Τους σχεδιασμούς για το νέο τουριστικό προϊόν της Κύπρου παρουσίασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, οι οποίοι σε κάποια κόμματα δημιούργησαν ικανοποίηση, ενώ σε άλλα προκάλεσαν ανησυχίες. Όπως διευκρίνισε ο Υφυπουργός, τους πρώτους μήνες του 2021 δεν υπάρχουν προσδοκίες για τουριστική ροή.
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Περδίος είπε ότι σε συνέχεια της ενημέρωσης που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα ενημέρωσε και τη Βουλή για το φετινό πλάνο δράσης του Υφυπουργείου Τουρισμού, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού.
Υπενθύμισε ότι το φετινό πλάνο δράσης περιλαμβάνει 3 πυλώνες: Προβολή και μάρκετινγκ, στο πλαίσιο του οποίου θα διενεργηθεί η μεγαλύτερη ψηφιακή καμπάνια που έγινε ποτέ για την Κύπρο στο εξωτερικό, την αναβάθμιση των υποδομών με έμφαση τις ειδικές μορφές τουρισμού στο πλαίσιο του οποίου ανακοινώθηκαν πάρα πολλά σχέδια κινήτρων για ειδικές μορφές τουρισμού, όπως η ποδηλασία, οι πολιτιστικοί χώροι, κέντρα αναψυχής, κέντρα γευσιγνωσίας κρασιού και άλλα και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών, που συνιστούν πολύ σημαντική παράμετρο στην υλοποίηση της εθνικής στρατηγική τουρισμού.
Επανέλαβε ότι το όραμα του Υφυπουργείου είναι να διασυνδέσει ιδιαίτερα στα ορεινά και την ύπαιθρο τον τουρισμό με όλες τις συναφείς επιχειρήσεις και δραστηριότητες, όπως οικοτεχνίες, χειροτεχνίες τη γεωργία, τη βιοτεχνία,
Συνεχίζοντας ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι έγινε πολλή δουλειά σε σχέση με τις νομοθεσίες που ρυθμίζουν θέματα που άπτονται του τουριστικού προϊόντος και αναφέρθηκε στην υπό θέσπιση νομοθεσία για τους κατασκηνωτικούς χώρους σημειώνοντας πως σε αυτό τον τομέα «μπαίνουμε σε μια νέα εποχή καθώς όλο και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται να περάσει χρόνο στη φύση». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κατασκηνωτικός τουρισμός είναι ένα προϊόν για το οποίο η Κύπρος μπορεί να ανταγωνιστεί με αξιώσεις.
Ανέφερε ότι σε αυτό το τουριστικό προϊόν έχουν προστεθεί και νέα, πέραν αυτών που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, που είναι οι κατασκηνώσεις πολυτελείας (glamping) και θα είμαστε στη διάθεση όλων ώστε να θεσπιστεί μια νομοθεσία που να μπορεί να ανταποκριθεί με αξιώσεις στο μέλλον. Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας, θα ζητηθούν απόψεις από διάφορους φορείς και ακολούθως θα υποβληθεί στη νομική υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία με στόχο να εφαρμοστεί την επόμενη χρονιά 2022.
Σημείωσε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό και πολύ ενδιαφέρον για την Κύπρο.
Είπε επίσης ότι την 1η Μαρτίου, όπως είναι και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα ανοίξουν οι αιθέρες, που σημαίνει ότι σε επιβάτες από 56 χώρες θα μπορούν να επισκέπτονται την Κύπρο χωρίς να τίθενται σε περιορισμό 14 ημερών, εκτός και αν είναι θετικοί σε τεστ κατά την άφιξη και επίσης δεν θα τους απαγορεύεται η είσοδος. Διευκρίνισε ότι είναι μια τροποποιημένη κατηγοριοποίηση σε σχέση με αυτή που ίσχυε το 2020.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι κατηγορίες χωρών θα είναι πλέον, πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη και εξήγησε ότι οι επιβάτες από χώρες που είναι στην πράσινη κατηγορία δεν θα χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ, στην πορτοκαλί κατηγορία οι επιβάτες θα πρέπει να κάνουν τεστ πριν ταξιδέψουν προς την Κύπρο και στην κόκκινη κατηγορία οι επιβάτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ πριν την αναχώρηση τους προς την Κύπρο όσο και κατά την άφιξη τους στην Κύπρο.
