Η Λεμεσός είναι η απόδειξη ότι η Κύπρος μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος το Σάββατο σε έργα και παρεμβάσεις που υπερβαίνουν σε συνολικό κόστος τα 660 εκατομμύρια ευρώ, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της ολοκληρωμένης στρατηγικής της Κυβέρνησης για την επαρχία Λεμεσού.
Στην παρουσία 12 μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, βουλευτών και όλων των εμπλεκομένων Τοπικών Αρχών της Λεμεσού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως, η Λεμεσός είναι η ψυχή της οικονομικής προόδου και ανάπτυξης, των ναυτιλιακών εργασιών, των εταιρειών τεχνολογίας, ένα σύγχρονο πολυπολιτισμικό κέντρο, που όμως, παρά τις πολλές προκλήσεις της ανάπτυξης, δεν χάνει την κυπριακή της ταυτότητα.
«Πραγματικά το πιστεύω, η Λεμεσός είναι η απόδειξη ότι η Κύπρος μπορεί να κοιτάζει στο μέλλον με αισιοδοξία», σημείωσε και πρόσθεσε ότι, μαζί με τη μεγάλη προοπτική της, η Λεμεσός αντιμετωπίζει προκλήσεις που προκύπτουν από αυτήν την ταχεία ανάπτυξη, όπως το υψηλό κόστος ζωής, το θέμα στέγασης, που πλήττει κυρίως τους νέους και η κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Διαμήνυσε, παράλληλα ότι η Πολιτεία και οι Τοπικές Αρχές οφείλουν, μέσα από τη συνεργασία, να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις, ολιστικά και αποφασιστικά και σημείωσε πως ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης είναι η χάραξη πολιτικών μαζί με την τοπική κοινωνία και τους πολίτες.
Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη είναι απαραίτητη για να ασκεί κοινωνική πολιτική η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως «η οικονομική ανάπτυξη έχει αξία όταν υπηρετεί και το σύνολο της κοινωνίας, στηρίζει την κοινωνική συνοχή και εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους».
Αξιοποιώντας τη δυναμική της Λεμεσού, ως διεθνούς χρηματοοικονομικού και ναυτιλιακού κέντρου, συνέχισε, «προχωρούμε στη στήριξη των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να ανταγωνιστούν στο σημερινό διεθνές περιβάλλον». «Τα μέτρα για τη μείωση των φορολογικών βαρών, η ενίσχυση των επιδοτήσεων και η παροχή δανείων με χαμηλά επιτόκια αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, του επιχειρηματικού τομέα και τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας», συμπλήρωσε.
Λέγοντας ότι η Λεμεσός φιλοξενεί την πλειοψηφία των τεχνολογικών εταιρειών, με τον κλάδο να συμβάλλει σχεδόν στο 14% του ΑΕΠ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε «μια σημαντική υποδομή στον τομέα αυτό», τη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο. Το έργο, πρόσθεσε, θα προκηρυχτεί με ένα νέο στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης και Πακέτο Κινήτρων, ενώ ήδη έχουν ετοιμαστεί τα σχετικά έγγραφα διαγωνισμού, τα οποία θα προκηρυχθούν πριν το τέλος του καλοκαιριού.
Σε σχέση με τα έργα στεγαστικής πολιτικής, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη στήριξη του έργου «Προσιτή Στέγη» του Δήμου Λεμεσού και του ΚΟΑΓ, στην ενορία Αγίου Νικολάου, με κρατική χρηματοδότηση 16 εκατομμυρίων ευρώ. Εντός Ιουνίου, πρόσθεσε, ξεκινά η κατασκευή τεσσάρων εξαώροφων κτιρίων με 138 διαμερίσματα, τα οποία θα διατεθούν με προσιτό ενοίκιο σε δικαιούχους στέγασης και εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως η η υλοποίησή του έργου θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση και ανάπτυξη της γύρω περιοχής.
