9.8 C
Nicosia
Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025 | 19:06

Φιντάν: Η Κύπρος μπορεί να μπλοκάρει την ατζέντα της Τουρκίας στην ΕΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία την οποία η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει μπορεί να μπλοκάρει την ατζέντα της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, αναφερόμενος στην ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το πρώτο εξάμηνο το 2026,  και ζήτησε να αναθεωρηθούν οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Πρόσθεσε πως στη Ντόχα συζήτησαν με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη βήματα που πρέπει να γίνουν στη Σύνοδο.

Ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι ενημερώνει σε τακτά χρονικά τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το θέμα και λαμβάνει οδηγίες. «Οι δύο πλευρές συμφωνούν για την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων», είπε. Εξάλλου Τούρκος ΥΠΕΞ επέκρινε Έλληνες πολιτικούς, γιατί, όπως υποστήριξε,  χρησιμοποιούν την Τουρκία για εσωτερική κατανάλωση.

«Η Κύπρος μπορεί να μπλοκάρει την ατζέντα»

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Αναντολού, και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, υπο το φως και της νέας διακυβέρνησης στις ΗΠΑ, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «υπάρχει μια σοβαρή αλλαγή στην προσέγγιση των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην Τουρκία”.

Πρόσθεσε πως η  “ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου”, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι μέλος της ΕΕ, “μπορεί να αναλάβει όλη την ατζέντα και να την μπλοκάρει».

«Επομένως, η θεσμική ικανότητα είναι προβληματική από αυτή την άποψη. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το πιο πολυσυζητημένο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή στο πακέτο μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, είπε.

“Με άλλα λόγια, δεν γίνεται χωρίς να αναθεωρηθεί ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων. Δηλαδή δεν μπορεί να επιτευχθεί οτιδήποτε με μια εκτελεστική διαδικασία που βασίζεται συνεχώς στη ψηφοφορία 27 χωρών”, ανέφερε, κάνοντας λόγο για “μια ΕΕ που δεν είναι ανθεκτική απέναντι στις διεθνείς κρίσεις και δεν μπορεί να επιδείξει επαρκή ευελιξία”.

” Και η στάση της ΕΕ στη διεθνή σκηνή σταδιακά φθίνει», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Συμφωνούμε να λυθούν ελληνοτουρκικά μέσω διαλόγου»

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά είπε πως «η βούληση του Προέδρου μας είναι η ίδια και εκεί. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό να λυθούν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα μέσω του διαλόγου. Γιατί υπάρχει ένα σύνολο προβλημάτων που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές. Υπάρχουν αμφιλεγόμενα ζητήματα και για τις δύο πλευρές», ανέφερε ο Χακάν Φιντάν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «είναι σημαντικό να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου. Ενώ το κάνετε αυτό, είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγονται προκλητικά βήματα», ανέφερε.

«Ωστόσο βλέπετε πότε – πότε ότι στην ελληνική εσωτερική πολιτική, για ορισμένους (Έλληνες) πολιτικούς τα ζητήματα με την Τουρκία είναι ένας γρήγορος τρόπος για να κερδίσει κανείς τα εύσημα. Όποτε κάνεις ένα λάθος στην πολιτική ή θέλεις να ξεπεράσεις μια κρίση, ξαφνικά βγαίνεις εναντίον της Τουρκίας», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε  ότι «η πραγματικά υπεύθυνη και ώριμη συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία μπορεί, έπειτα από ένα ορισμένο σημείο να ακυρώσει τέτοιες προκλήσεις που εξυπηρετούν εγχώριους πολιτικούς σκοπούς από την άλλη πλευρά».

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ,ενώ ισχύει αυτό, «από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρός μας θα συναντηθούν τον Απρίλιο».

«Θα συγκληθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Θα έχουμε αυτή τη συνάντηση στην Τουρκία. Κάναμε τις προπαρασκευαστικές του συναντήσεις. Συναντηθήκαμε με τον Έλληνα ομόλογό μου στη Ντόχα την περασμένη εβδομάδα. Εξετάσαμε και αυτά τα θέματα. Βήματα που πρέπει να γίνουν στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «αυτή τη στιγμή λοιπόν, η βούληση και των δύο μερών είναι η ίδια. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες και να επιδειχθεί πραγματική βούληση για την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στους Υπουργούς Εξωτερικών ως προς αυτό. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για αυτό το θέμα. Ενημερώνουμε δηλαδή τον Πρόεδρό μας για το θέμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης λαμβάνουμε οδηγίες. Αλλά όπως είπα, το εγχώριο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα μπορεί να είναι λίγο πιο ευαίσθητο από το δικό μας», επεσήμανε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!