Ο χρόνος έκδοσης των απαιτούμενων αδειών για ανέγερση ενός σπιτιού μειώνεται από σήμερα σε συνολικά 40 εργάσιμες μέρες, 20 για την πολεοδομική και 20 για την άδεια οικοδομής, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι από τον προσεχή Μάρτιο η επέκταση της νέας διαδικασίας αδειοδότησης θα αφορά και τις μεσαίου ρίσκου αναπτύξεις.
Ο κ. Ιωάννου είπε ότι η μεταρρύθμιση της αδειοδότησης στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου και αποδοτικού πλαισίου έκδοσης αδειών, με απλοποιημένες και ταχύτερες διαδικασίες που να εξυπηρετούν πιο αποτελεσματικά και γρήγορα τους πολίτες. «Την ίδια ώρα, επιτυγχάνεται ο στόχος για ενίσχυση του ελέγχου επί του εδάφους και, κατ’ επέκταση, της αποτροπής των πολεοδομικών παρατυπιών, που δημιουργούσαν σε κάποιες περιπτώσεις δεδομένα που δύσκολα αίρονταν. «Δευτερευόντως, αποφορτίζονται οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) από εκκρεμούσες υποθέσεις, για να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των ελέγχων».
Οι αιτήσεις για οικοδομική άδεια, εξήγησε, υποβάλλονται, στη βάση σχετικού Διατάγματος, στους ΕΟΑ, ως οι αρμόδιες Αρχές αδειοδότησης, ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ», με τη συμπλήρωση ειδικού Εντύπου – checklist, με το οποίο ο ιδιώτης μελετητής αναλαμβάνει την ευθύνη για την ορθότητα και την πληρότητα της αίτησης. Ακολούθως, συνέχισε, οι ΕΟΑ, εξετάζουν και εγκρίνουν ή απορρίπτουν μια αίτηση και εκδίδουν την άδεια οικοδομής εντός 20 εργάσιμων ημερών. «Σε περίπτωση που μια αίτηση δεν εκδοθεί ή απορριφθεί από τον ΕΟΑ εντός του χρονικού πλαισίου των 20 ημερών, τότε η άδεια θεωρείται δοθείσα και εκδίδεται αυτόματα μέσω του συστήματος την 21η μέρα».
Με τη νέα αυτόματη διαδικασία που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, δήλωσε ο ΥΠΕΣ, ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση στον τρόπο αδειοδότησης για μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες, που αποτελούν περίπου το 30% των αιτήσεων. «Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον περασμένο Οκτώβριο που εφαρμόζεται η ταχεία διαδικασία για τις πολεοδομικές άδειες, υποβλήθηκαν 332 αιτήσεις, εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν οι 242 και εγκρίθηκαν οι 223, ενώ για διάφορους λόγους απορρίφθηκαν 26 αιτήσεις. Για τις υπόλοιπες 83 αιτήσεις δεν έχει παρέλθει το διάστημα των 20 εργάσιμων ημερών».
Σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήματα του σχεδιασμού, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως αυτά «περιλαμβάνουν την επέκταση της νέας διαδικασίας αδειοδότησης στις μεσαίου ρίσκου αναπτύξεις μέχρι 12 κατοικιών σε σειρά ή τετραώροφων πολυκατοικιών μέχρι 20 διαμερισμάτων και ενός υπογείου, όπου οι απαραίτητες άδειες θα εκδίδονται σε συνολικά 80 εργάσιμες μέρες. Για τις αναπτύξεις αυτές, ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών θα εφαρμοστεί τον προσεχή Μάρτιο».
Η μεταρρύθμιση του τομέα της αδειοδότησης περιλαμβάνει ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο εξέτασης και έκδοσης των αδειών, σημείωσε, που μεταξύ άλλων αφορούν την εισαγωγή της έννοιας του αυτοελέγχου και την ενίσχυση του ρόλου των ιδιωτών μελετητών, καθώς και την ενίσχυση του ελέγχου «επί του εδάφους, με επιτόπιες επισκέψεις στα εργοτάξια σε τρία στάδια καθ’ όλη τη διάρκεια της ανέγερσης. «Ο επιτόπιος έλεγχος διασφαλίζει πως θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση σε βασικά σημεία της ανάπτυξης, αλλά κυρίως έγκαιρη παρέμβαση για διακοπή των κατασκευαστικών εργασιών, εκεί και όπου θα διαπιστώνεται παραβίαση των όρων που προβλέπονται στην άδεια».
Η μεταρρύθμιση του τομέα της αδειοδότησης ολοκληρώνεται με την εισαγωγή του θεσμού των Ελεγκτών Δόμησης, οι οποίοι θα αναλάβουν την ευθύνη του ελέγχου και των επιτόπιων επιθεωρήσεων στα εργοτάξια, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας ότι σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ, βρίσκονται στο στάδιο ετοιμασίας των Κανονισμών που θα ρυθμίζουν τον ρόλο και τις αρμοδιότητες των Ελεγκτών Δόμησης. «Κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την ολοκλήρωση και την ψήφιση των Κανονισμών, θα γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις από το ΕΤΕΚ, ώστε να καταρτιστεί ένας κατάλογος μελών του που θα αναλάβουν προσωρινά τον ρόλο αυτό. Στόχος είναι αυτός ο κατάλογος να ετοιμαστεί μέχρι την έναρξη της δεύτερης φάσης της μεταρρύθμισης τον Μάρτιο».
Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση του τομέα της αδειοδότησης συνδέεται άμεσα με την αντιμετώπιση, έως κάποιο βαθμό, του στεγαστικού ζητήματος, εκτιμώντας πως «η ταχύτερη αδειοδότηση των μονοκατοικιών και των διπλοκατοικιών, θα δώσει μόνιμες λύσεις σε σημαντικό αριθμό πολιτών, ιδιαίτερα νεαρών οικογενειών για κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών και την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας. Συνεπακόλουθα, θα συμβάλει και στην απελευθέρωση οικιστικών μονάδων ώστε να επανενταχθούν στην αγορά, για να αξιοποιηθούν από άλλους πολίτες».
Ο κ. Ιωάννου ευχαρίστησε τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΕΤΕΚ, για τον μεγάλο όγκο δουλειάς που διεκπεραίωσαν, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταρρύθμιση, που θα νοικοκυρέψει τον τομέα της αδειοδότησης.