Ο κ. Περδίος εξέφρασε την άποψη ότι η αποφασισθείσα κατηγοριοποίηση θα προσφέρει σταθερότητα και θα δώσει ανάσες όση και αν είναι η ζήτηση. “Λέω το τελευταίο επειδή κατά τους πρώτους μήνες της τουριστικής χρονιάς δεν θα πρέπει να αναμένουμε να έχουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε ότι αφορά τις αφίξεις”, συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις, όλες οι χώρες βρίσκονται στο μέσο δεύτερου ή τρίτου κύματος της πανδημίας και δύσκολα κάποιος θα αποφασίσει να ταξιδέψει σήμερα, ή τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. «Υπάρχει μια διστακτικότητα από τους εταίρους μας στο εξωτερικό να αναφέρουν συγκεκριμένα ποιο είναι το πρόγραμμα που υπολογίζουν να ακολουθηθεί φέτος», πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.
Ερωτηθείς αναφορικά με το υγειονομικό διαβατήριο, ο κ. Περδίος είπε ότι προς το παρόν είναι απλά μια ιδέα γύρω από την οποία γίνονται συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Για να είμαι ειλικρινής υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις, υπάρχουν και εκείνοι που το θέλουν και εκείνοι που δεν το θέλουν», συνέχισε και εξέφρασε την άποψη ότι «δεν είναι κάτι ουσιώδες που να χρήζει σχολιασμού».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Ανδρέας Κυπριανού, μιλώντας στο ΚΥΠΕ δήλωσε ικανοποίηση επειδή όπως είπε με το νέο στρατηγικό σχέδιο η Κύπρος δεν θα είναι μόνο τουριστικός προορισμός ήλιου και θάλασσας και επικεντρωμένη μόνο στον ξενοδοχειακό τουρισμό αλλά εμπλέκονται και πάρα πολλές άλλες δράσεις, που αλλάζουν ουσιαστικά και το τουριστικό προϊόν της Κύπρου με στόχευση στην ορεινή Κύπρο, στα παραδοσιακά μονοπάτια, στα παραδοσιακά προϊόντα και πάρα πολλά άλλα, στους δρόμους του κρασιού.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γιατί πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει πέραν της αύξησης του τουριστικού ρεύματος και στην πάταξη της αστυφιλίας, που μαστίζει την ύπαιθρο, ανέφερε.
Είπε επίσης ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε για το νέο λογότυπο προβολής του κυπριακού τουριστικού προϊόντος και χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι υλοποιείται στο 100% το στρατηγικό σχέδιο, που θα επεκτείνει την τουριστική περίοδο και θα αυξήσει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.
Ο Βουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε μετά τη συνεδρία ότι για το Κίνημα το σημαντικότερο είναι να μπορούν να επωφεληθούν από τα έσοδα του τουρισμού όλοι στην Κύπρο οπουδήποτε κι αν βρίσκονται και δραστηριοποιούνται.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα θέλαμε να δούμε προγράμματα που θα προωθούν την οικονομική ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, ιδιαίτερα των περιοχών του Ακάμα, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να έχουν εισοδήματα, να έχουμε τουρίστες οι οποίοι κυκλοφορούν σε όλη την Κύπρο και να έχουμε τη σωστή και πιο δίκαιη κατανομή των εισοδημάτων από τον τουρισμό σε όλη την Κύπρο και όλες τις κοινότητες που αυτή τη στιγμή έχουν προβλήματα που σχετίζονται ακόμα και με αυτή τους την επιβίωση, είπε.
Κληθείς να τοποθετηθεί επί της προωθούμενη ρύθμισης για τις κατασκηνώσεις πολυτελείας, ο κ. Θεοπέμπτου θύμισε ότι εδώ και μήνες το Κίνημα κατέθεσε πρόταση νόμου για ρύθμιση της λειτουργίας των κατασκηνώσεων.
«Έχω μεγάλη έγνοια για τη δημιουργία των μεγάλων και πολυτελών κατασκηνώσεων» είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν τοποθετείται εναντίον, αλλά όπως διευκρίνισε «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».
Συνεχίζοντας θύμισε ότι οι κατασκηνώσεις στο δάσος γίνονται με τη βοήθεια και τη συνεργασία του Τμήματος Δασών, πρόσθεσε ότι έχουμε έγνοια σε σχέση με την ένταξη τους στο δάσος, των δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνουν, των αριθμό των ατόμων που θα φιλοξενούν και σαφώς δεν θέλουμε να επιτρέψουμε και να δούμε κατασκηνώσεις που θα προκαλούν οχληρία, στην άγρια φύση και το δάσος και αντίκεινται στην προστασία του περιβάλλοντος.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