Η Ρωσία χαιρετίζει τη δήλωση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να διαπραγματευθεί για τον πόλεμο, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο στη Μόσχα με ποιον ίσως να διαπραγματευθεί, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
Ο Ζελένσκι έκανε τη δήλωση αυτή σε επιστολή προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, την οποία γνωστοποίησε χθες, Τρίτη, ο ίδιος ο Τραμπ.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν για να φέρουμε πιο κοντά διαρκή ειρήνη. Κανείς δεν θέλει την ειρήνη περισσότερο από τους Ουκρανούς», δήλωσε ο Τραμπ απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Κογκρέσου, αναφέροντας αποσπάσματα της επιστολής.
Ερωτηθείς πώς το αξιολογεί αυτό το Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Θετικά».
Αλλά πρόσθεσε: «Το ερώτημα είναι μαζί με ποιον θα καθίσουμε κάτω. Προς το παρόν, στον Ουκρανό Πρόεδρο συνεχίζει να απαγορεύεται με βάση τον νόμο να διαπραγματευθεί με τη ρωσική πλευρά. Άρα, συνολικά, η προσέγγιση είναι θετική, αλλά οι μικρές διαφορές δεν έχουν αλλάξει ακόμα».
Ο Πεσκόφ αναφερόταν σε διάταγμα του Ζελένσκι το 2022 με το οποίο απέκλειε τις διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Εξάλλου το βασικό μέλημα της Ρωσίας παραμένει να επιφέρει τη «μέγιστη ήττα» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρώην Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Η Ρωσία προελαύνει. Ο εχθρός αντιστέκεται και δεν έχει ακόμη ηττηθεί», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
«Η πρόκληση της μέγιστης δυνατής ήττας στον εχθρό ‘στο πεδίο’ παραμένει το κύριο καθήκον μας σήμερα».
Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επαναλάβουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, την οποία ανέστειλαν τη Δευτέρα, μόλις ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράψει συμφωνία για τα ορυκτά με την Ουάσινγκτον.
Στο μεταξύ, η Γαλλία εργάζεται προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των σχέσεων ΗΠΑ-Ουκρανίας ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί μια “ισχυρή ειρήνη διαρκείας”, δήλωσε σήμερα η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Σοφί Πριμά.
«Έχουμε προτείνει εκεχειρία. Αυτό εξετάζεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. Η Γαλλία και η Ευρώπη προσπαθούν να αποκαταστήσουν τον δεσμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ουκρανία», δήλωσε η ίδια στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.
Ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν έχει ανακοινώσει ότι η Γαλλία και η Βρετανία προτείνουν μια εκεχειρία ενός μήνα ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία στο πλαίσιο των προσπαθειών της ευρωπαϊκής διπλωματίας με στόχο να ενισχύσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία έπειτα από μια έντονη συνάντηση ανάμεσα στους Προέδρους Ζελένσκι και Τραμπ την περασμένη Παρασκευή στο Οβάλ Γραφείο.
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε 181 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και τέσσερις πυραύλους σε νυχτερινή επίθεση κατά της χώρας.
Η Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε 115 drones ενώ άλλα 55 δεν πέτυχαν τον στόχο τους, πιθανόν λόγω της ενεργοποίησης συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται τι συνέβη στα υπόλοιπα 11 drones.
Η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει τις ΗΠΑ να εμπλακούν σε διάλογο για την ασφάλεια και να βοηθήσει ώστε να βρεθεί τρόπος να προσεγγίσει η Ουάσινγκτον το Κίεβο έπειτα από τη διακοπή της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι.
Η Ευρώπη έχει επίσης ανάγκη να προετοιμαστεί για να αντικαταστήσει την αμερικανική στήριξη προς την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια με δικούς της πόρους, είπε ο ίδιος.