Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα εντυπωσιακά ευρήματα μιας προηγούμενης που ανέτρεψε όσα πίστευαν οι επιστήμονες για το πώς δημιουργήθηκε η Μεσόγειος έτσι τουλάχιστον όπως την γνωρίζουμε εμείς σήμερα.
Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι πριν από περίπου έξι εκατ. έτη η Μεσόγειος θάλασσα εξαφανίστηκε εξαιτίας τεκτονικών διεργασιών οι οποίες σφράγισαν το Στενό του Γιβραλτάρ μετατρέποντας την Μεσόγειο σε μια απέραντη έρημο με κάποιες μικρές «οάσεις» νερού. Η ερημική αυτή περιοχή καλύφθηκε από ένα στρώμα αλατιού και γύψου πάχους χιλίων μέτρων.
Η πιο δημοφιλής θεωρία για την αναγέννηση της Μεσογείου ανέφερε ότι επόμενες γεωλογικές διεργασίες σχημάτισαν πριν από περίπου 5,5 εκατ. έτη έναν πελώριο καταρράκτη στο Γιβραλτάρ ο οποίος άρχισε να γεμίζει με νερό από τον ωκεανό την λεκάνη της Μεσογείου και σε ένα χρονικό διάστημα μερικών χιλιάδων ετών ο καταρράκτης κατάφερε να δημιουργήσει ξανά τη θάλασσα.
Το 2009 ερευνητική ομάδα μελέτησε εκατοντάδες λόφους και ράχες ξηράς στη Σικελία όπου βρισκόταν κάποτε μια λωρίδα ξηράς που χώριζε το δυτικό από το ανατολικό κομμάτι της Μεσογείου. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι δεν υπήρξε ένας καταρράκτης που επί χιλιάδες χρόνια γέμιζε την λεκάνη της Μεσογείου αλλά προκλήθηκε ένας πραγματικός κατακλυσμός, μια τρομερή πλημμύρα που ονομάστηκε «Ζάγκλεια Μεγα-πλημμύρα» η οποία μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 2-16 ετών επανάφερε στο χάρτη της Γης την Μεσόγειο Θάλασσα έτσι όπως εμείς την γνωρίζουμε σήμερα.
Διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε εκ νέου τις επίμαχες περιοχές στη Σικελία αλλά και λόφους στη πολιτεία της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ όπου έχει διαπιστωθεί ότι.. λαξεύτηκαν κατά τη διάρκεια μιας γιγάντιας πλημμύρας στο τέλος της τελευταίας εποχής παγετώνων. Με άρθρο τους στην ιστοσελίδα The Conversation οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα της μελέτης του στηρίζουν τη θεωρία της πλημμύρας που δημιούργησε πολύ γρήγορα τη Μεσόγειο.
Οι προσομοιώσεις της ερευνητικής ομάδας έδειξε ότι εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κινούνταν από το Στενό του Γιβραλτάρ με ταχύτητα περίπου 115 χλμ./ώρα στη λεκάνη της Μεσογείου δίνοντας της ξανά ζωή και δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο άνθησαν ορισμένοι από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας.
Πηγή: Naftemporiki.gr