24.8 C
Nicosia
Τετάρτη 16 Απριλίου 2025 | 12:35

Δύο χρόνια πολέμου στο Σουδάν – Πάνω από 400 νεκροί άμαχοι σε μια εβδομάδα

Πάνω από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο την περασμένη εβδομάδα σε επιθέσεις παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στην αχανή περιοχή του Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν, σύμφωνα με «αξιόπιστες πηγές» τις οποίες επικαλέστηκαν την Δευτέρα τα Ηνωμένα Έθνη.

Μόνο από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο (10η ως 12η Απριλίου), «η ομάδα μας στο Σουδάν επιβεβαίωσε 148 νεκρούς, όμως ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ υποτιμημένος, καθώς οι επαληθεύσεις μας βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προσθέτοντας πως «αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο για πάνω από 400 νεκρούς».

Ο αριθμός αυτός «δεν συμπεριλαμβάνει καν τα χθεσινά (σ.σ. κυριακάτικα) βία επεισόδια», διευκρίνισε.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης με επικεφαλής τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο βρίσκονται σε πόλεμο με τον τακτικό στρατό του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχά από την 15η Απριλίου 2023.

Οι ΔΤΧ πολλαπλασίασαν τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις τους εναντίον καταυλισμών εσωτερικά εκτοπισμένων γύρω από την Ελ Φάσερ, στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους για την κατάληψη της τελευταίας πρωτεύουσας πολιτείας του Νταρφούρ που δεν έχει πέσει ακόμη στα χέρια τους. Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι παραστρατιωτικοί εξαπολύουν επιθέσεις, χερσαίες και αεροπορικές, εναντίον των γειτονικών καταυλισμών εκτοπισμένων Ζαμζάμ και Αμπού Σουκ.

Αυτές οι «επιθέσεις ευρείας κλίμακας» υπογραμμίζουν «το κόστος της απραξίας της διεθνούς κοινότητας, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μου όσον αφορά τους αυξημένους κινδύνους για τους αμάχους στην περιοχή», στηλίτευσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ.

Οι επιθέσεις αυτές χειροτέρεψαν την ανθρωπιστική κρίση στην πόλη που τελεί υπό πολιορκία από τις ΔΤΥ από τον Μάιο του 2024. Η κατάσταση στη Φάσερ χαρακτηρίζεται «καταστροφική» από τον κ. Τουρκ.

«Αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο επιθέσεων με εθνικά κίνητρα εναντίον αμάχων που εκλαμβάνεται πως πρόσκεινται στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις», προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Ο κ. Τουρκ επέμεινε στο ότι οι ΔΤΥ έχουν «υποχρέωση, δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, να εγγυώνται την προστασία των αμάχων», κι αυτό συμπεριλαμβάνει «τις επιθέσεις με εθνικά κίνητρα», καθώς και «να επιτρέπουν τη διέλευση με κάθε ασφάλεια αμάχων» που εγκαταλείπουν την πόλη.

Κάλεσε για ακόμη μια φορά «όλα τα μέρη — κι όσους έχουν επιρροή (σ.σ. σε αυτά)» να κάνουν βήματα για την επίλυση της σύγκρουσης.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν εγκλωβιστεί σε μια αιματηρή μάχη για τον έλεγχο της εξουσίας από τον Απρίλιο του 2023. Η σύγκρουση έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο και ανάγκασε εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Κρίση συγκλονιστικών διαστάσεων»

Το Σουδάν βιώνει μια «κρίση συγκλονιστικών διαστάσεων, με τους αμάχους να πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα», όπως το έθεσε με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στη χώρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, εκφράζοντας επίσης έντονη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη μαζική ροή όπλων και μαχητών στο Σουδάν που επιτρέπει τη συνέχιση του «βάρβαρου» πολέμου στη χώρα.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για το γεγονός ότι όπλα και μαχητές συνεχίζουν να καταφθάνουν στο Σουδάν, επιτρέποντας τη συνέχιση και την εξάπλωση της σύρραξης σε όλη τη χώρα», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του. «Η υποστήριξη από το εξωτερικό και η ροή των όπλων πρέπει να τελειώσουν. Αυτοί με τη μεγαλύτερη επιρροή στα μέρη πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν να βελτιωθούν οι ζωές του πληθυσμού, όχι για να διαιωνίζεται αυτή η καταστροφή», επέμεινε, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ονομαστικά κάποια χώρα στην ανακοίνωσή του.

