19.8 C
Nicosia
Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025 | 15:51

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Τι είναι το βουητό που ακούγεται

Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, με το επίκεντρο των περισσότερων σεισμών να καταγράφεται πλέον ανοιχτά της Αμοργού.

Περιγράφοντας την κατάσταση τις τελευταίες ώρες, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας ανέφερε ότι το βραδύ ήταν σχετικά ήρεμο αλλά στην συνέχεια είχαμε μια ανοδική έξαρση.

«Εκτιμούμε ότι η έξαρση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Με αυτούς τους σεισμούς εκτονώνεται αργά και σταδιακά», δήλωσε στην τηλεόραση του Mega, προσθέτοντας ότι θα ήθελε έναν σεισμό μεγέθους 5,2-5,3 ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις.

«Με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 ρίχτερ εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο νησί», τόνισε. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επανέλαβε επίσης ότι το σενάριο των 6 Ρίχτερ συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες και ακόμα πιο λίγες συγκριτικά με χθες. «Οι κάτοικοι στην Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο πανικός για φυγή που υπάρχει», πρόσθεσε.

Τι είναι το βουητό

Ερωτηθείς για το βουητό που ακούγεται τις τελευταίες ώρες στα νησιά, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι είναι το αποτέλεσμα επιφανειακών διεργασιών, και όχι του ίδιου του σεισμού. Όπως είπε, προέρχεται κυρίως από διάχυση ηχητικών κυμάτων και αλλού είναι έντονο και αλλού δεν είναι.

«Είναι μια επαγωγική διαδικασία και δεν σχετίζεται με τον σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εκτός κι αν είναι ο σεισμός σε κοντινή απόσταση, δηλαδή στα 1-2 χιλιόμετρα, ή μικρότερη απόσταση. Τότε ακούγεται και ήχος από τον σεισμό. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις δεν ακούγεται ήχος», πρόσθεσε.

«Τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πιο μικρά στην Αμοργό από την Σαντορίνη»

Αναφερόμενος στην μετατόπιση του σεισμού, επανέλαβε ότι το επίκεντρο του σεισμού μετατοπίζεται, πάει προς τα ΒΑ προς Αμοργό.

«Αυτό σημάνει ότι απομακρύνεται από την Σαντορίνη και αυτό είναι καλό αλλά πηγαίνει προς την Αμοργό. Η Αμοργός δεν έχει τόση μεγάλη τρωτότητα όσο έχει η Σαντορίνη. Τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πιο μικρά στην Αμοργό από την Σαντορίνη», είπε, προσθέτοντας ότι όλο αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ηφαίστειο.

«Όχι ότι δεν υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για να επαναληφθεί η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζονται περίπου 17.000 χρόνια. το ηφαίστειο εκρήγνυται τα τελευταία 200.000 χρόνια κάθε 20.000 χρόνια. μικρότερες δραστηριοποιήσεις υπήρχαν αλλά είναι πολύ αργές», δήλωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!