Η Ουάσιγκτον αναμένει από το Κίεβο εντός της ημέρας απάντηση για ειρηνευτικό πλαίσιο που της πρότεινε και προβλέπει de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σε σχεδόν όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και τη δέσμευση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του NATO, ανέφερε χθες Τρίτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πηγές του ενήμερες σχετικά.
Κατά το ρεπορτάζ, η πρόταση, που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει επίσης πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε άρση των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία από το 2014, ενώ τμήμα της περιφέρειας του Χαρκόβου που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό θα επιστραφεί στον έλεγχο της Ουκρανίας.
Ακόμη, το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικό έδαφος, αλλά θα το διαχειρίζεται εταιρεία των ΗΠΑ, που θα προμηθεύει με ρεύμα την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία.
Πηγή προσκείμενη στην ουκρανική Κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρόταση προκατειλημμένη υπέρ της Ρωσίας μιλώντας στον Axios.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε στις ΗΠΑ να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία και να παγώσει η γραμμή του μετώπου εκεί όπου βρίσκεται σήμερα, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα Financial Times.
Κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείται «πρόσωπα ενήμερα σχετικά», ο κ. Πούτιν έκανε την πρόταση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Αγία Πετρούπολη στις αρχές Απριλίου με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών για το ενδεχόμενο να κηρυχτεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Εάν σταματούσαν οι εχθροπραξίες και πάγωνε η γραμμή επαφής αυτό θα σήμαινε για τη Ρωσία πως θα εγκατέλειπε τη διεκδίκηση του συνόλου των εδαφών στις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Έχει ήδη κυριεύσει μεγάλο μέρος τους κι έχει ανακοινώσει την προσάρτησή τους, κάτι που δεν αναγνωρίζουν ούτε το Κίεβο ούτε η Δύση.
Σύμφωνα με τις πηγές των FT, ο Ρώσος Πρόεδρος είναι διατεθειμένος να κάνει αυτή την παραχώρηση αν οι ΗΠΑ δεχθούν τις σημαντικότερες διεκδικήσεις του, ιδίως την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014, και τον αποκλεισμό κάθε ενδεχομένου η Ουκρανία να γίνει κράτος μέλος του NATO.
Το Κίεβο και Ευρωπαίοι σύμμαχοί του από την άλλη απαιτούν την πλήρη αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας πριν από το 2014, θέση που ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ χαρακτήρισε τον Φεβρουάριο «μη ρεαλιστική».
Εξάλλου, το ουκρανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κάλεσε χθες Τρίτη τον Κινέζο πρεσβευτή για να εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία του σχετικά με την καταγγελλόμενη από το Κίεβο παρουσία κινέζων μαχητών στις τάξεις των ρωσικών στρατευμάτων και τη βοήθεια κινεζικών εταιρειών στη Ρωσία για την κατασκευή στρατιωτικού υλικού.
«Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γεβγέν Περεμπινίς υπογράμμισε πως η συμμετοχή Κινέζων πολιτών σε εχθροπραξίες εναντίον της Ουκρανίας, στο πλευρό της επιτιθέμενης χώρας (σ.σ. της Ρωσίας), καθώς και η εμπλοκή κινεζικών εταιρειών στην κατασκευή στρατιωτικού υλικού στη Ρωσία, προκαλούν σοβαρή ανησυχία και έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Κίνας», αναφέρει η ανακοίνωση του ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών.