπικές κοινωνίες», είπε η κ. Θεοχάρους.
Όσον αφορά στην αποστολή ανέφερε ότι τα μέλη της καλούνται να λειτουργήσουν μέσα σε δύσκολες συνθήκες και είναι αντιμέτωποι με τρωκτικά, τροπικές νόσους, ενώ διαμένουν σε πολύ βασικά καταλύματα. «Είναι δύσκολες αποστολές», ανέφερε.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Οργάνωσης Εθελοντές Γιατροί-Κύπρος, σκοπός της αποστολής «είναι η επιθεώρηση των υφιστάμενων εκπαιδευτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων στην αφρικανική αυτή χώρα, στην οποία δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια».
Ειδικά, αναφέρεται, «θα αξιολογηθούν από τον εθελοντή τεχνολόγο Γαβριήλ Γαβριήλ τα συστήματα άρδευσης, οι γεωτρήσεις και οι φυτείες στο Snake Park του Χαράρε». Σημειώνεται ότι το αγρόκτημα δημιουργήθηκε με οικονομική στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και φέρει την ονομασία «Αγρόκτημα Χαρά(ρε)» και ότι τα έσοδα από τις φυτείες διατίθενται για τα λειτουργικά έξοδα ορφανοτροφείου που λειτουργεί στη περιοχή.
Η αποστολή, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, θα επιθεωρήσουν και το ορφανοτροφείο και τα σχολεία τα οποία στηρίζει η Οργάνωση μέσω του «προγράμματος αναδοχής εκ του μακρόθεν». Το πρόγραμμα αυτό, σημειώνει, χρηματοδοτούν Κυπριακές οικογένειες και Κύπριοι πολίτες.
Οι εθελοντές της αποστολής θα μεταβούν στην συνέχεια στο Chicombedji της Νότιας Ζιμπάμπουε για επιθεώρηση και εργασία στο τοπικό νοσοκομείο, στα ορφανοτροφεία και στα σχολεία που δημιούργησε και στηρίζει η οργάνωση. «Θα αξιολογηθεί επίσης η τεράστια φυτεία που δημιούργησε η Οργάνωση στο Tantale, στα σύνορα με την Μοζαμβίκη», προστίθεται.
Σημειώνεται ότι της αποστολής θα ηγείται η επίτιμη πρόεδρος Δρ. Ελένη Θεοχάρους και θα απαρτίζεται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Δρα Ανδρέα Κάουρο, την φωτορεπόρτερ Κάτια Χριστοδούλου, και το μέλος Γαβριήλ Γαβριήλ. Στην αποστολή θα λάβει μέρος και ο Απόστολος Παπακώστας τέως σύμβουλος της, ο οποίος, όπως αναφέρεται, θα αξιολογήσει πιθανή συν-χρηματοδότηση του προγράμματος «Ένα κουπάκι ρυζόγαλο την ημέρα σε κάθε παιδί».
«Γνωρίζουμε πως οι ανάγκες στη Ζιμπάμπουε είναι τεράστιες και πως η δική μας προσπάθεια μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό, όμως τουλάχιστον ξέρουμε πως αυτή η σταγόνα κυλάει προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέρουν.
Σημειώνουν ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μετά το πέρας της αποστολής σε δημοσιογραφική διάσκεψη.