Εξέφρασε δε την προσδοκία του ότι θα αγκαλιαστούν περισσότερο, με τη συνδρομή των Τοπικών Αρχών, τα στεγαστικά σχέδια που βρίσκονται σε ισχύ, σε παγκύπρια βάση, για στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Αναφερόμενος στην περίπτωση του προγράμματος για προσφυγικούς συνοικισμούς «ΚτιΖΩ», είπε πως, στη Λεμεσό έχουν κριθεί κατεδαφιστέες 17 υφιστάμενες πολυκατοικίες και θα ανεγερθούν οκτώ νέες, κόστους 7,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Ανέφερε δε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα συντήρησης 70 υφιστάμενων πολυκατοικιών με μέτρια στατικά προβλήματα, από το οποίο θα επωφεληθούν, στη Λεμεσό ιδιοκτήτες 37 πολυκατοικιών με συνολικό κόστος κρατικής χορηγίας της τάξης των 8,3 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, συνέχισε, «προχωρούμε με την παραχώρηση χορηγίας για επιδιορθώσεις πολυκατοικιών με μικρά στατικά προβλήματα, της τάξης των 10 εκ. ευρώ, μόνο για την πόλη της Λεμεσού».
Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει επέμβει δραστικά και στο θέμα της διαχείρισης των Τ/κ περιουσιών στην πόλη της Λεμεσού, καθώς «τόλμησε να εξαγγείλει νέο πλαίσιο διαχείρισης, με στόχο την επίτευξη ισονομίας, διαφάνειας και αξιοκρατίας». Για πρώτη φορά, υπέδειξε, εφαρμόζεται σύστημα επιλεξιμότητας και μοριοδότησης των αιτητών, συνδέοντας την παραχώρηση τ/κ περιουσίας με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των αιτητών και τη σύνθεση της οικογένειας.
Υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνική πολιτική του κράτους δεν περιορίζεται μόνο στη στέγαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως το 2025 ξεκινά η εφαρμογή του μεταβατικού θεραπευτικού προγράμματος «Γέφυρα», το οποίο απευθύνεται σε άτομα που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργήσει Ειδικό Κέντρο για ενήλικα άτομα με αυτισμό στην επαρχία Λεμεσού.
Επιπρόσθετα, είπε πως, για την ανακαίνιση και επέκταση του βρεφοπαιδοκομικού σταθμού, το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού Μουταγιάκας, έχει επιχορηγηθεί, μέχρι στιγμής, με 330 χιλιάδες ευρώ, ενώ για την ανέγερση Κοινοτικού Παιδοκομικού Σταθμού και Κέντρου Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών της Γ’ Βιομηχανικής Αγίου Σίλα θα δοθεί χορηγία 500 χιλιάδων ευρώ.
«Προχωρούμε επίσης στην δημιουργία Κέντρου Παιδικής Μέριμνας στο Πολυδύναμο Κέντρο Δήμου Αμαθούντας συνολικής αξίας 2,9εκ ευρώ, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε αρχές αυτού του χρόνου», ανέφερε και σημείωσε ότι, «στη Βάσα Κοιλανίου προχωρεί η ριζική ανακαίνιση και αναβάθμιση του Κέντρου 24ωρης φροντίδας ηλικιωμένων που εξυπηρετεί το σύμπλεγμα Κοινοτήτων Κρασοχωρίων, ενώ στο σύμπλεγμα Κούρη – Ξυλούρικου προχωρεί το κέντρο 24ωρης φροντίδας ενηλίκων ατόμων με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας , δυο έργα συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, που συνεχίζει την «επιτυχή εφαρμογή του», σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές, ενώ υπέδειξε ότι, από τη Λεμεσό θα συντονίζεται και το πρόγραμμα «Κόκκινο Κουμπί», η εφαρμογή του οποίου ανακοινώθηκε χθες και θα εξυπηρετεί άτομα τρίτης ηλικίας με το πάτημα ενός κουμπιού για σκοπούς έκτακτης ανάγκης ή ψυχολογικής στήριξης μέσω τηλεφωνικού κέντρου.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει την αναγκαιότητα για σύγχρονες και βιώσιμες υποδομές, ώστε η Λεμεσός να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση του κυκλοφοριακού που επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών και διαμήνυσε ότι στηρίζει την ανάπτυξη του δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών και προωθεί έργα που θα απελευθερώσουν τη Λεμεσό από την κυκλοφοριακή ασφυξία.
Συγκεκριμένα και αναφερόμενος στην κατασκευή του Βόρειου Παρακαμπτήριου δρόμου, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ, είπε πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα υποδομής που ξεκίνησαν να υλοποιούνται. «Γίνεται επικαιροποίηση των σχεδίων, στη βάση των παρουσών αναγκών, και δρομολογούνται κατά προτεραιότητα τμηματικά τα έργα που μπορεί να προχωρήσουν αμέσως», είπε, ενώ ανέφερε ενδεικτικά ότι ετοιμάζεται η μελέτη βιωσιμότητας για το τμήμα του δρόμου από την οδό Γοργοποτάμου μέχρι την οδό Πατρών.
