Πολύ πιο πειστική και διαδραστική έχει γίνει η προπαγάνδα στην εποχή της γεννητικής ή δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI), ενώ πλέον δεν διαχέεται μόνο από κράτη και κυβερνήσεις, που ελέγχουν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά μπορεί να παραχθεί από οποιονδήποτε έχει έναν λογαριασμό στα μέσα μαζικής δικτύωσης.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η ερευνήτρια Ρενέ ΝτιΡέστα (Renee DiResta), από τις κορυφαίες ειδικούς παγκοσμίως στην on-line χειραγώγηση, την εσκεμμένη παραπληροφόρηση (disinformation), τα scams και τα trolls, η οποία έχει -μεταξύ άλλων- διατελέσει σύμβουλος της αμερικανικής Γερουσίας, του Λευκού Οίκου και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για θέματα που σχετίζονται με την τεχνολογία και την πολιτική.
«Στο παρελθόν τα propaganda bots (ρομπότ προπαγάνδας) χρησιμοποιούσαν αργκό, η οποία δεν ήταν εγγενής στην κοινότητα (συγκεκριμένες φυλές, ταυτότητες ή πολιτικές ομάδες), που στόχευε η προπαγάνδα. Οι όροι ξεχώριζαν, επειδή ήταν λανθασμένοι. Με τη GenAI, αυτό δεν συμβαίνει πλέον», είπε η ΝτιΡέστα.
Πρόσθεσε ότι «η γλώσσα συντονίζεται πολύ καλά, ανάλογα με τους ανθρώπους στους οποίους στοχεύει η προπαγάνδα και έτσι είναι πολύ δυσκολότερο να την εντοπίσουμε».
Επιπλέον, συνέχισε η ΝτιΡέστα «τα ρομπότ προπαγάνδας είναι πλέον διαδραστικά, οπότε μπορούν να συμμετάσχουν σε έναν διάλογο με τους ανθρώπους κι έτσι δημιουργείται πολύ διαφορετική δυναμική ενώ στην εποχή της ραδιοτηλεόρασης αυτά τα πράγματα ελέγχονταν σε μεγάλο βαθμό από κρατικούς φορείς, που ήλεγχαν ή είχαν πρόσβαση στα ΜΜΕ»,
Καταλήγοντας είπε ότι «σήμερα στην εποχή των social media (μέσων κοινωνικής δικτύωσης) και της GenAI, η διαδικασία έχει εκδημοκρατιστεί και ο οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει τη GenAI για να βελτιώσει την πειστικότητα του λόγου του».