8.8 C
Nicosia
Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025 | 22:18

ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, γονείς και μαθητές διαφωνούν με σχέδιο Κανονισμών ΥΠΑΝ για αγγλόγλωσσα

Θα είναι σε συνεχή συντονισμό, ώστε να καθορίσουν τις ενέργειες και τις δράσεις τους, χωρίς να αποκλείουν και τη δυναμική αντίδραση σε ενδεχόμενη προώθηση του σχεδίου Κανονισμών για τη λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων στα Δημόσια Πανεπιστήμια στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρουν, σε κοινή ανακοίνωση τους, η ΟΕΛΜΕΚ, η ΟΛΤΕΚ, η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης και η ΠΣΕΜ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2025, κοινή σύσκεψη της ΟΕΛΜΕΚ, της ΟΛΤΕΚ, της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης και της ΠΣΕΜ για το θέμα του σχεδίου Κανονισμών που έχει καταθέσει το ΥΠΑΝ στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων στα Δημόσια Πανεπιστήμια.

Οι Οργανώσεις συζήτησαν όλες τις εξελίξεις γύρω από το εξαιρετικά σοβαρό αυτό θέμα για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης και επαναβεβαίωσαν την έντονη διαφωνία τους με το σχέδιο Κανονισμών του ΥΠΑΝ, γιατί με τη διαδικασία αυτή υπονομεύεται η λειτουργία των δημόσιων σχολείων, αφού καταστρατηγούνται οι Παγκύπριες Εξετάσεις ως διαδικασία πρόσβασης στα Δημόσια Πανεπιστήμια και δημιουργούνται διαδικασίες άνισης μεταχείρισης των αποφοίτων των δημοσίων σχολείων σε σχέση με τους αποφοίτους των ιδιωτικών σχολείων.

«Οι θέσεις μας αυτές δεν στρέφονται ενάντια σε πολιτικές που θα ανοίγουν τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση του τόπου μας προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης ξένων φοιτητών, καθώς και εναντίον της προσπάθειας διεθνοποίησης των δημόσιων Πανεπιστημίων», διευκρινίζεται.

Άλλωστε, σημειώνεται, «αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα υπάρχουν στα Δημόσια Πανεπιστήμια εδώ και χρόνια, έστω και αν μέχρι σήμερα είναι ελάχιστοι (μονοψήφιος αριθμός) οι ξένοι φοιτητές που φοιτούν σε αυτά, με τους αρμοδίους να αρνούνται να καταθέσουν σχετικά στοιχεία τόσο στη Βουλή όσο και στη δημόσια συζήτηση».

Είναι φανερό, όμως, συνεχίζουν οι τέσσερις φορείς στην ανακοίνωση τους, «ότι στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου Κανονισμών του ΥΠΑΝ δεν είναι η διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων, που προβάλλεται ως κύριος στόχος, αλλά η δημιουργία ενός δεύτερου τρόπου εισδοχής Κυπρίων φοιτητών στα δημόσια Πανεπιστήμια, έξω από τις διαδικασίες των Παγκύπριων Εξετάσεων».

Σημειώνεται ότι η αντίθεσή τους εστιάζεται στο γεγονός ότι οι προτεινόμενοι Κανονισμοί υπονομεύουν τις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης, ενός θεσμού αδιάβλητου και καταξιωμένου εδώ και δεκαετίες στη συνείδηση του λαού για την πρόσβαση των Κυπρίων στα δημόσια Πανεπιστήμια.

«Ουσιαστικά γίνεται εισήγηση τα Δημόσια Πανεπιστήμια μας να αποδεχθούν τις Βρετανικές Εξετάσεις GCE ως παράλληλο σύστημα εισαγωγής σε αυτά. Οι Οργανώσεις μας θα συνεχίσουν με κάθε τρόπο την προσπάθειά τους για να υπερασπιστούν τη Δημόσια Εκπαίδευση, τις Παγκύπριες Εξετάσεις και την ισότιμη αντιμετώπιση των αποφοίτων μας. Για αυτό το λόγο θα είναι σε συνεχή συντονισμό, ώστε να καθορίσουν τις ενέργειες και τις δράσεις τους, χωρίς να αποκλείουν και τη δυναμική αντίδραση σε ενδεχόμενη προώθηση του σχεδίου Κανονισμών στην Ολομέλεια της Βουλής», καταλήγουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!