Νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία για την υιοθεσία ενέκρινε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος του νομοσχεδίου, όπως ανέφερε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού, είναι ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων διαδικασιών για υιοθεσία, εξυπηρετώντας πρωτίστως το καλώς νοούμενο συμφέρον του παιδιού και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του.
Όπως είπε, το νομοσχέδιο αναθεωρεί την υφιστάμενη νομοθεσία, η οποία χρονολογείται από το 1995, με την αντικατάσταση της να κρίνεται αναγκαία.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Υφυπουργός, το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη ρύθμιση της διαδικασίας της υιοθεσίας ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της υιοθεσίας με συμβουλευτικές υπηρεσίες, αλλά και την υποχρεωτική συμμετοχή αιτητών, επιμελητών και υιοθετούντων σε εκπαιδευτικά προγράμματα, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται στην υφιστάμενη νομοθεσία.
Προβλέπει επίσης τη δημιουργία μητρώων υποψήφιων υιοθετούντων γονέων και παιδιών προς υιοθεσία, καθώς και τη διαδικασία για αποκάλυψη πληροφοριών για εντοπισμό του βιολογικού γονέα, όπως και τη διαδικασία για αίτημα γονέα για εξασφάλιση πληροφοριών.
Επιπρόσθετα, θεσμοθετείται η Επιτροπή Συνταιριάσματος παιδιού προς υιοθεσία με υποψήφιους γονείς, με σκοπό τον εντοπισμό των καταλληλότερων υποψήφιων υιοθετούντων γονέων στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών κάθε παιδιού.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε η κα. Ευαγγέλου, θα λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις και οι επιθυμίες του παιδιού, σύμφωνα με την ηλικία και τον βαθμό ωριμότητας του.
Θεσμοθετείται επίσης η Συμβουλευτική Επιτροπή Υιοθεσιών, η οποία εξετάζει την καταλληλότητα των αιτητών για σκοπούς υιοθεσίας.
Η Υφυπουργός σημείωσε ότι η προώθηση του υπό αναφορά νομοσχεδίου εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στα παιδιά, θέτοντας στις προτεραιότητές της την ενίσχυση της προστασίας τους και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.