7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:11

15 Διατάγματα υπογράφει ο Μπάιντεν άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του – Ποια άτομα συνθέτουν την κυβέρνηση Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει 15 διατάγματα αφού ορκιστεί σήμερα ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ανέφεραν οι βοηθοί του. Στόχος, να αναιρέσουν τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και να κάνει τις πρώτες του κινήσεις για την πανδημία και την κλιματική αλλαγή.

Για να αντιμετωπίσει τις «κρίσεις» της πανδημίας, της οικονομίας, της κλιματικής αλλαγής και της φυλετικής ανισότητας, ο κ. Μπάιντεν θα υπογράψει τις εκτελεστικές εντολές και τα μνημόνια στο Οβάλ Γραφείο το απόγευμα και θα ζητήσει από τις υπηρεσίες να λάβουν μέτρα σε δύο επιπλέον τομείς, δήλωσε ο εισερχόμενος γραμματέας Τύπου Τζεν Ψάκης.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν εντολή για καθολική χρήση μάσκας για την ομοσπονδιακή ιδιοκτησία και για ομοσπονδιακούς υπαλλήλους και μια εντολή για τη δημιουργία ενός νέου γραφείου του Λευκού Οίκου που θα συντονίζει την δράση απέναντι στον κορωνοϊό.

Ο Μπάιντεν θα ξεκινήσει επίσης τη διαδικασία επανεισόδου στη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα και θα εκδώσει μια εκτεταμένη εντολή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της προεδρικής άδειας που χορηγήθηκε στον αμφιλεγόμενο αγωγό πετρελαίου Keystone XL.

Μεταξύ μιας σειράς διαταγμάτων που αφορούν τη μετανάστευση, ο Μπάιντεν θα ανακαλέσει τη δήλωση έκτακτης ανάγκης του Τραμπ που βοήθησε στη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός συνοριακού τείχους και θα τερματίσει την απαγόρευση ταξιδιού σε ορισμένες πλειοψηφίες-μουσουλμανικές χώρες.

Τα σχέδια της Day One ήταν μόνο η αρχή μιας αναταραχής των εκτελεστικών δράσεων στις οποίες θα προχωρήσει ο κ.Μπάιντεν αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας του, πρόσθεσε η Τζεν Ψάκης. «Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα ανακοινώσουμε πρόσθετες εκτελεστικές δράσεις που θα αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις και θα εκπληρώσουν τις υποσχέσεις του εκλεγμένου Προέδρου στον αμερικανικό λαό».

Περαιτέρω ενέργειες θα περιλαμβάνουν την ανάκληση της απαγόρευσης στρατιωτικής θητείας από τρανσέξουαλ Αμερικανούς και την αντιστροφή μιας πολιτικής που εμποδίζει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για προγράμματα στο εξωτερικό που συνδέονται με την άμβλωση.

 

Προηγούμενη ενημέρωση

O  νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει επιλέξει τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το υπουργικό του συμβούλιο, το επιτελείο του Λευκού Οίκου και άλλα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις ανώτερες θέσεις της κυβέρνησής του ενόψει της σημερινής ορκωμοσίας του.

Ακολουθεί ο κατάλογος με κάποια από τα πρόσωπα αυτά:

-Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA): Γουίλιαμ Μπερνς: Έχει υπηρετήσει 33 χρόνια ως διπλωμάτης των ΗΠΑ, διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ειδικεύεται σε θέματα Ρωσίας και Μέσης Ανατολής και υπήρξε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία.

-Υπουργός Δικαιοσύνης: Μέρικ Γκάρλαντ: Δικαστής ομοσπονδιακού εφετείου από το 1997, ο Γκάρλαντ είχε προταθεί από τον Ομπάμα για τον Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 2016, αλλά ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών που είχαν την πλειοψηφία στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, αρνήθηκε να εξετάσει την υποψηφιότητά του σε μια χρονιά που θα διεξάγονταν προεδρικές εκλογές.

