Σε εξέλιξη είναι στην πλατεία του Αγίου Πέτρου η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παρουσία ηγετών και υψηλών αξιωματούχων από όλο τον κόσμο.
Με τουλάχιστον 130 ξένες αντιπροσωπείες να παρευρίσκονται, μαζί με περίπου 200.000 προσκυνητές, η κηδεία χρειάστηκε μια τεράστια και πολύπλοκη επιχείρηση ασφαλείας από το Βατικανό και τη Ρώμη, με τη συμμετοχή χιλιάδων Ιταλών αστυνομικών και στρατιωτικών, καθώς και της Ελβετικής Φρουράς του Βατικανού, του μικρότερου στρατού στον κόσμο. Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου βρίσκονται στρατιώτες, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές και μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα.




Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου αναμένεται να είναι αρκετά απλή, ακολουθώντας τις οδηγίες που έδωσε ο ίδιος. Η κηδεία του αποθανόντα ποντίφικα, σύμφωνα με την δική του βούληση, θα είναι «η νεκρώσιμη ακολουθία ενός ποιμένα και ενός μαθητή του Κυρίου, όχι ενός εκ των ισχυρών της γης», όπως είχε γράψει ο ίδιος ο Φραγκίσκος.


Μετά από αιώνες αμετάβλητης τελετουργίας, επίσης, άλλαξε ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο η σορός του εκλιπόντα πάπα έπρεπε να τοποθετείται μέσα σε τρία, διαφορετικά ξύλινα φέρετρα. Εκείνο του Φραγκίσκου είναι φτιαγμένο από απλό ξύλο και, όπως είχε ζητήσει, για το τελευταίο αυτό ταξίδι, του έβαλαν τα παλιά, φθαρμένα παπούτσια του, που είχε χρησιμοποιήσει στα ποιμαντικά του ταξίδια.
Βέβαια εξακολουθεί να είναι ένα ιστορικό γεγονός που θα συνδυάσει ένα προκαθορισμένο τελετουργικό και παράδοση εκατοντάδων ετών.
Η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί, ώρα Ιταλίας, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από περίπου δυο ώρες.
Η τελετή της κηδείας μεταδίδεται ζωντανά από το Βατικανό στον ιστότοπό του καθώς και στο κανάλι του Vatican News στο YouTube.
Ποιοι δίνουν το παρών
Την τελετή παρακολουθούν διακόσιες χιλιάδες πιστοί και πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ενώ στην Ρώμη βρίσκονται εκατόν εβδομήντα ξένες αντιπροσωπείες.
Χθες το απόγευμα έφτασαν στην ιταλική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα προσγειώθηκε και το αεροσκάφος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Παρών θα εόναι και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Στους ηγέτες που θέλησαν να πουν το στερνό αντίο στον Αργεντινό ποντίφικα, συμπεριλαμβάνονται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο απερχόμενος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα. Παρών και ο Αργεντινός πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι, παρά την έντονη κριτική που είχε ασκήσει σε πολλές θέσεις και δηλώσεις του Αγίου Πατέρα των Ρωμαιοκαθολικών.




Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, πάντα από την Αργεντινή, δίπλα στους ισχυρούς του πλανήτη, βρίσκεται και ο εγγονός του πάπα Φραγκίσκου, Μάουρο Μπεργκόλιο. Εργάζεται ως νοσηλευτής και είχε δηλώσει ότι ήθελε να έρθει στην Ρώμη, αλλά δεν είχε τα αναγκαία χρήματα για το ταξίδι. Παρίσταται, τελικά, στην κηδεία χάρη σε ιδιοκτήτρια πρακτορείου ταξιδίων της χώρας του, η οποία πρόσφερε το αεροπορικό εισιτήριο, στον ίδιο και στην σύζυγό του.
Η αντιπροσωπεία από την πατρίδα του Πάπα Φραγκίσκου, την Αργεντινή, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Χαβιέ Μιλέι, κάθεται στην πρώτη σειρά κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, με τους Ιταλούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα και του πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, στη δεύτερη σειρά και άλλους αρχηγούς κρατών και βασιλιάδων στην τρίτη.
Το τελετουργικό και οι σαράντα «φίλοι του Φραγκίσκου»
Μετά την ολοκλήρωση της κηδείας, το φέρετρο θα μεταφερθεί με πομπή, στην βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αιώνιας Πόλης. Εκεί που ζήτησε να ταφεί «ο πάπας των φτωχών», σε λίγα μέτρα απόσταση από την βυζαντινή εικόνα της Παρθένου με τον Ιησού, μπροστά από την οποία συνήθιζε να γονατίζει και να προσεύχεται, κάθε φορά που επέστρεφε από το εξωτερικό.
Η πομπή θα καλύψει απόσταση έξι χιλιομέτρων, στο ιστορικό κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας.
Στον ναό, θα περιμένουν το φέρετρο σαράντα «φίλοι του Φραγκίσκου». Πρόκειται για μετανάστες, φυλακισμένους, τρανσέξουαλ, άστεγους, τους οποίους ο πάπας είχε γνωρίσει προσωπικά και που είχε προσπαθήσει να κατανοήσει και να βοηθήσει με τον δικό του, άμεσο τρόπο.
Ο καθένας θα αφήσει πάνω στον τάφο ένα άσπρο τριαντάφυλλο, το λουλούδι που αγαπούσε περισσότερο από κάθε άλλο ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.
Οι κάμερες, όμως, δεν θα μπούνε στην εκκλησία, για να καταγράψουν την τελετή της ταφής. Η Σάντα Μαρία Ματζιόρε θα ξανανοίξει την Δευτέρα, όταν είναι βέβαιο ότι θα ξαναρχίσει ένα νέο λαϊκό προσκύνημα, στο λιτό, μαρμάρινο μνήμα του λατινοαμερικανού πάπα.