Η de facto κυβέρνηση του Σουδάν κατηγορεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πως υποστηρίζουν τους παραστρατιωτικούς, πάνω απ’ όλα προμηθεύοντάς τους όπλα και πυρομαχικά, κάτι που διαψεύδουν το Αμπού Ντάμπι και οι ΔΤΥ.

Στις αρχές του 2024, ειδικοί επιφορτισμένοι από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιτηρούν την τήρηση του καθεστώτος κυρώσεων είχαν καταγγείλει παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων, ειδικά μέσω διαδρομής ανεφοδιασμού από το Αμπού Ντάμπι στο Νταρφούρ (δυτικό Σουδάν) μέσω Τσαντ.

Ωστόσο στην πιο πρόσφατη έκθεσή τους στις αρχές αυτής της χρονιάς, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, οι ειδικοί σημειώνουν πως δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν μεταφορές στρατιωτικού υλικού στο Νταρφούρ μέσω Τσαντ. Αναφέρονται αντίθετα σε στρατιωτικό υλικό που έφθασε στο Σουδάν από τη Λιβύη, χωρίς να είναι σε θέση να εκφραστούν με σιγουριά για την προέλευσή του.

Κάνουν επίσης λόγο για στρατολόγηση μαχητών σε γειτονικές χώρες, ιδίως στο Τσαντ, στη Λιβύη, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Νότιο Σουδάν, και επίσης για αξιόπιστες καταγγελίες περί δράσης κολομβιανών μισθοφόρων για λογαριασμό των ΔΤΥ.

«Ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλιστεί η προστασία των αμάχων είναι να τερματιστεί αυτός ο παράλογος πόλεμος», τόνισε χθες ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Σχεδόν 12 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε επίσης τους «βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές» που πλήττουν όχι μόνο στρατιωτικούς στόχους, αλλά και «αγορές, νοσοκομεία, σχολεία, χώρους λατρείας και καταυλισμούς εκτοπισμένων» και έκανε λόγο για « ανεξέλεγκτη σεξουαλική βία», ιδίως σε βάρος γυναικών και κοριτσιών και σε «σοβαρές παραβιάσεις» που διαπράττονται και από τα δύο αντιμαχόμενα μέρη.

Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις, τόνισε, είναι πρωτοφανείς. «Σχεδόν 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους» ανέφερε και τόνισε ότι είναι η «μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού παγκοσμίως» με πάνω από 3,8 εκατομμύρια να έχουν διασχίσει τα σύνορα.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ, ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι «ο μισός πληθυσμός – περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι – υποφέρει από πείνα» με τον λιμό να έχει ήδη εντοπιστεί σε πέντε περιοχές και αναμένεται να εξαπλωθεί.

Παρότι ο ΟΗΕ και οι εταίροι του παρείχαν βοήθεια σε «πάνω από 15,6 εκατομμύρια ανθρώπους» την περασμένη χρονιά, οι προσπάθειες παρεμποδίζονται από «τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις δραστικές περικοπές χρηματοδότησης». Οι βασικές υπηρεσίες έχουν «καταρρεύσει» με εκατομμύρια παιδιά να μην έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και τα περισσότερα υγειονομικά κέντρα να είναι εκτός λειτουργίας στις πιο πληγείσες περιοχές.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι «οι άμαχοι συνεχίζουν να υφίστανται τις συνέπειες της περιφρόνησης για την ανθρώπινη ζωή». Κάλεσε επίσης τις αντιμαχόμενες πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της Διακήρυξης της Τζέντα του Μαΐου 2023, επισημαίνοντας ότι αυτές οι υποσχέσεις «πρέπει να μετατραπούν σε απτές πράξεις», ενώ είναι απαραίτητες «ανεξάρτητες, αμερόληπτες και διαφανείς έρευνες» για όλες τις καταγγελίες παραβιάσεων.

