20.8 C
Nicosia
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025 | 23:42

Δεν θα είμαστε σε θέση να αποκαλύψουμε τα αίτια του αυτισμού τον Σεπτέμβριο, λένε ειδικοί στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να αποκαλύψουν τα αίτια του αυτισμού τον Σεπτέμβριο, δήλωσε την Τρίτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής υγειονομικής υπηρεσίας, διορθώνοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ.

Στις 10 Απριλίου ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ υποσχέθηκε ότι έρευνα που διεξάγουν οι αμερικανικές υγειονομικές υπηρεσίες θα επιτρέψει να εντοπιστούν «ως τον Σεπτέμβριο» τα αίτια «της επιδημίας του αυτισμού», όπως την αποκάλεσε.

Ωστόσο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες ο επικεφαλής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH), του οργανισμού που είναι αρμόδιος για την ιατρική έρευνα, Τζέι Μπατατσάρια εξήγησε ότι η διορία του Σεπτεμβρίου αφορά την έναρξη νέας ερευνητικής πρωτοβουλίας και όχι τη δημοσίευση αποτελεσμάτων.

Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας θα μπορούσαν να γίνουν γνωστά «μέσα σε ένα έτος», πρόσθεσε. «Θα δούμε», εξήγησε.

«Θα γνωρίζουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο. Έχουμε ξεκινήσει μια μαζική προσπάθεια διεξαγωγής τεστ και έρευνας στην οποία θα συμμετάσχουν εκατοντάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο», είχε τονίσει στις 10 Απριλίου ο Κένεντι στη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κένεντι υποστηρίζει εδώ και καιρό τη θεωρία, που έχει καταρριφθεί επιστημονικά, ότι ο αυτισμός συνδέεται με το εμβόλιο κατά της ιλαράς.

Ο Τραμπ ζήτησε τον Φεβρουάριο τη σύσταση της επιτροπής «Να γίνει η Αμερική ξανά υγιής», στην οποία συμμετέχει ο Κένεντι και άλλοι Υπουργοί και είναι αρμόδια να εξετάσει σειρά ζητημάτων, από τα ποσοστά αυτισμού και άσθματος στα παιδιά ως την ποσότητα των φαρμάκων που συνταγογραφούνται για τη ΔΕΠΥ (Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητας) και άλλες διαταραχές.

«Θα πρέπει να είναι κάτι τεχνητό εκεί έξω που το προκαλεί αυτό», εκτίμησε ο Τραμπ στη διάρκεια του ίδιου Υπουργικού, ενώ αναφέρθηκε και ο ίδιος σε πιθανές αιτίες: «είναι πιθανό να πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε κάτι ή να τρώμε κάτι ή ίσως είναι ένα εμβόλιο».

Οι διαγνώσεις αυτισμού στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2000, εντείνοντας την ανησυχία της κοινής γνώμης. Το 2022 στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτισμού στα παιδιά ηλικίας 8 ετών έφτανε το 2,77% (1 στα 36), έναντι  2,27% το 2018 και 0,66% το 2020, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και δεκαετίες τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που ενδέχεται να συμβάλουν στον αυτισμό, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι αιτίες παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Επισημαίνουν εξάλλου ότι η αύξηση του ποσοστού αυτισμού στα παιδιά στις ΗΠΑ εξηγείται από τη διεύρυνση του όρου, ώστε να περιλαμβάνει περισσότερες συμπεριφορές, όπως και τα μεγαλύτερα ποσοστά διαγνώσεων και τη μεγαλύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης για το θέμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!