14.8 C
Nicosia
Σάββατο 15 Μαρτίου 2025 | 1:47

Γεραπετρίτης: Σημαντικό βήμα η επανεκκίνηση της προσπάθειας για το Κυπριακό

Η επανεκκίνηση της προσπάθειας για το Κυπριακό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου, το οποίο αποτελεί στην πραγματικότητα ένα πολύ ισχυρό πλήγμα για τη διεθνή νομιμότητα, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά την Τριμερή Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, είπε ότι θέση της Κυβέρνησής του είναι ότι στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού από την Τουρκία. Επεσήμανε, δε, ότι το Ισραήλ τάσσεται εναντίον των προσπαθειών της Τουρκίας να παρουσιάσει τον εαυτό της ως έναν υπερασπιστή της περιφερειακής σταθερότητας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, είπε, στο πλαίσιο των δηλώσεων των τριών Υπουργών πως «η κυπριακή κυβέρνηση προσέρχεται στη Γενεύη πλήρως προσηλωμένη για να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να αφορά στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Κόμπος επανέλαβε ότι η στόχος είναι η διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών επανέναρξης του διαλόγου, αποκλειστικά και μόνο εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, από το σημείο όπου σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά και υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε άλλη ιδέα ή θέση κινείται εκτός αυτών των παραμέτρων δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτή.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και επανέλαβε ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία έχουν εξαντλήσει κάθε διπλωματική οδό, προκειμένου το Κυπριακό να καταστεί μείζον θέμα στην ατζέντα του ΓΓ ΟΗΕ.

Αναφορικά με την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ελληνική Κυβέρνηση «θα στηρίζει πάντα τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, επί τη βάσει μίας Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται από τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Η επανεκκίνηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου, το οποίο αποτελεί στην πραγματικότητα ένα πολύ ισχυρό πλήγμα για τη διεθνή νομιμότητα, ένα πεδίο διαίρεσης σε κρίσιμες εποχές. Θεωρώ ότι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει χαρακτήρα δημιουργικό, ωφέλιμο. Επιχειρεί να συνθέσει υπό τη σκέπη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των Ψηφισμάτων που έχουν ληφθεί, τις αντιθέσεις, οι οποίες υφίστανται. Και υπάρχει η διάθεση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσέλθει με αυτόν τον δημιουργικό τόνο. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός. Η Κύπρος θα πρέπει και πάλι να ενωθεί. Είναι απαίτηση των καιρών και οφειλόμενο στην ιστορία», τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!