Την ιδέα -σύμφωνα με το Politico- φέρεται να προωθεί ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, με αντάλλαγμα την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για την Ουκρανία. Ο Γουίτκοφ πρόκειται μάλιστα να συναντηθεί ξανά την Παρασκευή -για τέταρτη φορά- με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

Ωστόσο, ο Γουίτκοφ σε κοινή δήλωσή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, διέψευσαν το δημοσίευμα του Politico ως «προϊόν μυθοπλασίας, κατασκευασμένο και ανεύθυνο».

Μία από τις πέντε πηγές που επικαλείται η – συνήθως καλά πληροφορημένη – ιστοσελίδα, επιμένει πάντως ότι ο Γουίτκοφ έχει επανειλημμένα θέσει ζήτημα άρσης των κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά αυτό μπλοκάρεται από τον Ρούμπιο. «Δεν  είναι ένα κέικ που ψήνεται στο φούρνο, αλλά τα συστατικά συναρμολογούνται αυτή τη στιγμή», δήλωσε μάλιστα ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το σαμποτάζ

Οι δύο αγωγοί Nord Stream 1 και 2 υπέστησαν μεγάλες καταστροφές τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ανατινάχθηκαν με σαμποτάζ οι τρεις από τους τέσσερις σωλήνες τους, στο βυθό της Βαλτικής. Οι δράστες του σαμποτάζ δεν έχουν ακόμη βρεθεί, αλλά σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς, η επίθεση διατάχθηκε από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, με την υποστήριξη της Νορβηγίας.

Κορυφαίοι Γερμανοί δημοσιογράφοι υποπτεύονται επίσης ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η ουκρανική μυστική υπηρεσία. Στα μέσα Αυγούστου 2024, ωστόσο, η ουκρανική ηγεσία απέρριψε ως «ανοησία» μια αναφορά Wall Street Journal ότι το σαμποτάζ που εγκρίθηκε από τα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης στο Κίεβο.

Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη άρση των κυρώσεων σε έναν από τους κύριους αγωγούς της Ρωσίας που συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της με τη Δυτική Ευρώπη, θα ήταν μια απότομη ανατροπή στην πολιτική των ΗΠΑ. Και μια επαναλειτουργία του Nord Stream 2 θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά έσοδα για τη Ρωσία- υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο.

«Το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει απίθανο πάντως, με δεδομένη την εκστρατείας της Ε.Ε. να απογαλακτιστεί από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» Ευρωπαίοι παράγοντες της αγοράς ενέργειας. «Η άρση των κυρώσεων θα ισοδυναμούσε με διπλωματικό πραξικόπημα υπέρ της Ρωσίας και σημαντική παραχώρηση από τον Τραμπ», προσθέτουν.

Αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον

Αμερικανοί επενδυτές με επικεφαλής τον Στίβεν Λιντς, επικεφαλής της εταιρείας «Monte Valley Partners», με έδρα το Μαϊάμι, συζητούν πάντως εδώ και μήνες με την Gazprom για την αγορά του αγωγού Nord Stream 2. Ο ένας σωλήνας του Nord Stream 2 παρέμεινε άθικτος και αυτό οδηγεί τώρα σε εικασίες για την επαναλειτουργία του αγωγού.

Ο Λιντς ειδικεύεται στην αγορά περιουσιακών στοιχείων ενεργειακής υποδομής που ανήκαν προηγουμένως στη Ρωσία. Ο Αμερικανός μεγιστάνας και οι συνεργάτες του αγόρασαν το 2007 τμήματα της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Yukos, με μεγάλη έκπτωση. Πιο πρόσφατα, ο Λιντς αγόρασε το υποκατάστημα της ρωσικής χρηματοοικονομικής εταιρείας SberBank με έδρα την Ελβετία. Έχει κάνει αίτηση για άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στο πλαίσιο των προσπαθειών του να αγοράσει τον αγωγό.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εκμετάλλευσης «Nord Stream 2 AG» και επί μακρόν φίλος του Πούτιν, Ματίας Γουόρνιγκ, λέγεται μάλιστα ότι αναζήτησε επαφή με Αμερικανούς επενδυτές προκειμένου να προσεγγίσει την κυβέρνηση Τραμπ, όπως γράφουν οι Financial Times.

«Στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, ο αγωγός θα μπορούσε να γίνει διαπραγματευτικό χαρτί και μια συμφωνία δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να είναι ακόμη στο προσκήνιο», λένε παράγοντες της αγοράς.

Αντάλλαγμα για την Κριμαία

Ο Στιβ Γουίτκοφ που φέρεται να έχει αναπτύξει πλέον φιλία με τον Πούτιν ως απεσταλμένος του Τραμπ στη Μόσχα, «έχει ζητήσει  από την ομάδα του να καταρτίσει κατάλογο όλων των ενεργειακών κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία», δήλωσαν στο Politico δύο κυβερνητικές πηγές στην Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει προτείνει στη Μόσχα ένα  σχέδιο ειρήνευσης, στο οποίο περιλαμβάνεται και η αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014- αλλά και η άρση των ευρύτερων. Πρόκειται για δύο πράγματα με τα οποία η Ουκρανία δεν συμφωνεί, αλλά το θέμα είναι «ποιος ρωτά το Κίεβο», όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές.

«Υπάρχει μια εσωτερική συζήτηση στον Λευκό Οίκο μεταξύ των ανθρώπων που κυριαρχούν στην ενέργεια ,που θέλουν να επεκτείνουν την αγορά για το αμερικανικό LNG  και  τον Γουίτκοφ, που θέλει να είναι πιο κοντά στη Ρωσία», είπε μια πηγή στο Politico. «Η αποκατάσταση της Ρωσίας ως ο κορυφαίου προμηθευτή ενέργειας της Ευρώπης θα ήταν «λουτρό αίματος για τους Αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου», προσθέτει η ίδια πηγή, στην Ουάσιγκτον.

«Εάν επιστρέψει το ρωσικό αέριο στην αγορά, αυτό θα μείωνε την όρεξη των πιθανών αγοραστών αμερικανικού LNG», λέει ο Λοράν Ρουσέσκας, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας ανάλυσης S&P Global Commodity Insights.

Ο ρόλος της Γερμανίας

Προκειμένου πάντως ο Nord Stream 2 να αγοραστεί από Αμερικανούς επενδυτές και να τεθεί σε λειτουργία, τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσουν ειδική άδεια. Τα εμπόδια φαίνονται ιδιαίτερα υψηλά, αν και υπάρχουν παράγοντες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού CDU/CSU και του SPD, που θέλουν φθηνό φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream.

Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος  [email protected]