Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο (από 2,9% τον Δεκέμβριο) ενώ το 2,5% άγγιξε στην ευρωζώνη (από 2,4% τον Δεκέμβριο), σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες έχουν τον Ιανουάριο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (3,9%, έναντι 4,0% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (2,3%, έναντι 2,6% τον Δεκέμβριο), την ενέργεια (1,8%, έναντι 0,1% τον Δεκέμβριο) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,5%, σταθερός σε σχέση με τον Δεκέμβριο).
Υπενθυμίζεται ότι οριακή επιβράδυνση κατέγραψε στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα του ευρωπαϊκού όρου, όπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα αυξήθηκε με ρυθμό 2,9% ετησίως τον Δεκέμβριο, από 3% τον Νοέμβριο, με τις τιμές να εμφανίζουν οριακή αύξηση κατά 0,1% στη μηνιαία σύγκριση.
Πληθωρισμός τα βασικά στοιχεία και τα τρόφιμα
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον περασμένο Δεκέμβριο, με 14% «έτρεξαν» οι ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας, ενώ σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στα αεροπορικά εισιτήρια (47,7%), ενώ ακριβότερα κατά 8,8% είναι τα ξενοδοχεία -μοτέλ-πανδοχεία. Παράλληλα, σημειώνεται άνοδος της τάξης του 8,7% στο φυσικό αέριο και 8,5% στα ενοίκια κατοικιών και 6,2% στην ένδυση. Ανατιμήσεις 4,5% καταγράφονται στα δημητριακά, 4,4% στο μοσχάρι και 4,2% σε μεταλλικό νερό και αναψυκτικά.
Αντίθετα, καταγράφεται μείωση 10% στα κατεψυγμένα θαλασσινά και 5% στα ζυμαρικά. Παράλληλα, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι μειωμένο κατά 7,6% και κατά 6,3% τα βασικά είδη νοικοκυριού.
Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφηκε αρνητικός πληθωρισμός τροφίμων (Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά -0,3%) για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2021 (τότε ήταν στο -0,15%).
Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2024, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2024 παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι μείωσης 0,1%
που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2024, ο πληθωρισμός τροφίμων (δείκτης τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών) ήταν συνεχώς θετικός σε ετήσιο επίπεδο.
Πηγή: ΟΤ