8.8 C
Nicosia
Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025 | 21:25

Τα πρώτα έμβρυα καγκουρό με εξωσωματική μέθοδο

Αυστραλοί επιστήμονες παρήγαγαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό στον κόσμο μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης μια εξέλιξη που θα μπορούσε να βοηθήσει να σωθούν διάφορα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Χρησιμοποιώντας δείγματα από ένα είδος γκρίζων καγκουρό που ζουν στην ανατολική πλευρά της νησιωτικής ηπείρου οι ερευνητές έγχυσαν με επιτυχία ένα μόνο κύτταρο σπερματοζωαρίων σε ένα ωάριο αλλά δεν προχώρησαν σε προσπάθεια να γίνει ολοκληρωμένη κύηση που θα κατέληγε σε γέννηση του ζώου αφού αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές απαιτεί «περισσότερη δουλειά και τεχνικές προόδους».

Το επίτευγμα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την αναπαραγωγή μαρσιποφόρων και θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες για τη βελτίωση της γενετικής ποικιλομορφίας απειλούμενων ειδών όπως το κοάλα, ο διάβολος της Τασμανίας, το ποσούμ Leadbeater κ.α. Η Αυστραλία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ποικιλία μαρσιποφόρων θηλαστικών αλλά έχει επίσης και το υψηλότερο ποσοστό εξαφάνισης θηλαστικών.

Το πείραμα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ εξέτασε την ανάπτυξη ωαρίων και σπέρματος καγκουρό σε εργαστηριακό περιβάλλον πριν από τη δημιουργία εμβρύων χρησιμοποιώντας μια μέθοδο γνωστή ως ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI). Η τεχνική, η οποία χρησιμοποιείται ήδη σε ανθρώπους και ορισμένα οικόσιτα ζώα, δοκιμάστηκε σε ανατολικά γκρίζα καγκουρό που είχαν πεθάνει. Το είδος επιλέχθηκε γιατί δεν κινδυνεύει με εξαφάνιση και έχει υψηλούς πληθυσμούς.

Παρά το πόσο εμβληματικά είναι τα είδη μαρσιποφόρων στην Αυστραλία και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στη βιοποικιλότητά της, οι μελέτες στους ιστούς τους είναι περιορισμένες.«Τώρα τελειοποιούμε τεχνικές συλλογής, καλλιέργειας και διατήρησης ωαρίων και σπέρματος μαρσιποφόρων. Τέτοιες μέθοδοι θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διαφύλαξη του γενετικού υλικού αυτών των μοναδικών και πολύτιμων ζώων» λέει ο Άντρες Γκαμπίνι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την προσπάθεια διατήρησης απειλούμενων ειδών σε όλο τον κόσμο. Πέρυσι, οι επιστήμονες πέτυχαν την πρώτη στον κόσμο εγκυμοσύνη ρινόκερου με εξωσωματική γονιμοποίηση, μεταφέροντας με επιτυχία ένα έμβρυο ρινόκερου που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο σε μια παρένθετη μητέρα στην Κένυα. Το 2018, η εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιήθηκε επίσης για τη δημιουργία του πρώτου εμβρύου γαϊδουριού στον κόσμο.

Πηγή: Naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!