Η Τουρκία, δια του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, αρνείται τις επικρίσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια για τη μεταχείριση της ελληνικής μειονότητας και χαρακτηρίζει κωμικοτραγικό το ότι η Ελλάδα προβαίνει σε τέτοιες επικρίσεις.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “είναι κωμικοτραγικό το ότι ο Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας, η οποία έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της πολιτικής αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζεται στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, επικρίνει τη χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες”.
Τα τελευταία χρόνια, προσθέτει, «έχουν γίνει πολλά εποικοδομητικά βήματα με στόχο την επίλυση των προβλημάτων της ρωμαίικης Ορθόδοξης Μειονότητας σε συντονισμό με τους Ρωμιούς Ορθόδοξους πολίτες μας». Όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων «της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα, η οποία είναι μέλος της ΕΕ και θεωρεί τον εαυτό της ως το λίκνο της δημοκρατίας, δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά αντίθετα υπάρχει οπισθοδρόμηση», υποστηρίζει.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «η Ελλάδα παραβιάζει επίμονα τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, τα οποία απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και από πολυμερείς συμβάσεις». Εξακολουθεί, ισχυρίζεται, «να μην εφαρμόζει τις καταδικαστικές αποφάσεις που έλαβε το ΕΔΑΔ σχετικά με την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας της μειονότητας. Πρόσφατες πρακτικές απέναντι στα ιεροσπουδαστήρια της Δυτικής Θράκης δείχνουν ότι στην Ελλάδα, όχι μόνο η έκφραση «τουρκικός» δεν μπορεί πλέον να είναι ανεκτή, αλλά και η έκφραση μειονότητα»
Αναφέρεται περαιτέρω ότι η Τουρκία «έχει ανοίξει στην Ίμβρο σχολεία για μόνο τέσσερις μαθητές στο πλαίσιο των αιτημάτων των Ρωμιών Ορθόδοξων πολιτών, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να κλείνει μειονοτικά σχολεία στη Δυτική Θράκη».
Όπως υποστηρίζει, «η μείωση του αριθμού των μειονοτικών σχολείων στη Δυτική Θράκη από 231 σε 115 από την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια είναι ο πιο απτός δείκτης της οπτικής των δύο χωρών έναντι των μειονοτήτων. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη πριν προβεί σε τέτοιες σοβαρές δηλώσεις και πρέπει πρώτα να φροντίσει τα του οίκου του», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Τέλος, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση ότι, «ακολουθώντας τα εποικοδομητικά βήματα στα οποία προέβη η χώρα μας προς τις μειονότητες, η Ελλάδα πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη σε διάλογο με τους ομοεθνείς μας, ιδίως τις θρησκευτικές ελευθερίες, την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας και τα ζητήματα εκπαίδευσης».