Με ένα ευρύ φάσμα νομοθετημάτων ολοκλήρωσε τις εργασίες της πριν από το Πάσχα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, εγκρίνοντας ρυθμίσεις που αφορούν κρίσιμους τομείς όπως η αυτοκατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ, η φοροαπαλλαγή για τους δικαιούχους του σχεδίου «κτίΖΩ», η αυστηροποίηση των ποινών για την κακοποίηση ζώων, η κατοχύρωση του Συνηγόρου του Ασθενούς, καθώς και η πρωτοποριακή ρύθμιση για υλικό παιδικής πορνογραφίας που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη. Σημαντικές αλλαγές επήλθαν και στο πλαίσιο διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών.
Ειδικότερα ψηφίστηκε σε νόμο που διασφαλίζει την απρόσκοπτη αυτοκατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννη. Προβλέπει ότι η ΡΑΕΚ θα εκδίδει αποφάσεις ώστε να μην περικόπτεται η ενέργεια που παράγουν αυτοκαταναλωτές με φωτοβολταϊκά, ακόμη και όταν επιβάλλεται περιορισμός στη διοχέτευση ΑΠΕ στο δίκτυο. Η ανάγκη για την ψήφιση της εν λόγω τροποποίησης προέκυψε από επανειλημμένες περικοπές στην ενέργεια που παρήγαγαν καταναλωτές με εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά. Παράλληλα, η Ολομέλεια ενέκρινε και το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τη Ρύθμιση της Αγοράς Ηλεκτρισμού, μαζί με τροπολογίες που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, Αντρέας Πασιουρτίδης και Γιαννάκης Γαβριήλ, του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου και της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή, με στόχο να ενισχυθεί η ευελιξία και ταχύτητα στις αποφάσεις που αφορούν τις υποδομές αποθήκευσης ενέργειας.
Επίσης, η Βουλή ενέκρινε τρεις προτάσεις νόμου της Επιτροπής Προσφύγων για απαλλαγή των δικαιούχων του σχεδίου «κτίΖΩ» από φόρους και τέλη, περιλαμβανομένου του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, των τελών μεταβίβασης και του τέλους 0,40% για τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Η απαλλαγή αφορά τη μεταβίβαση ή διάθεση ακινήτων στο πλαίσιο του σχεδίου, το οποίο καλύπτει τόσο πρόσφυγες όσο και αυτόχθονες ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας σε προσφυγικούς οικισμούς.
Εγκρίθηκε επίσης νομοθεσία που ενισχύει την προστασία από την παιδική πορνογραφία, επεκτείνοντας τον ορισμό, ώστε να καλύπτει υλικό που παράγεται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης με αυστηρές ποινές έως και 15 χρόνια φυλάκιση. Η Κύπρος καθίσταται η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ, που ρυθμίζει νομοθετικά το θέμα, ενώ σε επίπεδο ΕΕ είναι ακόμη υπό διαμόρφωση ο σχετικός κανονισμός.
Παράλληλα, τροποποιήθηκε ο νόμος για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, με στόχο τη διαφάνεια, τη δίκαιη κατανομή και τη δυνατότητα παραχώρησης και σε μη πρόσφυγες υπό προϋποθέσεις. Προβλέπονται επίσης διαδικασίες πλειοδοτικού διαγωνισμού και επέκταση της περιόδου δημοσιεύσεων για μεγαλύτερη διαφάνεια.
Σε μια σημαντική εξέλιξη για τον τομέα της υγείας, θεσπίζεται με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε, ο θεσμός του Συνηγόρου του Ασθενούς, ενώ καταργείται ο ρόλος του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ, με την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου.
Τέλος, ενισχύθηκε το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων, με αυστηρότερες ποινές για κακοποίηση, ύστερα από πρόταση νόμου της Βουλευτού του ΔΗΣΥ, Σάβιας Ορφανίδου, Οι κυρώσεις αυξάνονται σε χρηματικά πρόστιμα έως €30.000 και ποινές φυλάκισης έως 3 χρόνια, ειδικά μετά από πρόσφατα περιστατικά βίας σε βάρος ζώων.
Η επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ορίστηκε για τις 8 Μαΐου.