Τριγμούς στην πολιτική ζωή της Γαλλίας έχει προκαλέσει η πρόταση του Πρωθυπουργού της, Φρανσουά Μπαϊρού, να διενεργηθεί, ενόψει της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026, δημοψήφισμα με αντικείμενο την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.
Αντίθετη με την πρόταση αυτή που δημοσιοποίησε, με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Φρανσουά Μπαϊρού, είναι η αντιπολίτευση, ενώ με προβληματισμό την υποδέχθηκαν και οι Βουλευτές που πρόσκεινται στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
Κύκλοι προσκείμενοι στο Ελιζέ ανέφεραν πως από τη στιγμή που δεν είναι γνωστό το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί κάνεις, τόσο σε ό,τι αφορά τις νομικές και τις πολιτικές πτυχές του. Η πρόταση Μπαϊρού δεν είναι άσχετη με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Γαλλία έναντι των Βρυξελλών σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό της έλλειμμα το οποίο από το 5,4% του ΑΕΠ που προβλέπεται να κλείσει το 2025, θα πρέπει να μειωθεί στο 4,6% το 2026 και στο 3% το 2029.
Η Κυβέρνηση Μπαϊρού δεν διαθέτει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, τα δε αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν δείχνουν διαθέσεις συμπόρευσης με την κυβερνητική πλευρά για την εφαρμογή οικονομικά περιοριστικών πολιτικών.
Ταυτόχρονα δεν αποκλείουν την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά του Γάλλου πρωθυπουργού. Σημειώνεται πως από το 1958 και μετά έχουν διενεργηθεί στη Γαλλία 10 δημοψηφίσματα, χωρίς, ωστόσο, κανένα να αφορά ζητήματα της εσωτερικής οικονομικής πολιτικής.