Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας ανέβαλαν τη συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, στο πλαίσιο συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες υποβαθμίστηκαν μετά την αιφνιδιαστική ακύρωση του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, και του ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού προέδρου Στιβ Γουίτκοφ. Έτσι η σύνοδος αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή.
Αντ’ αυτού, θα διεξαχθούν συνομιλίες σε χαμηλότερο επίπεδο, με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ. Επίσης, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί διμερώς με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι.
Ο Ρούμπιο, ο οποίος αναμενόταν να συμμετάσχει στις συζητήσεις αλλά η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι δεν θα παρευρεθεί λόγω «υλικοτεχνικών θεμάτων», δήλωσε ότι θα επαναπρογραμματίσει τις συζητήσεις στο Λονδίνο για τους επόμενους μήνες, ενώ ο Γουίτκοφ αναμένεται στη Μόσχα αργότερα αυτή την εβδομάδα για νέες συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Today I had a productive conversation with UK Foreign Secretary @DavidLammy. I extended my gratitude for hosting the U.S. delegation, led by Special Presidential Envoy @SPE_Kellogg. Our team is looking forward to substantive and good technical meetings with Ukrainian and UK…
— Secretary Marco Rubio (@SecRubio) April 22, 2025
Στόχος του δεύτερου γύρου των συνομιλιών στο Λονδίνο ήταν η διαμόρφωση κοινής ουκρανικής, ευρωπαϊκής, αμερικανικής θέσης στην ειρηνευτική διαδικασία ή, διαφορετικά, η προσέγγιση της θέσης της Ουάσινγκτον στην ευρωπαϊκή-ουκρανική θέση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Αντιδράσεις για την αμερικανική πρόταση
Οι συνομιλίες στο Λονδίνο, ωστόσο, δεν φαινόταν να έχουν πολλά περιθώρια προόδου δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι φαίνεται να απορρίπτει την αμερικανική πρόταση για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Ο Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τη Ρωσία εάν σταματήσουν οι συγκρούσεις, αλλά δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία που αναγνωρίζει τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας.
Αντίστοιχα, ορισμένες από τις προτάσεις της Ουάσινγκτον ήταν απαράδεκτες για τις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές. Αν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πλαίσιο που παρουσίασε στις συνομιλίες του Παρισιού συνάντησε θετική ανταπόκριση, ευρωπαϊκές πηγές εξήγησαν ότι η αναγνώριση της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία, που περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Ουάσινγκτον, δεν γίνεται αποδεκτή από την ουκρανική και την ευρωπαϊκή πλευρά.
Η Ευρώπη είναι επίσης κατηγορηματικά αντίθετη στην προοπτική άρσης των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας πριν ακόμη την ολοκλήρωση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, κατεύθυνση προς την οποία ασκεί πιέσεις η Μόσχα.
Ο δρόμος προς την ειρήνη «δεν είναι εύκολος»
Φτάνοντας στο Λονδίνο ο επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου της Ουκρανίας Άντρι Γέρμακ δήλωσε ότι ο δρόμος προς την ειρήνη «δεν είναι εύκολος», αλλά η Ουκρανία παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειες για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου.
Η υποβάθμιση των συνομιλιών έρχεται παρά τις προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ουάσιγκτον θα αποχωρήσει εάν δεν υπάρξει πρόοδος σύντομα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι ελπίζει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα.
Δυσαρέσκεια και στη Μόσχα;
Ορισμένες από τις αμερικανικές προτάσεις πιθανόν να δυσαρεστούν την Μόσχα.
Η αμερικανική πλευρά πρότεινε την περασμένη εβδομάδα την δημιουργία ουδέτερης ζώνης γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που έχει καταληφθεί από την Ρωσία, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ για να την επαναλειτουργία του σταθμού.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουάσινγκτον δεν προωθεί την ρωσική απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και δεν αντιτίθεται στην ιδέα της ανάπτυξης ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στο πλαίσιο της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία.