Προσοχή όσον αφορά τις επενδύσεις σε κρυπτοστοιχεία συστήνει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και τη στήριξη της προστασίας των καταναλωτών.
Σε ανακοίνωση, η ΚΤΚ συμβουλεύει το κοινό “να είναι προσεκτικό πριν προβεί σε επενδύσεις σε κρυπτοστοιχεία, δεδομένων των κινδύνων που συνεπάγονται σημαντικές οικονομικές απώλειες και απάτη”.
Αναφέρει ότι τα κρυπτοστοιχεία υπάρχουν σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προορίζονται για πληρωμές, επενδύσεις και πρόσβαση σε αγαθά ή υπηρεσίες.
Προσθέτει πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η εισαγωγή του Κανονισμού για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (Regulation on markets in crypto-assets – MiCA) επιδιώκει «να ενισχύσει τη διαφάνεια και να δημιουργήσει ένα ισχυρό πλαίσιο για τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα κρυπτοστοιχεία, μειώνοντας μερικούς, αλλά όχι όλους, τους κινδύνους που σχετίζονται με τα κρυπτοστοιχεία».
Αναφέρει επίσης ότι η τεχνολογία blockchain συνεχίζει να εξελίσσεται, προσφέροντας υποσχόμενες εφαρμογές στα συστήματα πληρωμών και στην ανάπτυξη ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας (central bank digital currencies – CBDCs).
«Παρά την αισιοδοξία για τις δυνατότητες της τεχνολογίας blockchain, τα κρυπτοστοιχεία και η πρακτική τους χρήση παραμένουν αμφισβητήσιμα», προσθέτει.
Επίσης, η ΚΤΚ αναφέρει ότι «τα κρυπτοστοιχεία έχουν αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως υπερβολική μεταβλητότητα, άκρως κερδοσκοπικές συναλλαγές, περιστατικά απάτης και έλλειψη εμπιστοσύνης λόγω ανεπαρκών ρυθμιστικών πλαισίων και υποδομών».
Επιπλέον, αναφέρει ότι «οι δραστηριότητες που σχετίζονται με κρυπτοστοιχεία συνεχίζουν να θεωρούνται υψηλού κινδύνου υπό συγκεκριμένους κανονισμούς, όπως οι Κανονισμοί κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας».
Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με την ΚΤΚ, τα κρυπτοστοιχεία είναι ακατάλληλα ως συναλλαγματικά διαθέσιμα, τα οποία θα πρέπει, τουλάχιστον, να έχουν θεμελιώδη αξία, να διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και να παρουσιάζουν χαρακτηριστικά ασφαλών περιουσιακών στοιχείων.
Επιπλέον, αναφέρει ότι καμία κυπριακή τράπεζα δεν επενδύει άμεσα ή έμμεσα σε κρυπτοστοιχεία και προσθέτει ότι «η εμπιστοσύνη στο χρήμα βασίζεται θεμελιωδώς στις κεντρικές νομισματικές αρχές, διαχωρίζοντάς το από κερδοσκοπικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως τα κρυπτοστοιχεία».