Απορρίπτει το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ την τελική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) για το νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικού έργου, ενώ στις 5 Ιουνίου θα συνέλθει η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ) της ΟΕΛΜΕΚ για να λάβει αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες και ενδεχόμενα μέτρα αντίδρασης της Οργάνωσης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ) της ΟΕΛΜΕΚ, που συνήλθε στη Λευκωσία στις 8 Μαΐου αποφάσισε ότι απορρίπτει το περιεχόμενο της τελικής πρότασης του ΥΠΑΝ για την αξιολόγηση, «αφού διαφωνούμε έντονα με το γενικό πλαίσιο αξιολόγησης που διαμορφώνει και δεν αποδεχόμαστε σειρά προνοιών που περιλαμβάνει».
Ταυτόχρονα, η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι «καταγγέλλει τη μονομερή απόφαση του ΥΠΑΝ να εκκινήσει τις διαδικασίες για προώθηση σχετικού Σχεδίου Κανονισμών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ή/και ολοκληρωθεί ουσιαστικός διάλογος με τους άμεσα επηρεαζόμενους και χωρίς να έχει γίνει κανένας απολύτως θεσμικός διάλογος».
Ακόμη, η ΟΕΛΜΕΚ σημειώνει ότι «η τελική πρόταση του ΥΠΑΝ αγνοεί για πολλοστή φορά τη θέση της ΟΕΛΜΕΚ για τη θεσμοθέτηση ενός πραγματικά ανεξάρτητου Δευτεροβάθμιου Σώματος Εξέτασης Ενστάσεων», προσθέτοντας ότι θεωρεί τη σύνθεση του εν λόγω Σώματος, όπως αυτή προτείνεται από το ΥΠΑΝ και στην τελική πρόταση, «απαράδεκτη, αφού δεν υπηρετεί την αξιοκρατία που επιδιώκουμε».
Επιπλέον, η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι διαφωνεί με την προτεινόμενη διεύρυνση της κλίμακας αξιολόγησης από το 40 στο 100, την αριθμητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τον Διευθυντή, την προβλεπόμενη αύξηση των παρακολουθήσεων μαθημάτων που διενεργούνται στο πλαίσιο της αριθμητικής αξιολόγησης και την προτεινόμενη αύξηση του αριθμού των Επιθεωρητών.
Ακόμη, η Οργάνωση επισημαίνει ότι διαφωνεί με την ύπαρξη δύο προγραμμάτων εισδοχής για τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης, την εμπλοκή οποιουδήποτε παράγοντα εκτός σχολείου (Επιθεωρητών) στις διαδικασίες διαμορφωτικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, τις προτάσεις του ΥΠΑΝ που προβλέπουν την παραπομπή εκπαιδευτικών που δεν λαμβάνουν το 50% στις αριθμητικές αξιολογήσεις, και «την υιοθέτηση ασαφών και μη αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης».
Η ΟΕΛΜΕΚ προσθέτει ότι διαφωνεί με την υποχρέωση των 50 ωρών επαγγελματικής μάθησης ανά διετία που προβλέπονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Επαγγελματικής Μάθησης. Επίσης, αναφέρει ότι διαφωνεί με «οποιοδήποτε πρόγραμμα υποχρεωτικής επιμόρφωσης προβλέπει την υποχρεωτική συμμετοχή εκπαιδευτικών σε επιμορφώσεις εκτός διδακτικού/εργάσιμου χρόνου».
Η Οργάνωση εκφράζει τη διαφωνία της «με τις ελλιπείς/ασαφείς αναφορές και πρόνοιες της πρότασης του ΥΠΑΝ για την αξιολόγηση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών», τονίζοντας παράλληλα ότι θεωρεί «ελλιπέστατες τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το κείμενο που έχει αποστείλει το ΥΠΑΝ με τίτλο “Στοιχεία Οικονομικής Μελέτης”».
Καταληκτικά, η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι η τελική πρόταση του ΥΠΑΝ θα τεθεί σε δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της ΟΕΛΜΕΚ στις 29 Μαΐου, προσθέτοντας ότι στις 5 Ιουνίου θα γίνει σύγκληση της τακτικής ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ, «στην οποία, λαμβάνοντας υπόψιν και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες και ενδεχόμενα μέτρα αντίδρασης της Οργάνωσης».
Πηγή: KΥΠΕ