Απηύθυνε επίσης έκκληση για τον τερματισμό της εξωτερικής παρέμβασης. «Η εξωτερική υποστήριξη και η ροή όπλων πρέπει να σταματήσουν» σημείωσε και προέτρεψε όσους ασκούν επιρροή να την χρησιμοποιήσουν «για να βελτιώσουν τη ζωή του λαού στο Σουδάν και όχι για να διαιωνίσουν αυτή την καταστροφή».

Η στρατηγική του ΟΗΕ επικεντρώνεται σε «συνολικές, επαναλαμβανόμενες και καλά συντονισμένες πολιτικές προσπάθειες» προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διάσπαση της χώρας.

Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε ότι το Σουδάν αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα για τα Ηνωμένα Έθνη» και ανέδειξε τη συνεχή διπλωματική αποστολή του Ειδικού του Απεσταλμένου, Ραμτάν Λαμαμρά, ο οποίος στοχεύει στο να «ενισχύσει και να υποστηρίξει τους πολίτες στην πορεία τους προς ένα κοινό όραμα για το μέλλον του Σουδάν».

Ο κ. Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για τον τερματισμό του πολέμου. «Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχάσει τον λαό του Σουδάν» υπογράμμισε.

UNICEF: Οι σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών έχει αυξηθεί κατά 1.000%

Έπειτα από δυο χρόνια πολέμου στο Σουδάν, ο αριθμός των σοβαρών παραβιάσεων των δικαιωμάτων των παιδιών έχει αυξηθεί κατά 1.000%, κατήγγειλε χθες Δευτέρα η UNICEF, καλώντας να μην εγκαταλειφθούν εκατομμύρια παιδιά οι ζωές των οποίων «έχουν γίνει κομμάτια».

«Δυο χρόνια πολέμου και εκτοπισμών έκαναν κομμάτια τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών σε όλο το Σουδάν», στηλίτευσε η εκτελεστική διευθύντρια της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία, η Κάθριν Ράσελ, σε δελτίο Τύπου που φέρει σημερινή ημερομηνία.

Η UNICEF υπογραμμίζει τις κατάφωρες παραβιάσεις δικαιωμάτων παιδιών —φόνους, ακρωτηριασμούς, απαγωγές, εξαναγκαστικές στρατολογήσεις, σεξουαλική βία— που «αυξήθηκαν κατά 1.000% σε δυο χρόνια» και εξαπλώθηκαν απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας της ανατολικής Αφρικής.

Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν, για παράδειγμα, από τις 150 περιπτώσεις που είχαν επαληθευτεί το 2022 αυξήθηκαν σε κατ’ εκτίμηση 2.776 το 2023 και το 2024, σύμφωνα με δεδομένα που έθεσε υπόψη του Γαλλικού Πρακτορείου η υπηρεσία, υπογραμμίζοντας πως πιθανότατα είναι υποτιμημένα.

Οι επιθέσεις εναντίον σχολείων και νοσοκομείων επίσης αυξήθηκαν γεωμετρικά, από τις 33 υποθέσεις αυτής της φύσης το 2022 στις 181 τα δυο τελευταία χρόνια.

Ο αριθμός των παιδιών που έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια διπλασιάστηκε σε δυο χρόνια, από τα 7,8 εκατομμύρια στις αρχές του 2023 σε πάνω από 15 εκατομμύρια σήμερα, υπογράμμισε με ανησυχία η UNICEF.

Στο Σουδάν εκτυλίσσεται «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο σήμερα», αλλά χωρίς την «προσοχή» του κόσμου, ανέφερε η κυρία Ράσελ. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τα παιδιά του Σουδάν». «Διαθέτουμε την εμπειρογνωμοσύνη και τη βούληση για να αυξήσουμε την υποστήριξή μας, αλλά έχουμε ανάγκη πρόσβαση και χρηματοδοτήσεις. Και, πάνω απ’ όλα, τα παιδιά του Σουδάν έχουν ανάγκη να σταματήσει αυτός ο φρικιαστικός πόλεμος», τόνισε.

Τουλάχιστον 462.000 παιδιά διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν ακραίο οξύ υποσιτισμό την περίοδο μεταξύ του Μαΐου και του Οκτωβρίου, εξήγησε η UNICEF.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!