4.8 C
Nicosia
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 | 23:53

Ο Χριστοδουλίδης δεν σχολιάζει τις διαγραφές Υπουργών του από τον ΔΗΣΥ

Δεν θέλησε να σχολιάσει τις διαγραφές μελών της Κυβέρνησης από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και να επικεντρωθεί στις εξελίξεις για το Φυσικό Αέριο, που κρίνονται ιστορικής σημασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επεσήμανε πως τίποτα δεν θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε διαφορετικούς δρόμους.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο περιθώριο της τελετής υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας για το Κέντρο Παιδιατρικής Ογκολογίας Κλεάνθους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ΔΗΣΥ να διαγράψει από μέλη του όσους είναι μέλη της Κυβέρνησης, είπε ότι «τη Δευτέρα είναι μια ιστορική μέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα υπογραφούν, για πρώτη φορά, δύο σημαντικότατες συμφωνίες σε σχέση με την εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Δύο Συμφωνίες γεωστρατηγικής, πολιτικής, ενεργειακής, οικονομικής σημασίας που για πρώτη φορά θα υπογράφουν».

Συνεχίζοντας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε την προσπάθεια μας, συνεχίζουμε την υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος μας, συνεχίζουμε όλα αυτά που υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό, βλέποντας τον στα μάτια καθημερινά, αλλάζοντας τον τόπο μας. Και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και τίποτα μα τίποτα δεν θα μας οδηγήσει σε διαφορετικούς δρόμους. Άρα, δεν έχω κανένα σχόλιο να κάνω σε σχέση με τις όποιες αποφάσεις».

Κυπριακό

Ερωτηθείς αν έχει κάτι νεότερο από τα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ), μετά την ολοκλήρωση των επαφών της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αρμόδια για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις κα Rosemary DiCarlo, στην Αθήνα και ιδιαίτερα στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Όχι, δεν έχουμε ακόμη επίσημη ενημέρωση για το τι διημείφθη, για τα αποτελέσματα. Είχαμε μια ενημέρωση από τα ΗΕ σε σχέση με τις ημερομηνίες, κάποιες μικρές αλλαγές όσον αφορά τις ημερομηνίες πραγματοποίησης της διευρυμένης συνάντησης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημέρωση. Εκτιμώ ότι αυτή η ενημέρωση θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα.»

Σε ερώτηση για αυτές τις αλλαγές στις ημερομηνίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Τα ΗΕ μάς έχουν ζητήσει να ανακοινώσουν οι ίδιοι επίσημα, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ να ανακοινώσει επίσημα τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, άρα να μού επιτρέψετε να αφήσουμε στα ΗΕ να προχωρήσουν στις συγκεκριμένες ανακοινώσεις.»

Φυσικό αέριο

Ερωτηθείς ποια είναι τα ορόσημα σε σχέση με τα ενεργειακά, τα οποία συμφωνήθηκαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Οι Συμφωνίες αφορούν το τεμάχιο “Αφροδίτη” και το οικόπεδο 6 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δύο σημαντικές Συμφωνίες, η μια με την Αίγυπτο, την ΕΝΙ και την TOTAL, που αυτό θα κινηθεί σαφώς πιο γρήγορα, και η άλλη για το οικόπεδο 12, στο οποίο είναι η Chevrοn, η Shell, η NewΜed, όλες αυτές οι εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένα σχέδια. Άρα, προχωράμε στη βάση του σχεδιασμού για εμπορευματοποίηση.

Είναι οι πρώτες συμφωνίες, από το πρώτο κοίτασμα που βρέθηκε για την Κυπριακή Δημοκρατία το 2011, που μιλάμε για εμπορευματοποίηση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια εξέλιξη, η οποία επηρεάζει, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά περιφερειακά και διεθνή δεδομένα, καθοριστικά και τον τομέα των εξελίξεων, τη συνεργασία με τα κράτη της περιοχής, τον οικονομικό και ενεργειακό τομέα, και πρωτίστως τον κυπριακό λαό. Γιατί όποια απόφαση πάρουμε ένα και μοναδικό στόχο έχει: να εξυπηρετήσει τον κυπριακό λαό.»

Σε ερώτηση πότε θα αρχίσει η εμπορευματοποίηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Έχω στο μυαλό μου συγκεκριμένη ημερομηνία, η οποία προκύπτει μέσα από τις συζητήσεις με τους ενδιφερόμενους. Δεν θα ήθελα, όμως, να πω κάτι συγκεκριμένο. Γνωρίζουμε, ήταν από τα θέματα που συζητήσαμε, αλλά αυτό που έχει περισσότερη σημασία για μας είναι να υλοποιηθεί ως έχει σχεδιαστεί και μετά να γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις.»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!