-Υπουργός Εμπορίου: Τζίνα Ραϊμόντο: Η Δημοκρατική κυβερνήτης του Ρόουντ Άιλαντ και δικηγόρος με εμπειρία στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών έχει καθιερώσει με επιτυχία προγράμματα εκπαίδευσης εργατικού δυναμικού στην πολιτεία της.

-Υπουργός Εργασίας: Μάρτι Γουόλς: Εκλεγμένος δήμαρχος της Βοστώνης το 2013, ο Γουόλς έχει υποστηρίξει τόσο την πρόταση για 15 δολάρια κατώτατο ωρομίσθιο όσο και για την γονική άδεια μετ΄αποδοχών. Έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αυξηθεί η συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις.

-Υπουργός Εξωτερικών: Άντονι Μπλίνκεν: Ο επί σειρά ετών έμπιστος του Μπάιντεν, υπήρξε δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών και διετέλεσε αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης Ομπάμα.

-Υπουργός Οικονομικών: Τζάνετ Γέλεν: Η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) ενίσχυσε το ενδιαφέρον του Οργανισμού για τους εργαζόμενους και τα θέματα ανισότητας. Θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του συγκεκριμένου υπουργείου, αν επικυρωθεί ο διορισμός της.

-Υπουργός Άμυνας: Λόιντ Όστιν: Στην κυβέρνηση Ομπάμα ο Όστιν ήταν επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων που έδρευαν στη Μέση Ανατολή. Θα γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αν η Γερουσία επικυρώσει τον διορισμό του. Αποστρατεύτηκε το 2016 και θα χρειαστεί να εξασφαλίσει εξαίρεση από το Κογκρέσο καθώς αποστρατεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ ο απαιτούμενος χρόνος για να αναλάβει κυβερνητική θέση είναι επτά.

-Υπουργός Μεταφορών: Πιτ Μπούτιτζετζ: Ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, της Ιντιάνα, υπήρξε ένας από τους αντιπάλους του Μπάιντεν στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών. Θα είναι επίσης ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υπουργός.

-Υπουργός Γεωργίας: Τομ Βίλσακ: Υπήρξε υπουργός Γεωργίας επί Ομπάμα και κυβερνήτης της Αϊόβα από το 1999 ως το 2007

-Υπουργός Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης: Μάρσια Φατζ: Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2008. Αν εγκριθεί ο διορισμός της, η Φατζ θα είναι η δεύτερη Αφροαμερικανή στο τιμόνι του συγκεκριμένου υπουργείου.

-Υπουργός Παιδείας: Μιγκέλ Καρντόνα: Η κίνηση του Μπάιντεν να προτείνει τον Καρντόνα, ο οποίος είναι επίτροπος εκπαίδευσης για το Κονέτικατ και πρώην καθηγητής, ικανοποιεί την δέσμευση του εκλεγμένου προέδρου να επιλέξει έναν επαγγελματία εκπαιδευτικό για να ηγηθεί αυτού του υπουργείου.

-Υπουργός Εσωτερικών: Ντεμπ Χάαλαντ: Η Δημοκρατική βουλευτής του Κογκρέσου από το Νιού Μέξικο –από το 2019– θα είναι η πρώτη ιθαγενής υπουργός και η πρώτη που θα ηγείται του υπουργείου αυτού, που, μεταξύ άλλων, διαχειρίζεται τους φυσικούς πόρους των τεράστιων, ομοσπονδιακών εκτάσεων (περίπου το ένα πέμπτο της έκτασης των ΗΠΑ), αλλά και τις προστατευόμενες περιοχές των Ινδιάνων.

-Υπουργός Ενέργειας: Τζένιφερ Γκράνχολμ: Υπήρξε η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης του Μίσιγκαν, από το 2003 ως το 2011. Το 2009, όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα, συνεργάστηκε με το γραφείο του για τη διάσωση των αυτοκινητοβιομηχανιών στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

-Υπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις βετεράνων: Ντένις Μακντόναφ: Υπήρξε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Ομπάμα, ενώ διετέλεσε και αναπληρωτής σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφαλείας.

-Υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας: Αλεχάντρο Μαγιόρκας: Ο γεννημένος στην Κούβα δικηγόρος θα είναι ο πρώτος Λατινοαμερικανός και ο πρώτος μετανάστης που θα ηγηθεί του υπουργείου, αν εγκριθεί ο διορισμός του. Ως επικεφαλής των Υπηρεσιών Ιθαγένειας και Μετανάστευσης επί προεδρίας Ομπάμα, ο Μαγιόρκας ηγήθηκε της εφαρμογής του προγράμματος “Ονειροπόλοι” (Dreamers), που επιτρέπει στους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν παρατύπως στις ΗΠΑ ως παιδιά, να παραμείνουν στη χώρα.

-Υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών: Χαβιέ Μπεσέρα: Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια υπήρξε μέλος του Κογκρέσου. Αν ο διορισμός του επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία, ο Μπεσέρα θα γίνει ο πρώτος ισπανόφωνος που θα ηγηθεί του υπουργείου. Το 2009, ο Μπεσέρα ως μέλος του Κογκρέσου είχε μετάσχει ενεργά στη διαδικασία να προώθησης του νόμου περί υγειονομικής περίθαλψης της κυβέρνησης Ομπάμα γνωστού ως “Obamacare”.

-Πρόεδρος της Επιτροπής Kεφαλαιαγοράς: Γκάρι Γκένσλερ: Πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, ο Γκένσλερ υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Συναλλαγών Προσθεσμιακής Αγοράς από το 2009 ως το 2014 και από τον Νοέμβριο ηγείται της μεταβατικής ομάδας που σύστησε ο Μπάιντεν για να επιβλέπει το πεδίο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

-Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών: Ροχίτ Τσόπρα: Μέλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου ο Ροχίτ Τσόπρα βοήθησε την προοδευτική γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν να συστήσει την υπηρεσία και υπηρέτησε ως διαμεσολαβητής της υπηρεσίας για τα φοιτητικά δάνεια.

-Διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών: Ροσέλ Γουαλένσκι: Η σημερινή επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών νόσων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ θα έχει προβεβλημένο ρόλο στην κυβέρνηση Μπάιντεν σε ό,τι αφορά την μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

-Συντονιστής για τον Κορονοϊό: Τζεφ Ζίεντς: Ο Ζίεντς θα τεθεί επικεφαλής μιας επιχείρησης χωρίς προηγούμενο για τη διανομή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων ενός νέου εμβολίου συντονίζοντας τις προσπάθειες πολλών και διαφορετικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

-Διευθυντής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας: Βίβεκ Μέρθι: Γιατρός και πρώην γενικός χειρουργός ο Μέρθι έγινε γνωστός τους τελευταίους μήνες ως συμπρόεδρος της επιτροπής συμβούλων του Μπάιντεν που διαχειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού, κάτι το οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να θέσει ως πρώτη του προτεραιότητα.

-Πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη: Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ: Η Αφροαμερικανίδα υπηρέτησε ως ανώτερη διπλωμάτης στην Αφρική, από το 2013 ως το 2017, επί κυβερνήσεως Ομπάμπα, και ηγήθηκε της αμερικανικής πολιτικής στην υποσαχάρια Αφρική στη διάρκεια της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

-Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας: Τζέικ Σάλιβαν: Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν όταν ο τελευταίος ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα, ο Σάλιβαν υπηρέτησε ως αναπληρωτής προσωπάρχης της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

– Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών: Αβρίλ Χέινς: Υπηρέτησε ως αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφαλείας επί Ομπάμα και υπήρξε η πρώτη γυναίκα υποδιευθύντρια της CIA.

– Eιδικός προεδρικός απεσταλμένος για το κλίμα: Τζον Κέρι: Ο πρώην γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών θα έχει τον ρόλο ενός “τσάρου του κλίματος” σε υπουργικό επίπεδο στην κυβέρνηση Μπάιντεν και έργο του θα είναι η διπλωματία του κλίματος των ΗΠΑ.

– Επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος: Μάικλ Ρίγκαν: Ο ανώτερος αξιωματούχος της ρυθμιστικής υπηρεσίας περιβάλλοντος της Βόρειας Καρολίνας εργάστηκε στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος στις κυβερνήσεις Κλίντον και Μπους. Αν επιβεβαιωθεί ο διορισμός του θα είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός επικεφαλής της Υπηρεσίας.

– Συντονιστής Εσωτερικής Πολιτικής για το Κλίμα: Τζίνα Μακάρθι: Υπήρξε επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος επί Ομπάμα και διαχειρίστηκε ορισμένα από τα μέτρα-ορόσημα για την μόλυνση του αέρα και των υδάτων.

-Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου: Ρον Κλάιν: Επί σειρά ετών σύμβουλος του Μπάιντεν με εμπειρία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Έμπολα, ο Κλάιν επιλέχτηκε ως προσωπάρχης υπεύθυνος για την προεδρική ατζέντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προηγούμενη ενημέρωση

Μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, οι δυνάμεις ασφαλείας των ΗΠΑ δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη σχετικά με την ορκωμοσία του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν , ο οποίος αναλαμβάνει σήμερα καθήκοντα.

Η Ουάσινγκτον έτσι έχει μετατραπεί σε φρούριο με 25.000 μέλη της  Εθνικής Φρουράς να έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας για να εξασφαλίσουν την ασφαλή ορκωμοσία του 46ου Αμερικανού προέδρου, μια ορκωμοσία διαφορετική από κάθε άλλη- τόσο λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλλει η πανδημία όσο της έντονης στρατιωτικής παρουσίας που επέβαλαν τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γίνονται καλύτερα κατανοητά αν τα συγκρίνουμε με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, τέσσερα χρόνια πριν. Τότε στους δρόμους της Ουάσινγκτον είχαν αναπτυχθεί 8.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς.

Να σημειωθεί ότι οι οι ΗΠΑ διατηρούν  σήμερα λιγότερα από 6.000 στρατεύματα  στη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ μαζί.

GZEROMEDIA.COM

Πώς συγκρίνονται επομένως τα μέτρα ασφαλείας στην Ουάσινγκτον σήμερα με την εναργή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ σε ξένα εδάφη;

Προηγούμενη ενημέρωση

Στρατιώτες, όπλα, φράκτες, μάσκες.  Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται για μια αλλιώτικη τελετή ορκωμοσίας λόγω πανδημίας αλλά κυρίως εξαιτίας του τεταμένου κλίματος στο εσωτερικό της χώρας.

Η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών μοιάζει με στρατόπεδο και το Καπιτώλιο απόρθητο φρούριο. 25 χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να διαφυλάξουν την τάξη, παρότι είναι ελάχιστοι εκείνοι που θα παραστούν στην τελετή.

Στη θέση των πολιτών, στους οποίους απαγορεύτηκε η παρουσία, έχουν στηθεί 200 χιλιάδες σημαίες. Απών από την σημερινή τελετή, θα είναι ο απερχόμενος Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Κάτι ανάλογο έχει να συμβεί εδώ και 152 χρόνια.

Η ανησυχία για νέα έκτροπα από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ διάχυτη, κυρίως μετά τις διαδηλώσεις ένοπλων ομάδων έξω από κυβερνητικά κτήρια στο Τέξας και την Βιρτζίνια.

Το κλίμα διχασμού προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο να απαμβλύνει ο Τζο Μπάιντεν.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως«έχουμε αντιμετωπίσει ξανά στην ιστορία μας δύσκολους καιρούς. Ξέρω ότι θα το ξεπεράσουμε και αυτό αλλά μαζί. Έτσι θα το ξεπεράσουμε. Μαζί.»

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έφτασε χθες στη στρατιωτική βάση Άντριους στα προάστια της Ουάσινγκτον την παραμονή της ορκωμοσίας του. Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Μπάιντεν προσγειώθηκε στις 16:00, τοπική ώρα, (23:00 ώρα Κύπρου), την ίδια στιγμή που ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα αποσπάσματα της αποχαιρετιστήριας ομιλίας του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!