3.8 C
Nicosia
Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025 | 21:00

Στην Επιτροπή Νομικών ξανά το όριο θητειών για Βουλευτές

Η θεσμοθέτηση του ορίου τριών συνεχόμενων θητειών για τους Βουλευτές, τέθηκε εκ νέου  ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, έπειτα από πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας.

Σύμφωνα με την πρόταση, το όριο για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα ως Βουλευτής είναι οι τρεις συνεχόμενες θητείες, πλην του αρχηγού κόμματος ή του επικεφαλής ψηφοδελτίου, ενώ σκοπός της πρότασης είναι η τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να καθοριστεί ανώτατο όριο θητειών, για την υποβολή υποψηφιότητας για εκλογή στο αξίωμα του Βουλευτή.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ο Μαρίνος Μουσιούττας υπενθύμισε ότι το ζήτημα αυτό είχε προταθεί μέσω κυβερνητικού νομοσχεδίου το 2013 από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά αποσύρθηκε ξανά το 2018, λόγω της παράλληλης πρότασης του βουλευτή Γιώργου Λιλλήκα, η οποία αφορούσε το ίδιο θέμα.

Όπως σημείωσε ο κ. Μουσιούττας «τότε η Βουλή είχε απορρίψει την πρόταση αυτή», ενώ σημείωσε πως η πρόταση που εξετάζουν σήμερα αφορά τη θεσμοθέτηση τριών συνεχόμενων θητειών για τους Βουλευτές και αποτελεί συνέχεια άλλων προτάσεων που έχουν υποβάλει στο παρελθόν.

«Κάποιες από αυτές τις προτάσεις έχουν ήδη εγκριθεί, όπως η θεσμοθέτηση θητειών για δημάρχους, κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται προτάσεις που αφορούν το ασυμβίβαστο των βουλευτών και την οριζόντια ψηφοφορία. Ο στόχος αυτών των προτάσεων είναι να ενισχυθεί η αξιοπιστία της Βουλής και των πολιτικών στα μάτια του κοινού, το οποίο συχνά εκφράζει έλλειψη εμπιστοσύνης προς αυτούς», εξήγησε ο κ. Μουσιούττας.

Όπως ανέφερε «η πρόταση νόμου είναι συνταγματικά σωστή, κάτι που είχε επιβεβαιωθεί γραπτώς και από τη Νομική Υπηρεσία, όταν το θέμα είχε ξανασυζητηθεί στο παρελθόν».

«Αν και η θεσμοθέτηση θητειών για τους Βουλευτές», είπε, «δεν εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, δεν παραβιάζει κανένα συνταγματικό δικαίωμα, ούτε του ατόμου ούτε του Βουλευτή».

Εξάλλου, σημείωσε ότι τα κόμματα που συμμετείχαν στη συζήτηση δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί επί της πρότασης, αν και αναμένεται να το κάνουν σύντομα.

Σύμφωνα με τον Μαρίνο Μουσιούττα «η παράκλησή μας είναι να επιτευχθεί η τελική έγκριση ή απόρριψη του θέματος μέχρι τον Μάιο, δηλαδή έναν χρόνο πριν τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές».

Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού είπε ότι ανάλογες προτάσεις υπάρχουν και στην Επιτροπή Εσωτερικών, για να σημειώσει πως γίνεται μια προσπάθεια για συντονισμό.

Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ ήταν το πρώτο κόμμα που είχε καθορίσει με καταστατικές ρυθμίσεις πλαφόν ορίου θητειών, προσθέτοντας πως το κόμμα του θεωρεί ότι ο προβληματισμός πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο μέχρι τον Μάιο, ούτως ώστε οι προτάσεις να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Είπε, εξάλλου, ότι έχουν προκύψει διάφορά ερωτήματα, για οποία αναμένονται απαντήσεις από την εκτελεστική εξουσία, όπως για παράδειγμα μια συγκριτική μελέτη για το τι ισχύει σε άλλα κράτη και της Ευρώπης αλλά και ευρύτερα.

Είπε, επίσης, πως ως ΑΚΕΛ τοποθετούνται θετικά για τον καθορισμό ορίου θητειών, ενώ δήλωσε ότι θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει μια συμβατότητα και σε σχέση με τους ευρωβουλευτές.

«Είναι ανοικτά τα ζητήματα ενώπιον μας και τις επόμενες εβδομάδες θα τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα πάνω στα τελικά κείμενα των προτάσεων νόμου».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Δαμιανού είπε πως εκτιμά ότι η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τις τρεις θητείες, με τη δική τους θέση να είναι ότι «δεν πρέπει να είναι συνεχόμενες αλλά αθροιστικά».

«Αν κάποιος ή κάποια έχει συμπληρώσει όρια θητειών να μην έχει σημασία αν διέκοψε ή όχι. Τρεις θητείες να θεωρούνται επαρκείς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!