Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία είναι κοντά σε συμφωνία για ορυκτά, λέει ανώτερη Ουκρανή αξιωματούχος.
«Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ εποικοδομητικές, με σχεδόν όλες τις βασικές λεπτομέρειες να έχουν οριστικοποιηθεί», γράφει η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Όλια Στεφανίσινα.
Οι ΗΠΑ θέλουν πρόσβαση στις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας με αντάλλαγμα στρατιωτική βοήθεια – αλλά η Ουκρανία θέλει εγγυήσεις ασφαλείας σε αντάλλαγμα.
Τι υποσχέθηκαν οι σύμμαχοι
Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς και ο Τζάστιν Τριντό του Καναδά, βρίσκονται στο Κίεβο για να δείξουν την υποστήριξή τους.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι λέει ότι μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια «πλήρη» ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.
Ενώ, μέσω βίντεο, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ επιμένει ότι η Ρωσία δεν «κρατάει όλα τα χαρτιά» – μια αναφορά σε προηγούμενα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «πρέπει να επιταχύνουμε την παράδοση όπλων και πυρομαχικών» στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο πόλεμος παραμένει «η πιο κεντρική κρίση για το μέλλον της Ευρώπης».
«Δεν διακυβεύεται μόνο το πεπρωμένο της Ουκρανίας, διακυβεύεται το πεπρωμένο της Ευρώπης», δήλωσε η ίδια.
Ανακοίνωσε επιπλέον βοήθεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ, επιπλέον των 135 δισ. ευρώ της υφιστάμενης στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία.
Ανακοινώνοντας 1 δισ. ευρώ από την Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε: «Η Ισπανία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη και εξοπλισμό με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι στο παρελθόν».
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε την επιθετικότητα της Ρωσίας ως πόλεμο «κατά του τρόπου ζωής μας, κατά της δημοκρατίας, κατά του κράτους δικαίου, κατά της αυτοδιάθεσης, κατά της δικαιοσύνης» – και δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται. Ο Τριντό δήλωσε ότι ο Καναδάς θα δεσμεύσει δεκάδες ακόμη οχήματα, συστήματα προσγείωσης μαχητικών αεροσκαφών και εκατομμύρια ακόμη σφαίρες.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σιγκέρου Ισίμπα δήλωσε ότι «η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι μια εξωφρενική πράξη που κλονίζει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης».
Με πληροφορίες από BBC