Σύμφωνα με τον ΠτΔ, προχωρά επίσης ο ρυθμιστικός σχεδιασμός του κάθετου δρόμου Αγίου Αθανασίου, για να μπορέσει να ενωθεί με τον βόρειο παρακαμπτήριο και το αρμόδιο τμήμα, έχει εντάξει το εν λόγω έργο στον προγραμματισμό του, ως προτεραιότητα, και ο σχεδιασμός του Ρυθμιστικού Σχεδίου για τη βελτίωση του δρόμου προωθείται εντός του 2025.
Παράλληλα, είπε, συνεχίζεται η υλοποίηση του δρόμου Λεμεσού – Σαΐτα, συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατομμυρίων ευρώ, με ολοκλήρωση της Φάσης Α1 και κόστους 26 εκατομμύρια ευρώ και δρομολόγηση της Φάσης Α2, από την Παλώδια προς Μονάγρι, αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Όσον αφορά στη δημιουργία της Ακταίας Οδού, που θα ενώνει τη μαρίνα Λεμεσού με το λιμάνι της πόλης, ανακοίνωσε πως το Ρυθμιστικό Σχέδιο που είχε ετοιμαστεί τυγχάνει αναθεώρησης, σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού, λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες μεγάλες αναπτύξεις που προγραμματίζεται να χωροθετηθούν στην περιοχή.
Σημείωσε ακόμη ότι προχωρά ο σχεδιασμός του δρόμου Αγίας Φυλάξεως «που θεωρούμε ότι θα δώσει πνοή σε μια δοκιμαζόμενη καθημερινά όδευση» και υπενθύμισε ότι τον περασμένο Απρίλιο υπογράφτηκε η Σύμβαση για τη συλλογή των κυκλοφοριακών δεδομένων στο οδικό δίκτυο του έργου κατά τις ώρες αιχμής, τα οποία θα τύχουν ανάλυσης και αξιολόγησης ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός άμεσα.
Αναφέρθηκε ακόμη στην αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων των αστικών συγκροτημάτων της Κύπρου και σημείωσε ότι, εντός του 2025 ξεκινά η διαδικασία διαβούλευσης του Πολεοδομικού Συμβουλίου με το ενδιαφερόμενο κοινό για την τροποποίηση και του Τοπικού Σχεδίου Λεμεσού.
Για το ΣΒΑΚ, είπε πως έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση έργου για έργα λεωφορειολωρίδων και ποδηλατοδρόμων στο παραλιακό μέτωπο συνολικής αξίας 9,5 εκατομμυρίων ευρώ και τους επόμενους μήνες ξεκινούν οι εργασίες κόστους 6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το κράτος προχωρά και με υποδομές προώθησης της αστικής κινητικότητας στον Δήμο Κουρίου, κόστους 3,8 εκατομμύρια ευρώ.
Εξάλλου, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία σταθμών μετεπιβίβασης και νέων διαδρομών με λεωφορεία, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει την λειτουργία τους οι σταθμοί στο γήπεδο της Λεμεσού – Αλφα Μέγα και στον Άγιο Τύχωνα. Εντός των επόμενων ημερών, συνέχισε, υπογράφεται το σχετικό συμβόλαιο για την δημιουργία ενός ακόμα σταθμού στο Τσίρειο Στάδιο, ενώ προχωρά και η δημιουργία ενός επιπλέον σταθμού στα Κάτω Πολεμίδια, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ και η δημιουργία νέων σταθμών λεωφορείων στο κέντρο της πόλης, αλλά και στον Σαΐτα.
Έκανε, παράλληλα, αναφορά στην αναβάθμιση δημόσιων χώρων και στην μελέτη αναβάθμισης του παραλιακού πεζόδρομου, όπου έχουν δρομολογηθεί έργα δημιουργίας νέου πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου συνολικής αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και στην υπό εξέλιξη ανάπλαση της πλατείας Ηρώων, με κόστος 5,5 εκατομμύρια ευρώ, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σημείωσε ακόμη ότι η πρόταση για δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου εξετάζεται στο πλαίσιο αναθεώρησης του Τοπικού Σχεδίου.
Σε σχέση με το θέμα της μονάδας ΟΕΔΑ Πεντακώμου, είπε πως «προχωρούμε στην συντήρηση και επιδιόρθωση όπως και μερική αναβάθμιση, μέσω Σύμβασης που υπογράφτηκε τον Φεβρουάριο» ενώ υπενθύμισε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα αποχετευτικά δίκτυα συλλογής λυμάτων στον Πύργο και την Παρεκκλησιά κατά 99%, με συνολικό κόστος 15,5 εκατομμύρια ευρώ.
