18.3 C
Nicosia
Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 | 2:02
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ'Επαινοι Μερτς για Ελλάδα - Το "καρφί" Μητσοτάκη για Τουρκία

‘Επαινοι Μερτς για Ελλάδα – Το “καρφί” Μητσοτάκη για Τουρκία

Η διμερής συνεργασία, η ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, το μεταναστευτικό και οι εξελίξεις στο ουκρανικό βρέθηκαν στο επίκεντρο των κοινών δηλώσεων του Φρίντριχ Μερτς και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Βερολίνο.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο κ. Μερτς επανέλαβε ότι η Γερμανία θα ταχθεί υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν η Μόσχα «δεν δεχθεί τις προτάσεις που της υποβάλαμε», αναφερόμενος στην πρόταση των Ευρωπαίων ηγετών γιαα εκεχειρία κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Κίεβο.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πρόθυμος να μεταβεί στην Τουρκία για απευθείας συνομιλίες, αλλά είναι και ζήτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν να το αποδεχθεί. Η μπάλα είναι κυριολεκτικά στην πλευρά της Ρωσίας», πρόσθεσε ο κ. Μερτς.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Μερτς είπε ότι «οι νέοι αυστηροί κανόνες για το άσυλο πρέπει να εφαρμοστούν και να ληφθούν επιπλέον μέτρα».

Ειδική αναφορά έκανε ο Καγκελάριος στην δευτερογενή μετανάστευση, το οποίο είναι ένα «σοβαρό θέμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας», όπως είπε.

Ο κ. Μερτς είπε ότι η δευτερογενής μετανάστευση πρέπει να μειωθεί και οι επανεισδοχές να αυξηθούν, ενώ γνωστοποίησε ότι θα ακολουθήσουν σε επίπεδο υπουργών συζητήσεις προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Ο κ. Μερτς ρωτήθηκε επίσης εαν η Γερμανία  θα ήταν διατεθειμένη να ζητήσει περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία ανάλογα με αυτό του ζητήματος της ευρωπαϊκής Αμυνας.

Στην απάντησή του ανέφερε:  «Πάντα ήμασταν πολύ προσεκτικοί για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ. Αλλα τέτοιες προκλήσεις όπως η αμυντική, πρέπει να δεχθούμε ότι πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε, είεπ ο κ. Μερτς δηλώνοντας ανοιχτός σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ.

«Οσον αφορά τη συμπερίληψη μη μελών της ΕΕ σε θέματα ασφάλειας, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ενσωματωσουμε χωρες, όπως η Βρετανία και η Νορβηγία».

«Εχουμε τεράστιο σεβασμό για την Ελλάδα, για το τί πέτυχε η Ελλάδα μετά την κρίση, είναι μία από τις ελάχιστες χώρες  με πρωτογενή πλεονάσματα και σημειώνει οικονομικές επιτυχίες, είνα εντυπωσιακά τα αποτελέσματα», είπε σε άλλο σημείο ο κ Μερτς

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι θα υπάρξουν οι συνομιλίες της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ο κ. Μερτς ανέφερε:  «Το συζητήσαμε με τον κ. Ζελένσκι, του είπαμε ότι ειναι καλό να το πράξει. Θαυμάζω τον τρόπο που ο Ζελένσκι ειναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερους συμβιβασμούς».

Κ. Μητσοτάκης: Ακόμη πιο δυνατές οι ελληνο-γερμανικές γέφυρες

«Η συνάντησή μας επιβεβαιώνει ότι οι ελληνο-γερμανικές γέφυρες γίνονται τώρα ακόμα πιο δυνατές» δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Μερτς για την ανάληψη των καθηκόντων του, σημειώνοντας πως το γεγονός πως είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που υποδέχεται στην καγκελαρία έχει «έναν βαθύ συμβολισμό για τον δρόμο που έχουν διανύσει οι σχέσεις» Ελλάδας και Γερμανίας, οι οποίες – όπως τόνισε – θεμελιώνονται πλέον στον αμοιβαίο σεβασμό στον ειλικρινή διάλογο αλλά και σε μια πολύ στενή συνεργασία.

Όπως ανέφερε, «ολόκληρη η ήπειρος αισθάνεται ανακούφιση από το γεγονός ότι η Γερμανία διαθέτει πλέον μια νέα ισχυρή κυβέρνηση. Ο ρόλος της χώρας άλλωστε είναι κομβικός στην Ευρώπη και τον κόσμο ιδίως στους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε. Είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι φέρνει και την Αθήνα και το Βερολίνο πιο κοντά με τις κοινές προκλήσεις να ισχυροποιούν τους δεσμούς μας. Δύο κράτη που είναι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αλλά και συνεργάτες σε πολλά πεδία».

