Τα χαμένα κομμάτια του παζλ, που καταπόντισαν το κυπριακό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, αποτύπωσε η πρώτη δημόσια διαδικασία της Ερευνητικής Επιτροπής για τα “χρυσά” διαβατήρια.
Ως μάρτυρας κλήθηκε και κατέθεσε ο τέως υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξαν ελλειμματικές διαδικασίες και κενά, σε μια διαδικασία που κράτησε 3 και πλέον ώρες.
Κατά τη διαδικασία, αναδείχθηκε το γεγονός ότι το Πρόγραμμα λειτουργούσε για 13 χρόνια χωρίς κανονισμούς, ενώ επιφανειακή ήταν και η συζήτηση κατά την έγκριση των υπηκοοτήτων από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο Χάρης Γεωργιάδης, ερωτήθηκε για τη διαδικασία μέσα από την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο παραχωρούσε υπηκοότητες, η οποία όπως προκύπτει από τα όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή δεν ήταν καθόλου ενδελεχής.
Ερωτηθείς ο νυν αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ εάν υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων των δικηγορικών γραφείων του Προέδρου και υπουργών, ο Χάρης Γεωργιάδης αρνήθηκε να τοποθετηθεί για τους υπόλοιπους, τονίζοντας ότι για τον ίδιο δεν προέκυψε τέτοιο ζήτημα. Πλην, όμως, υπέβαλε ότι η διαδικασία προέβλεπε να δηλώνεται σύγκρουση συμφέροντος, αν και ο ίδιος υποστήριξε πως δεν θυμάται να έγινε ποτέ κάτι τέτοιο.
Ο τέως υπουργός, αν και στην αρχή της κατάθεσης του έδειξε τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών ως τον άμεσα υπεύθυνο για την εμπλοκή του Υπουργείου του στα ζητήματα των πολιτογραφήσεων, εν τέλει είπε πως γνωμοδότησε θετικά για 10 περιπτώσεις ανάμεσά τους και αυτές του καζίνο, χωρίς να πληρούνται τα οικονομικά κριτήρια, αλλά επειδή -όπως είπε- συνέτρεχαν λόγοι θετικών επιπτώσεων για την κυπριακή οικονομία.
Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για παραβάσεις του νόμου αλλά παρεκκλίσεις.
Επίσης εντύπωση προκαλεί ότι ο τέως Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν υπήρχε μεγάλος επενδυτής που να μην πραγματοποιήσει συνάντηση μαζί του κατά τα 7 χρόνια της θητείας του.