Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι η πρόταση των ΗΠΑ για μια κρίσιμη συμφωνία για εκμετάλλευση των ορυκτών της χώρας του ήταν άδικη, καθώς δεν περιελάμβανε εγγυήσεις ασφαλείας και ότι δεν ήθελε η Ουκρανία να γίνει κόμβος πρώτων υλών.
Την περασμένη εβδομάδα το Κίεβο έστειλε στην Ουάσιγκτον ένα αναθεωρημένο προσχέδιο συμφωνίας, που θα μπορούσε να ανοίξει, για αμερικανικές επενδύσεις, τους τεράστιους πόρους του σε κρίσιμα ορυκτά προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Ο Ζελένσκι φέρεται να είπε σε τουρκικά ΜΜΕ κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα ότι “αυτό το έγγραφο δεν είναι έτοιμο, δεν θα το υπογράψουμε. Συνεχίστε να εργάζεστε πάνω σε αυτό”.
«Είμαι πάντα ανοιχτός να επενδύσετε στη χώρα μας, στους φυσικούς μας πόρους… Αλλά αν θέλουμε να δώσουμε κάτι, πρέπει να λάβουμε κάτι», είπε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Δεν θέλουμε να γίνουμε κέντρο πρώτων υλών για καμία ήπειρο», συνέχισε.
Ο Ζελένσκι είχε παρουσιάσει το περίγραμμα της συμφωνίας σε συνέντευξη στο Reuters αυτό το μήνα. Τα εν λόγω ορυκτά θα περιλαμβάνουν ποικιλίες σπάνιων γαιών, καθώς και τιτάνιο, ουράνιο και λίθιο, μεταξύ άλλων.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη ζωτικής σημασίας στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, δήλωσε ότι θέλει 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε ορυκτά σπάνιων γαιών από το Κίεβο και ότι η υποστήριξη της Ουάσιγκτον πρέπει να «εξασφαλιστεί».
Η επίσκεψη του Ζελένσκι στην Άγκυρα συνέπεσε με μια συνάντηση μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στο Ριάντ, χωρίς την παρουσία Ουκρανών.
“Βλέπουμε ότι (οι ΗΠΑ) έχουν απομακρύνει τον Πούτιν από την πολιτική του απομόνωση, αλλά αυτό είναι δική τους απόφαση. Αλλά όταν λέτε αυτά είναι τα σχέδιά μας για τον τερματισμό του πολέμου, αυτό μας δημιουργεί ερωτήματα. Πού βρισκόμαστε;”, διερωτήθηκε.
Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που μπορούν να σταματήσουν τον Ρώσο Πρόεδρο εάν θέλει να επιστρέψει στον πόλεμο.
“Και πρέπει να μπορούν να μας δώσουν πραγματικές -όχι απλώς υποσχέσεις- και συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας. Είμαστε έτοιμοι για έναν τέτοιο διάλογο”, φέρεται να είπε ο Ζελένσκι.