Εστιάζοντας στα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο πρωθυπουργός τόνισε πως «τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο και ύστερα μετά από μία σκληρή δεκαετή κρίση η οικονομία μας σήμερα είναι μια από τις πιο σταθερές της Ευρωζώνης με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με διαρκή υποχώρηση της ανεργίας, με αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών. Στον τουρισμό καταρρίπτουμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με τους Γερμανούς επισκέπτες να προτιμούν μαζικά τη χώρα μας, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί και φέτος» παρατήρησε.

«Αυτή η συνετή πολιτική που ακολουθούμε αποτυπώνεται στα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία επιτυγχάνουμε, στην ταχύτατη συρρίκνωση του δημόσιου χρέους, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που διαμορφώνει δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν να μπορέσουμε επιτέλους να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα και βέβαια αυτό έχει αξία γιατί είναι εφαλτήριο για περισσότερες επενδύσεις» συνέχισε.

«Η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για γερμανικές επενδύσεις»

Είπε ακόμη πως οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν εμπιστευθεί την Ελλάδα, έμειναν στη χώρα και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και «επενδύουν περισσότερο στην πατρίδα μας στα αεροδρόμια, στις τηλεπικοινωνίες, στην ψηφιακή στην πράσινη τεχνολογία».

«Ευελπιστώ ότι και αυτή η επίσκεψή μου θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα γυρίζει πια σελίδα και ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για γερμανικές επενδύσεις».

Σημείωσε επίσης πως η διμερής συνεργασία δεν εξαντλείται μόνο στις οικονομικές και στις διπλωματικές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως τον Γερμανό καγκελάριο «επιβεβαιώσαμε τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας και υπογραμμίσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρεθεί στο κέντρο κάθε ειρηνευτικής διευθέτησης με βάση πάντα το διεθνές δίκαιο όπως βέβαια και στο τιτάνιο έργο της ανοικοδόμησης».

«Και σε αυτήν τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη, διπλωματικά, οικονομικά, στρατιωτικά, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη που της αναλογεί για τη δική της άμυνα συνδράμοντας όμως και στην κάλυψη των αμυντικών αναγκών των κρατών μελών και με ανάλογη χρηματοδότηση» είπε.

«Νέα περιθώρια για συνεργασία και στον αμυντικό τομέα»

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η Γερμανία υπό τον νέο καγκελάριο πήρε σημαντικές αποφάσεις για να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές δαπάνες κάτι το οποίο έχει κάνει εξάλλου και η δικιά μας χώρα και κάτι το οποίο ανοίγει και νέα περιθώρια για συνεργασία και στον αμυντικό τομέα».

«Να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας στον αμυντικό τομέα»

«Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, αλλά για να συμβεί αυτό έχουμε την ευθύνη να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας στο πεδίο αυτό. Θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, διαφορετικά θα τίθενται σε κίνδυνο συμφέροντα ασφαλείας των επιμέρους κρατών μελών όσο τελικά και η αυτονομία και η ίδια η αξιοπιστία της Ευρώπης» υπογράμμισε με νόημα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Απαραίτητη η ακόμα πιο στενή σύμπραξη Αθήνας και Βερολίνου» στο μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Η Γερμανία αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι ο καγκελάριος αναγνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεται μια χώρα στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης και αναγνωρίζει και την προσπάθεια να προστατεύουμε νύχτα μέρα τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα. Όπως είπα στον καγκελάριο το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπιστικό, είναι ζήτημα μείζονος εθνικής ασφάλειας και για αυτό είναι απαραίτητη ακόμα πιο στενή σύμπραξη Αθήνας και Βερολίνου με προτεραιότητα στην αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών» επισήμανε. «Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην εξωτερική διάσταση, στις επιστροφές και στη σωστή υλοποίηση του ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η απάντηση για τα Eurofighter

Σε ό,τι αφορά το ακανθώδες θέμα των Eurofighter, στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του κ. Μερτς που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης τους στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε μετά από σχετική ερώτηση πως «δεν είναι η δουλειά ενός πρωθυπουργού φιλοξενούμενου σε μία μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο το Βερολίνο θα κάνει πωλήσεις οπλικών συστημάτων».

«Πιστεύω όμως ότι υπάρχει μία κατανόηση ως προς την ανάγκη τέτοιου είδους πωλήσεις και ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις» έσπευσε να προσθέσει τονίζοντας πως «οι προϋποθέσεις αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τρίτες χώρες που θέλουν να συνεργαστούν αμυντικά με την Ευρώπη θα πρέπει να δείχνουν μία υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική ασφάλειας ή – γιατί όχι – να υπογράψουν μία συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ε.Ε. Να υπάρχει δηλαδή ένα πλαίσιο στο οποίο θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών-μελών». «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που κατανοεί και ο καγκελάριος και πιστεύω θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε αυτή τη συζήτηση και στην εξειδίκευση του κανονισμού SAFE» συμπλήρωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ'Επαινοι Μερτς για Ελλάδα - Το "καρφί" Μητσοτάκη για Τουρκία