4.8 C
Nicosia
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 | 22:19

200 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε η Κομισιόν

Η ΕΕ θέλει να κινητοποιήσει 200 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο για την ΑΙ στο Παρίσι.

«Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κόσμο για την ανάπτυξη αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε η ίδια, αναφερόμενη στη συμμαχία που είναι γνωστή ως “EU AI Champions Initiative”, η οποία συγκεντρώνει περισσότερες από 60 εταιρείες.

«Θέλουμε η Ευρώπη να είναι μία από τις κορυφαίες ηπείρους στην ΤΝ», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το μπλοκ σκοπεύει να επικεντρωθεί σε gigafactories αφιερώνοντας επενδύσεις ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αυτά.

«Δεν έχει τελειώσει η κούρσα του ανταγωνισμού»

Η κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ θα δεσμεύσει 50 δισ. ευρώ επιπλέον των 150 δισ. ευρώ που έχουν υποσχεθεί οι μεγάλοι όμιλοι που συμμετέχουν σε αυτή τη «συμμαχία». «Πολύ συχνά ακούω ότι η Ευρώπη βρίσκεται πίσω στην κούρσα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βρίσκονται ήδη μπροστά. Διαφωνώ. Διότι ο αγώνας για την τεχνητή νοημοσύνη απέχει πολύ από το να τελειώσει», πρόσθεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε μόλις στην αρχή. Τα σύνορα μετατοπίζονται συνεχώς. Και η παγκόσμια ηγεσία είναι ακόμη προς διεκδίκηση», πρόσθεσε.

Η συμμαχία «EU AI Champions Initiative», η οποία συγκεντρώνει μεγάλους βιομηχανικούς (Airbus, L’Oréal, Mercedes, Siemens κ.λπ.) και τεχνολογικούς (Spotify, Mistral AI κ.λπ.) ομίλους, θα πρέπει, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, να καταστήσει δυνατή την «πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της Ευρώπης» στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως με την απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου για τη νέα αυτή τεχνολογία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!