Στο πλαίσιο λήψης μέτρων για αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος, σημείωσε ότι προωθείται η άμεση εγκατάσταση δυο κινητών μονάδων αφαλάτωσης, στην κοίτη του ποταμού Γαρύλλη και στην περιοχή λιμανιού, παράλληλα με την εγκατάσταση πρόσθετων μονάδων αφαλάτωσης από τα ΗΑΕ.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία της προσφοράς υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, προϋπολογισμού 21 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 16,4 εκ. για αναπτυξιακά έργα, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Ανακοίνωσε δε ότι στα άμεσα πλάνα της Κυβέρνησης είναι η λειτουργία Ιατρείου Ταχείας Διακίνησης στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών Λεμεσού.
Στον τομέα της Παιδείας, ανακοίνωσε ότι ένα από τα δυο τεχνικά Γυμνάσια που θα λειτουργήσουν πιλοτικά θα είναι το Γυμνάσιο Πολεμιδιών, και υπενθύμισε ότι έχει ξεκινήσει η ανέγερση της νέας Τεχνικής Σχολής Λεμεσού, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2026, έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση του Ειδικού Σχολείου Αγίου Λουκά και εντός του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί και το Παιδικό Αναρρωτήριο – Ειδικό Σχολείο του Ερυθρού Σταυρού.
Σημείωσε, παράλληλα, ότι ξεκίνησε η ανέγερση του ΙΖ΄ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού και Νέου Δημόσιου Νηπιαγωγείου κόστους 6,8 εκατομμυρίων ευρώ, ότι υλοποιείται η αντισεισμική και γενική αναβάθμιση της Β’ Τεχνικής Σχολής με κόστος 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, ετοιμάζεται η ανέγερση και επέκταση στο Στ΄ Δημόσιο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού, κόστους 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιείται η ανέγερση και βελτίωση του Β’ Δημοτικού Κολοσσιου, αξίας 4,3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παραχωρήθηκε στον Δήμο Κυρίου χορηγία 1,3 εκατομμυρίων ευρώ για ανέγερση νέου νηπιαγωγείου.
Υπενθύμισε, ακόμη, την έναρξη των εργασιών για φοιτητικές εστίες, του ΤΕΠΑΚ, στην περιοχή Βερεγγάρια, ένα έργο κόστους 56 εκατομμύρια ευρώ, με την Α’ φάση να ολοκληρώνεται το 2026, με την παράδοση 150 κλινών και το 2027 με την παράδοση των υπολοίπων. Παράλληλα, συνέχισε, προχωρεί ο Β΄ Πόλος Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ ο οποίο αφορά στη χρήση του χώρου της Α΄ Τεχνικής Λεμεσού και του παλιού νοσοκομείου, εκτιμώμενης αξίας 104 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε θέματα αθλητικών υποδομών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη φιλοξενία του Eurobasket στη Λεμεσό και την ανακαίνιση του Αθλητικού Κέντρου «Σπύρος Κυπριανού» με κόστος 14 εκατομμύρια ευρώ και στην στήριξη του Τσιρείου Σταδίου για αναβάθμιση του, με χορηγία ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ.
Σημείωσε δε την προώθηση δημιουργίας νέου κτιρίου του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, στην περιοχή του λιμανιού, στον σχεδιασμό αναβάθμισης και επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λεμεσού, στην αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου Κουρίου και του τοπικού μουσείου, αλλά και σε έργα που προωθούνται στις κοινότητες της Επαρχίας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο και την προσέλκυση περισσότερων νέων.
Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε τη διοργάνωση 225 εκδηλώσεων σε όλη την Κύπρο, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ , με πρόσθεση όπως 15 από τις άτυπες Υπουργικές Συναντήσεις, να πραγματοποιηθούν στη Λεμεσό.
Καταλήγοντας, ο ΠτΔ είπε πως «η προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, η ενίσχυση της οικονομίας με κοινωνική διάσταση, η βελτίωση της Παιδείας, της Υγείας, το στεγαστικό είναι μόνο μερικές από τις πολιτικές μας που υλοποιούνται για την πόλη και επαρχία Λεμεσού, μέσα από τα έργα ύψους περάν των 660 εκ. ευρώ, με στόχο τη διασφάλιση μιας καλύτερης ζωής για όλους».